Spread the love

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a primit joi vizita omologului său britanic, Gavin Williamson. Vizita oficialului britanic a avut două componente, prima la sediul Ministerului Apărării Naționale, apoi o deplasare alături de Fifor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde cei doi miniștri s-au întâlnit și au discutat cu piloții și personalul tehnic care deservesc cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice și cu personalul român din baza militară.

„Vă asigur că Marea Britanie reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanți parteneri strategici, iar vizita execelenței sale domnul ministru Kevin Williamsen demonstrează trendul ascendent al relațiilor bilaterale. În prima parte a zilei am realizat un schimb fructuos de opinii, atât în ceea ce privește situația de securitate din zonele de interes comun, cât și referitor la provocările specifice fiecăreia dintre statele noastre. Apreciez că este necesară o coordonare eficientă în privința amenințărilor convenționale, și nu numai, cu care ne confruntăm și mai ales în ceea ce privește răspunsurile pe care trebuie să le oferim. Așa cum a fost convenit la Summitul din luna iulie, am reconfirmat angajamentul nostru pentru implementarea unei abordări coerente, prezenței înaintate ca un întreg, inclusiv în termen de planificare, comandă și control, capabilități și exerciții, păstrând totodată natura specifică a prezenței înaintate adaptate și consolidate. Suntem onorați de sprijinul constant oferit de Marea Britanie și de participarea substanțială la implementarea măsurilor, pe toate cele trei dimensiuni operaționale: aeriană, navală și terestră. Îmi face o desebită plăcere să reiterez aprecierea noastră pentru prezența Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, respectiv cei 160 de militari dislocați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu și a aeronavelor Tyhoon, care execută misiuni de poliție aeriană consolidată în perioada 1 mai – 31 august 2018. Subliniez aici profesionalismul și dedicarea cu care aceștia își desfășoară activitatea zilnică și contribuie implicit la menținerea unui climat de pace și stabilitate regională. Considerăm că prezența partenerilor britanici în România reprezintă nu numai o contribuție consistentă la implementarea măsurilor de asigurare, dar transmite și un mesaj puternic de solidaritate aliată. Folosesc acest prilej pentru a reconfirma dorința noastră de a continua această colaborare deosebit de valoroasă pentru România, care, alături de un program intens de exerciții în format întrunit, afilierea de forțe și personal la structurile de comandă și control din România, precum și o participare consistentă în domeniul naval, vor conferi o arhitectură consolidată cooperării bilaterale. Mulțumesc întregului personal care contribuie la buna desfășurare a misiunilor de poliție aeriană. Este un efort de echipă de profesioniști. Știu că misiunea dvs. nu este una ușoară, fiind una încercată de încălcări ale spațiului aerian aliat și doresc să salut cu această ocazie modul dvs. de acțiune pe timpul misiunilor”, a spus ministrul Mihai Fifor.

Gavin Williamson: „Marea Britanie nu se va retrage în interiorul teritoriului său, ci va apăra continentul, așa cum a făcut-o timp de secole”

De partea cealaltă, ministrul Gavin Williamson a avut un discurs înflăcărat, susținând că, în ciuda Brexit, Marea Britanie nu se va retrage în interiorul teritoriului său, ci, dimpotrivă, va continua să apere securitatea continentului așa cum a făcut-o timp de secole.

„Vreau să încep prin a mulțumi prietenilor și colegilor români pentru găzduirea detașametului forțelor aeriene regale britanice în ultimele trei luni. Căldura, prietenia și ospitalitatea de care v-ați bucurat aici este o demonstrație a apropierii crescânde dintre cele două popoare ale noastre. În continuare doresc să mulțumesc Grupului Regional de aviație 135 pentru activitatea execelentă pe care o depuneți, reprezentând cu cinste nu numai Forțele Aeriene Regale Britanice, ci și întreaga Marii Britanie. Sărbătorind 100 de ani de la nașterea Forțelor Aeriene Regale Britanice, voi continuați să fiți mândria noastră prin prestația de cea mai înaltă clasă pe tot mapamondul. Nu este nevoie să vă spun de ce sunteți așa de importanți, munca voastră contează pentru că aduce mai multă siguranță continentului, prietenilor și famiilor voastre de acacsă. Voi protejați cetățenii din România, oamenii din estul Europei și poporul Marii Britanii într-o vreme de turbulențe crescânde. Nu mai departe de săptămâna trecută ați fost trimiși să interceptați un bombardier rusesc care zbura în apropiere de spațiul aerian NATO. În Marea Britanie am ajuns să cunoaștem cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat. Am fost martorii unei creșteri înzecite a activității submarinelor Rusiei în Marea Nordului și nordul Atlanticului, dar avem și dovada că se folosesc pentru prima dată agenți chimici pe pământ european după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, aici ajutați NATO, cea mai mare alianță defensivă din lume, să trimită un semnal adversarilor săi, un semnal că nu ne vom lăsa intimidați, un semnal că vom rămâne uniți în hotărârea noastră de a descuraja orice amenințare și de a menține siguranța și securitatea a aproape un miliard de oameni. În sfârșit, puteți pune aici o piatră de hotar, globală, arătând că la vremuri mai întunecate Marea Britanie nu se va retrage în interiorul teritoriului său, ci, dimpotrivă, va continua să apere securitatea continentului așa cum a făcut-o timp de secole. Astăzi am făcut și mai solid acest angajament prin întărirea legăturilor bilaterale cu România, și nu numai prin faptul că am trimis experți militari care să îndrume Divizia Multinațională Sud-Est condusă de România în cadrul unei mari aplicații militare de evaluare a capacității de luptă care va avea loc pe parcursul acestui an, ci și prin angajamentul de a semna un protocol de colaborare care va stabili traseul din anii ce vor urma relației noastre în domeniul apărării”, a spus ministrul Gavin Williamson.

Ministrul britanic al Apărării a discutat cu presa din țara sa după briefing-ul de la baza Mihail Kogălniceanu, ministrul român fiind, însă, reticent. Probabil din cauza unei declarații nefericite de zilele trecute, când a precizat că la baza de la Deveselu sunt rachete balistice și nu interceptoare dând astfel apă la moară Federației Ruse, Fifor a preferat la Constanța să… își admire pantofii.

CITEȘTE ȘI:

Chițac despre gafa ministrului Fifor: „Lumea o să se țină de burtă de râs. Cine ia în serios asemenea declarații?”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *