VIDEO Mobilizare grandioasă pentru un deznodământ previzibil: Dragnea, reales la Congresul PSD. Constanța, lovită cu o palmă și mângâiată cu cealaltă

Partidul Social Democrat a organizat, sâmbătă, la Sala Palatului din București, Congresul Extraordinar pentru alegerea președintelui executiv, funcție deținută până la momentul alegerilor de Niculae Bădălău, a secretarului general și a 16 vicepreședinți, ultimii reprezentanți ai regiunilor. Înaintea alegerilor de sâmbătă, din partea organizaţiei de Bucureşti au fost înaintate două propuneri: Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru regiunea care îi interesează pe constănțeni, cea de Sud-Est, au candidat Marian Oprișan și Mirela Furtună.

Startul Congresului PSD nu a fost lipsit de incidente. Înainte ca Marian Neacșu, secretarul general al PSD până la alegeri, să deschidă Congresul, cei peste 4.000 de social-democrați strânși în fața Sălii Palatului (candidați, delegați și susținători) au asistat la protestul a peste 300 de persoane, care au scandat constant slogane împotriva liderului reconfirmat al PSD, Liviu Dragnea. Trecând de la abordarea sufletist-convingătoare a protestatarilor de tip „avem nevoie de social-democrație, scăpați de penali”, s-a apelat și la clasicele scandări: „DNA, să vină să vă ia!”; „Ne-am săturat, să tot fim furați” sau „Dacă alegeți Mafia, pierdeți România!” De asemenea, protestatarii le-au oferit social-democraților de dincolo de gard… făină și ulei.

protest 1

Imnul național, perceput și batjocorit în funcție de interesul de moment. „Mai lipsea să puneți sârmă ghimpată!”

Momentul cel mai trist a fost în startul Congresului PSD, când organizatorii au dat drumul la intonarea imnurilor UE și al celui național. Intonarea imnului de stat pusă de organizatori a fost întâmpinată de huiduieli de către protestatarii care, după terminarea intonării, au început să cânte la rândul lor „Deșteaptă-te, române!” Un fel de… unii mai români ca ceilalți…

La Congresul PSD au participat premierul Viorica Dăncilă; comisarul european pentru Politici regionale, Corina Creţu; mai mulți europarlamentari, parlamentari, lideri ai organizaţiilor judeţene ș.a.. De asemenea, au fost invitați și președintele ALDE, partenerul de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu sau preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, fost premier al Bulgariei, Serghei Stanișev. Ultimii doi au dat startul discursurilor, nu înainte ca jandarmii să ridice trei protestatari din zona Sălii Palatului, care au fost audiați și amendați, iar organizatorii Congresului au apelat la poliţie de teama unui posibil lunetist. De fapt, o persoană îmbrăcată în negru, cu o glugă pe cap, a fost văzută pe un bloc din faţa Sălii Palatului, iar persoana respectivă era, în realitate, un fotograf, înzestrat cu un obiectiv foto de mari dimensiuni.

protest 2

Pe tot parcursul manifestării protestatarilor a fost prezent și figura emblematică a politicii anti PSD, Mălin Bot și, ulterior, realizatorul TV, Rareș Bogdan. Prezența acestuia a fost o premieră în privința protestelor anti PSD și, totodată, vehementă.

„Este păcat că România a ajuns în acest moment în situația de a fi condusă de un om condamnat penal, care vrea să desființeze instituțiile Justiției și ale statului de drept, care își bate joc de propriul electorat, de proprii membri de partid, care încearcă să transforme România într-o Turcie a Istrului (Dunării – n.r.). Este o chestiune extrem de gravă care se întâmplă și sper ca oamenii de bună credință, social-democrații de bună credință, să se trezească și să înțeleagă că România nu aparține unui singur om, ci a românilor care cred în echilibru, echidistanță… România românilor!”, a scandat Rareș Bogdan prin intermediul unui megafon.

protest 3

Mai mulți cetățeni care se aflau în zonă și nu participau nici la Congresul PSD, nici în tabăra protestatară, au fost deranjați de desfășurarea de forțe, unii dintre ei trecând de la iritare la dialoguri dure cu jandarmii: „Mai lipsea să puneți sârmă ghimpată pentru porcăria asta!”

jandarmi

Protestatarii, întâmpinați cu răceală de liderii PSD

Încet, încet, liderii social-democrați au ajuns la Sala Palatului și, în ciuda conflictelor interne din partid, și-au canalizat mesajele pe protestele neautorizate.

„România nu trebuie să se mai întoarcă niciodată la dictatură, la statul polițienesc, la statul care nu îi respect pe cetățeni. În România, românii trebuie să fie prosperi și respectați. Am convingerea că PSD, la guvernare, va reuși să facă românilor o viață mai bună. (…) Autoritățile statului ar trebui să ia toate măsurile care se impun la orice manifestare neautorizată. Așa este în toată lumea occidentală și peste tot. Continuând în maniera asta nu reușim decât să ne facem de râs… Oriunde, în orice țară, se protestează, dar conform legii, într-un cadru democratic. Eu le transmit să aibă răbdarea necesară ca PSD să își termine mandatul în 2020, iar la finalul acestui mandat românii vor avea o viață mai bună, vor fi mai demni și vor avea o poziție mult mai bună în Europa decât au în momentul de față”, a spus liderul Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Primarul general al Capitalei a apelat la un mesaj pacificator în privința situației din partid, susținând că românii așteaptă competență, nu dispute interne.

„Eu le urez succes tuturor colegilor mei. Fiecare dintre președinții de organizații poartă în servieta sa bastonul de președinte al partidului, trebuie să fim buni colegi, să respectăm statutul, alegerile care au fost democratice și să nu ne imaginăm fiecare că putem să stricăm această ordine în defavoarea echipei politice. Românii așteaptă de la noi să fim harnici și competenți, mai puțin apreciază disputele politice. Nu oferim o imagine foarte bună atunci când ne certăm între noi, sunt convinsă că toți colegii au de fapt gânduri bune, probabil nu de fiecare dată maniera de a exprima acele gânduri a fost potrivită. Eu fac îndemn la înțelepciune, calm, colegialitate. Dacă rupem punțile între noi, ce vom mai face de luni înainte? Avem proiecte comune, trebuie să colaborăm foarte bine și dacă nu ne mai vorbim, nu este de dorit și nu va suferi doar un om, ci vom suferi noi toți și vom deconta împreuna și atunci nu vom mai putea repara un posibil rău făcut astăzi. (…) Niciodată nu ai cum să fii mulțumit, nici eu nu sunt mulțumită, important este ca direcția Guvernului, a consiliilor județene, a primăriilor să fie cea bună și românii să simtă buna intenție a celor care ocupă posturi publice. (…) Suntem o țară liberă, fiecare are dreptul să se exprime așa cum dorește, dar nu cred că trebuie să încurajăm un clima de ură, de jignire. Astăzi avem o reuniune a unei formațiuni politice și avem dreptul să ne întâlnim”, a spus Gabriela Firea.

Singurul care a socializat mai mult cu publicul a fost Niculae Bădălău, care a insistat pe mesajul său cvasi-eficient, referitor la faptul că un Congres este sănătos.

„Eu nu fac compromisuri, în 28 de ani nu am făcut nici unul. E timpul frumos, delegații vor intra în sală… Ce să contrabalanseze? Cu siguranță, pentru sănătatea partidului, Congresul este foarte bun, întărește unitatea în partid și sănătatea în partid. Este un motiv de bucurie. (…) Până la urmă, un congres este un motiv de bucurie, o adunare a unor oameni care fac parte dintr-un partid. Cred că domnii protestatari – nu aud ce spun – dar ar trebui să protesteze la Guvern, la Parlament”, a spus Niculae Bădălău.

Badalau

Protestatarii din fața Sălii Palatului nu au fost singurii cu atitudine. Fostul premier, Victor Ponta, a reacționat sâmbătă, considerând că mobilizarea pentru Congresul extraordinar al PSD este doar un demers pentru… funcții, bani și protecție juridică, aspecte care vor distruge PSD.

„PSD se află acum în faţa celui mai mare pericol din existenţa sa, acela de a-şi pierde ideologia, valorile pe care alegătorii săi le-au apreciat, încrederea oamenilor pe care îi reprezintă şi capacitatea de a insufla speranţa în viitor! Pentru un prezent de putere, funcţii, bani şi protecţie juridică distrugeţi viitorul PSD. Acest congres, după părerea mea, este ultima şansă de a ne întoarce de pe acest drum greşit! În primul rând, trebuie să cerem iertare electoratului căruia i-am promis în campania din 2016 unitatea partidului şi mai ales unitatea ţării în anul Centenarului, stabilitate şi profesionalism guvernamental, măsuri economice şi sociale progresiste, sancţionarea abuzurilor, parcurs european şi domnia legii!”, a spus Victor Ponta.

Bulgarul Stanișev ne face săraci. Tăriceanu insistă pe răfuieli personale. Basarabenii s-au făcut de râs. Neacșu, slugarnicul de serviciu

Prima personalitate relevantă care a susținut un discurs la Congresul PSD a fost ex-premierul bulgar Serghei Stanișev, care a precizat că România se apropie de un moment istoric, în ciuda faptului că concurează cu Bulgaria la statutul de cea mai săracă țară a Europei.

„Una este să promiți, când ești în opoziție și alta e să oferi, când ești la guvernare! Știu că ați avut un an politic dificil, dar politica este întotdeauna o discuție despre viitor, nu doar despre trecut… (…) Știu, așa cum știți și voi, că oamenii vor să trăiască tot mai bine, pentru că România, alături de Bulgaria, este țara cea mai săracă din Europa și vor îmbunătățiri acum, nu peste zece ani! Aceasta va fi cea mai importantă discuție în Guvern, în Parlament… Anul viitor, România, pentru prima dată în istorie, va fi liderul UE, va prezida Consiliul European, cea mai serioasă provocare pentru un membru nou, dar și o mare oportunitate pentru a repoziționa România în cadrul comunității europene, să găsească echilibrul! Una dintre cele mai importante lupte va fi aceea de a apăra politica de coeziune”, a spus Serghei Stanișev.

Serghei Stanisev

După discursul președintelui Partidului Socialiștilor Europeni a luat cuvântul președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a tunat și a fulgerat la adresa DNA, a președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a anunțat că își semnează singur sentința.

„Atât la PSD cât și la ALDE există o bună colaborare în rândul parlamentarilor și la nivelul administrațiilor locale și eu am convingerea că trebuie să mergem împreună pe acest drum. (…) Ce facem cu creșterea economică? Sunt două obiective majore! Primul este de a crește veniturile salariaților și al pensionarilor și al doilea este de a realiza investiții care să susțină această creștere economică. (…) Observ cu mare regret că președintele Iohannis s-a făcut preș în fața omologului său francez, punând interesele economice ale Franței mai presus de interesele economice ale României! (…) Partidele de opoziție, în frunte cu PNL, viziunea lor poate fi rezumată la cuvintele fostului ministru al Finanțelor din guvernul Cioloș, o viziune extraordinară: românii trebuie să muncească pe doi lei! (…) Românii nu mai vor să fie ascultați abuziv, abuzați de cozile de topor ale statului paralel, am promis că vom lupta împotriva corupției din instituțiile de forță, a celor care cred că alegerile se decid în sufrageriile unora, la ceas de noapte. (…) Raportul ministrului de Justiție, domnul Tudorel Toader, este o lovitură de grație pentru toți acei procurori care cred că abuzurile împotriva cetățenilor pot fi tolerate. Cât timp președintele statului va continua să țină în brațe șeful DNA-ului nu poate fi vorba de o victorie. Ziua în care președintele va ieși să anunțe că nu o revocă pe doamna Kovesi, își va semna singur sentința, nu va mai câștiga al doilea mandat!”, a spus Tăriceanu.

Tariceanu

Oportuniștii de serviciu ai politicii naționale, UDMR-iștii, au fost reprezentați la Congresul PSD de președintele Kelemen Hunor, care a prezentat un discurs pragmatic, tipic onorării unei invitații la care nu a participat cu cel mai mare drag.

„Permanent apar subiecte sensibile, chiar dureroase, dar convingerea mea este că putem să fim în stare de a căuta concluzii și soluții acceptabile pentru toată lumea. România și cetățenii ei au nevoie de un proiect de țară, de perspectivă, de o viziune clară, trebuie să știe unde vom ajunge peste zece ani. (…) Cum am ajuns în această situație, după 28 de ani de la Revoluție, este o altă discuție, va trebui o analiză foarte serioasă, dar pentru politicieni, pentru lideri, este mult mai important ce urmează. Purtați cea mai mare responsabilitate, fiindcă ați câștigat alegerile acum un an și trei luni și oamenii așteaptă de la coaliția de guvernare soluții și deziderate concrete”, a spus Kelemen Hunor.

Printre invitații la pupitru a fost și ex-ministrul Justiției din Republica Moldova, Vladimir Cebotari, care a avut cel mai politicianist și pragmatic discurs. Cebotari a dezamăgit cel mai mult, întrucât, pe fondul mobilizării actuale pentru reunirea României cu Republica Moldova și de încetare a separării românilor și basarabenilor pe criterii ideologice, fostul ministru de la Chișinău a considerat că este ideal să poziționeze PSD peste interesele strategice regionale ambițiile naționale și să amplaseze Moldova pe traiectoria integrării europene, fără să spună o virgulă despre ceea ce contează: Unirea!

„Moștenirea istorică și culturală pe care o avem, aspirațiile noastre europene, reprezintă temelia foarte solidă pentru ca țările noastre să devină din ce în ce mai apropiate. Apreciem sprijinul pe care îl oferă constant România guvernelor de la Chișinău. Mai cu seamă, acest sprijin s-a văzut în perioada guvernărilor PSD. Datorită apartenenței la aceeași familie politică, ce au făcut guvernele PSD pentru Moldova este clar că sunteți cel mai bun prieten al nostru politic! (…) PSD a înțeles întotdeauna care sunt mizele la Chișinău, am văzut în mod constant cu reprezentanții PSD în structurile europene au pledat cauza Republicii Moldova. Au înțeles care este miza politică și că Moldova îmbrățișează o cale pro-europeană. Moldova nu trebuie să rateze șansa de a se integra cât mai mult în UE. Acest pragmatism îl împărtășim din cauza suportului pe care îl avem aici”, a spus Vladimir Cebotari.

Dacă fostul ministru al Justiției din Republica Moldova a vorbit de moșteniri comune, deci nicidecum identice, Marian Neacșu a dus hilarismul la extrem, vorbind de… conduceri admirabile și rezultate spectaculoase.

„Suntem aici reuniți la un Congres pentru a discuta, pentru a evalua, pentru a stabili viitoarele noastre victorii. (…) În acești doi ani, am câștigat decisiv alegerile locale, am obținut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare, admirabil conduși de președintele PSD, Liviu Dragnea, am format o majoritate parlamentară confortabilă cu colegii noștri de la ALDE, ne-am asumat decizii dificile, dureroase, iar rezultatele noastre politice și guvernamentale sunt spectaculoase! (…) Prin deciziile noastre, am oprit exodul medicilor din țară, ne-am propus și avem priceperea să aducem acasă milioane de concetățeni plecați în lumea largă să câștige o pâine. Eu, unul, țin capul sus pentru tot ceea ce am făcut și urmează să facem”, a spus Marian Neacșu.

congres psd1 1

Dragnea poate să stârnească exact opusul discursului: exodul românilor ar putea să fie în ascensiune!

Nu știm cine a redactat discursurile celor mai importanți lideri social-democrați, precum Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, dar acestea s-au bătut cap în cap atât de mult încât ceea ce au prezentat cei doi social-democrați ar putea să stârnească exact contrariul a ceea ce au susținut! Pe scurt, Dragnea s-a arătat deranjat de numărul mare de români care și-au părăsit țara și că se impun măsuri urgente de stopare a exodului, de recuperare a românilor deja plecați și de demarare de urgență a unei oferte sociale atractive, iar premierul Dăncilă a explicat că abia peste doi ani ar putea fi atins pragul pensiei minime de… 775 lei, deci nici vorbă de ofertă socială pentru tineret. Contradicția ofertelor politice a celor doi a fost întâmpinată în sală cu ropote de aplauze, fără ca nimeni să conștientizeze faptul că asistă la un sinistru discurs politic, fără susținere reală.

Pe de altă parte, președintele PSD a cerut votul delegațiilor pentru cinci convenții naționale, care sunt următoarele: Convenția națională pentru adoptatea euro până în 2024, Convenția pentru președinția Consiliului Uniunii Europene, Convenția națională pentru cultură, conține asigurarea unui fond de 1 miliard de euro în următorii 7 ani pentru obiective majore și strategice, Convenția națională pentru egalitatea de gen și Convenția națională România 2040. Politici și programe de dezvoltare strategică a României în următoarele două decenii.

„Am tot auzit și de la colegi din partid și din afara partidului ce rost are să facem un Congres… de când mă știu eu, atunci când se anunță un Congres toată lumea dorește să ajungă un Congres, deci este un moment dorit! Se spune că se face pentru reglare de conturi… (…) Trebuie să prezentăm rezultatele programului de guvernare, nu pe emisiuni pe seară de la televiziuni, unde adversarii noștri spun ce îi taie capul! (…) Noi, ca nație, vom fi respectați dacă nu vom confunda bunele relații cu servilismul și nu vreau să facem asta. Un capitol major al politicii noastre naționale este reconstrucția capitalului uman. Între 2007 și 2014, politica își vedea de luptele ei oarbe, din România au plecat milioane de români. Cea mai costisitoare pierdere a acestui stat, pe care noi, prin programul de guvernare, am început să solidificăm creșterea veniturilor populației. Fără un efort de repatriere substantial, fără o ofertă socială convingătoare și fără un pachet de legi dedicat, compatrioții noștri nu se vor opri și nu se vor întoarce! (…) Avem nevoie de ideile tuturor, de România reunită. Constatăm că în anul Centenarului societatea românească este într-un punct critic: intoleranța și lipsa de încredere în celălalt, în instituții și chiar în România, au atins cote greu de imaginat! (…) Nu mai discutăm de dispută politică, discutăm de o acțiune de anihilare a adversarului! Nu mai este interesant să prezinți un proiect, să ai susținere pentru un program, nu mai contează să construiești, obiectivul este dispariția celuilalt! Atacul la persoană, denigrarea, calomnia, au devenit mijloace prin care opinia publică este bombardată în fiecare zi, cu scopul de a acoperi comunicarea pozitivă a Guvernului”, a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, președintele PSD a apelat și la un moment de orgoliu politic, cerând delegaţilor participanţi la Congresul extraordinar al partidului o confirmare verbală pentru funcţia pe care o ocupă: „Vreţi să continuăm? Aveţi curaj? Aveţi curaj să rezistaţi la ceea ce se va întâmpla în continuare?”

Ropotele de aplauze oricum programate deja l-au determinat să precizeze: „Atunci, așa va fi!”

congres psd2

Ușurare pentru Constanța! Dăncilă își ia angajamente

Organizația PSD Constanța s-a dus la Congresul partidului cu cele mai mari emoții, întrucât formațiunea de la malul mării s-a aflat printre cele care au optat la cea de-a doua pulverizare a guvernului PSD pentru Mihai Tudose și, astfel, a pierdut pe bandă atât funcții, cât și grațiile conducerii centrale.

Dragnea Tudose

Din discursul premierului Viorica Dăncilă reținem, însă, continuarea proiectelor și angajamentele conducerii centrale a partidului pentru investiții și deschideri pentru liderii social-democrați de pe litoral. Facem referire aici la președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, care luptă din răsputeri pentru viitorul spital regional și la primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care dorește să scape de găurile legislative care permit diverselor asocieri comerciale să conteste și să paraconteste proiectele municipalității, cum ar fi reabilitarea Cazinoului sau parcul arheologic ș.a. Discursul lui Dăncilă le-a intrat la suflet celor doi lideri care conduc destinele Constanței și care se pot întoarce acasă cu realizări peste așteptări. Pe de altă parte, în privința legii turismului, redactată inițial de fostul ministru constănțean al Turismului, Mircea Titus Dobre, premierul Dăncilă i s-a adresat actualului ministru, Bogdan Trif, mesajul fiind foarte clar: Constanța a pierdut, momentan, controlul acestui domeniu.

„Avem o nouă viziune, care trebuie introdusă în dezbaterea publică, astfel încât să ajungem la consens național, instituțional, cu privire la pilonii de dezvoltare pe termen mediu sau lung. (…) Prezint primele 100 de măsuri care se vor lua în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Am vorbit cu mulți primari și toți îmi solicitau modificarea legii achizițiilor publice și înființarea tribunalelor de achiziții publice. Actuala legislație reprezintă o piedică pentru administrația centrală și locală. Vreau să adoptăm modelul german în domeniul achizițiilor. Vom reduce termenul de soluționare a contestațiilor și vom simplifica procedurile de până la atribuirea contractelor. (…) Vom adopta legea turismului, nu-i așa Bogdan Trif? (…) Mulți primari prezenți azi aici au proiecte de dezvoltare a localităților, astfel că în 2018 vom atinge o cotă de 25% din fondurile europene! (…) Vrem extinderea vămilor de la Giurgiu și Constanța, cred că și Giurgiu și Constanța mă susțin pentru acest lucru! (…) În 2020, pensia minimă va fi de 775 lei, iar punctul de pensie 1.775 lei, adică dublul față de momentul preluării guvernării! (…) Cele cinci spitale regionale (al doilea pe listă: Constanța – n.r.) și spitalul metropolitan din București, prima rețea națională de radioterapie din Europa, 100 de incubatoare pentru maternități, finalizarea a șase unități sanitare, achiziția a 356 de ambulanțe și autospeciale. (…) (Tot în 2018 – n.r.) începem demararea construcției a două noi dane, 9.238 de programe în infrastructura locală și mă refer la PNDL 1 și PNDL 2, primarii așteaptă proiectele acestea ca pe o pâine caldă, domnule Stănescu, bani avem, apăsați pe accelerație să dăm drumul investițiilor în toată țara! 2.210 obiective de alimentare cu apă și canalizare, 1.145 grădinițe și creșe, 611 unități sanitare, 117 săli de sport, tot în 2018 programul de modernizare a municipiilor: axa 4.1, despre care am discutat cu primarii municipiilor reședință de județ, finalizarea danei 80 din Portul Constanța (unde Comvex S.A. construiește un terminal de cereale și unde vor putea fi operate la cheu nave de peste 120.000 tdw – n.r.), construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă; (…) programul de achiziție a bateriilor de coastă pentru Forțele Navale, achiziția a patru aeronave pentru TAROM și preluarea pachetului majoritar la șantierul naval Mangalia!”, a spus Viorica Dăncilă.

Dancila

Discursul premierului i-a reconfirmat președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, că angajamentele PSD Constanța vor fi onorate.

„PSD este o formațiune politică puternică! Eu cred în unitate, dar, în egală măsură, în evoluție! Atât eu cât și colegii mei din organizația județeană a Constanței și din partid avem responsabilitatea de a ne concentra cu maxime eforturi pe măsuri care se concretizează în creșterea calității nivelului de trai al românilor. Noi, ca social-democrați, avem o datorie, în primul rând, morală în fața românilor care ne-au votat și au avut încredere in noi! PSD rămâne principala forță pe plan politic național și la nivelul județului Constanța și sunt convins că, după acest Congres, vom fi o echipă și mai puternică!”, a spus Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

„Astăzi am avut un Congres reușit, PSD este în continuare un partid care se reformează și care își asumă măsuri curajoase! În anul Centenarului, după ce a promovat prima doamnă prim-ministru din istoria României, PSD și-a asumat egalitate deplină între femei și bărbați – începând de la conducerea centrală (președinte – bărbat, președinte executiv – doamnă) până la nivelul funcțiilor de conducere și coordonare regională ș.a.m.d., așa cum, de altfel, a precizat și președintele partidului, domnul Liviu Dragnea, în una din cele cinci convenții prezentate astăzi. De asemenea, după analiza necesară a primului an de guvernare al coaliției de guvernare PSD-ALDE, partidul nostru își propune configurarea, aplicarea și bifarea unui program serios și închegat pe termen scurt, mediu și lung, axat pe domeniile generatoare de valoare adaugată, din care amintesc doar câteva: infrastructură, agricultură, energie, educație, sănătate și IT ș.a. Personal, pot să confirm că apreciez ideea programului „gROwth”, sunt convins că și Constanța își va aduce o contribuție semnificativă, așa cum, de altfel, a făcut-o și până acum!”, a completat și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pentru TOMIS NEWS.

Revoltații PSD s-au manifestat. Deputatul mitralieră: „E urât că nu putem să vorbim în faţa electoratului nostru”

Discursurile lungi ale liderilor PSD au făcut ca revoltații din partid să nu apuce să își susțină punctele de vedere în sală. Întrebat dacă bătălia este corectă, Codrin Ștefănescu a precizat: „Greu de spus dacă este corectă. Bătăliile, de obicei, nu sunt corecte”.

codrin stefanescu

În aceleași momente, preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Claudiu Manda, încerca să dreagă busuiocul, întrucât situația devenise una incertă. În ciuda programului oficial, preşedinţii de organizaţii judeţene s-au retras pentru a pune la punct detaliile votului, iar majoritatea delegaţilor au părăsit sala și, totodată, în faţa urnelor amplasate în afara sălii de Congres s-au format cozi imense. Delegaţii aşteptau cu buletinele de vot în mână ca să intre în cabine și, chiar dacă li se va permite candidaţilor să vorbească, ei se vor adresa practic unei săli aproape goale, aspect care l-a iritat pe deputatul mitralieră, Cătălin Rădulescu, candidat la funcția de vicepreşedinte pe regiunea Muntenia.

„Este urât că nu putem să vorbim în faţa electoratului nostru. Dacă mi se dă cuvântul după vot, nici nu mai vorbesc. Proastă organizare”, a spus Rădulescu. De asemenea, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, candidaţi la funcţia de preşedinte executiv, au susţinut o declaraţie de presă comună.

„Eu cred că secretarul general al partidului ar trebui să se gândească foarte serios la imaginea pe care o lasă acest Congres. Domnul Dragnea ar trebui să-i cedeze doamnei Dăncilă funcția de președinte al partidului! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în PSD! Nu acesta este PSD! PSD este un partid de oameni serioşi. Deocamdată, nişte colegi au împrumutat nişte practici PDL-iste!”, a spus Bănicioiu.

„Mi-aş dori să nu înceapă voturile până când cei care candidăm să ne spunem punctele de vedere, cum vedem noi desfăşurată politica PSD, cum vedem acţiunile acestui partid şi cum îi slujim pe oamenii care ne-au votat. Dacă acum se dau voturile şi se votează, imaginea este nefericită”, a completat și Ecaterina Andronescu, căreia i-a replicat Gabriela Firea:

„Eu sunt mai nouă în partid, dar am văzut că aşa s-a întâmplat şi la anteriorul Congres. În partea a doua, atunci când începeau discursurile candidaţilor, judeţ cu judeţ, se ieșea către urne pentru a vota. Deci, nu s-a întâmplat doar de această dată aşa, îmi aduc aminte că la un moment dat nu eram chiar printre primii pe listă şi am vorbit în faţa unei săli nu foarte pline, dar nu m-a deranjat acest lucru, pentru că ne sprijiniţi dumneavoastră, ziariştii, să transmitem mesajul în ţară, chiar dacă în sală nu mai sunt așa de mulţi colegi”, a spus Gabriela Firea.

În ciuda tensiunilor și aglomerației, rezultatul a fost următorul: funcția de președinte executiv a fost câștigată de Viorica Dăncilă, în timp ce Marian Neacșu a fost reconfirmat în funcția de secretar general, iar Marian Oprișan și Mirela Furtună sunt vicepreședinții pe regiunea Sud-Est.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *