VIDEO Ministrul Afacerilor Interne, Vela, a făcut show în videoconferința cu prefecții: „Sunt alături de fiecare patriot din acest minister. Polițiștii să vorbească cu respect cu cetățenii. Rutiera să nu mai stea la pândă!”

Noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a organizat, joi, o videoconferință cu toți prefecții din țară și structurile ministerului, cu prilejul apropierii primului tur de alegeri prezidențiale. În contextul votului de duminică, Vela a făcut apel la mobilizare exemplară și de săptămâna viitoare vor fi discutate problemele din minister. La videoconferință, la București, au mai participat doi secretari de stat ai MAI, reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Afacerilor Externe, Finanțelor Publice, Sănătății, Educației și Cercetării, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, dar și președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei; președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică și prim adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, gen. Ionel-Sorin Bălan.

La Constanța, au participat prefectul Dumitru Jeacă, subprefecții Ionuț Done și Șenol Ali, șefii din IGSU și Jandarmerie și, evident, ca un obicei când vine vorba de videoconferințe importante, inspectorul șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, a lipsit, în locul acestuia fiind trimis adjunctul Mircea Relu Vizitiu.

CITEȘTE ȘI:

„Vreau să avem o colaborare foarte bună și acum, în această perioadă de pregătire a alegerilor, avem cu toții de dat un examen și noi, la nivelul central al MAI și dvs. la nivel județean. (…) Am această poziție onorantă și privilegiul de a fi ministrul MAI, de această parte a ecranului, dar am fost și de partea cealaltă, ca prefect al județului Caraș-Severin. Și vă rog să nu răspundeți: „Nu este nici o problemă, totul este în ordine domnule ministru!” Vă rog să tratați această videoconferință ca un dialog constructiv, în care să expuneți probleme la care să găsim soluții. Dacă ne întâlnim doar de dragul revederii sau de a puncta o activitate administrativă fără să fie și o eficientizare, am făcut-o degeaba. Mi-am propus ca acest dialog cu structurile de la nivel județean să fie săptămânal! Evident, structurile să faceți tot săptămânal câte o videoconferință cu probleme specifice. MAI să fie apreciat de către români și cota de încredere să revină la cea maximă, trebuie să fie un minister de elită. (…) Voi delega de la structura centrală în fiecare județ reprezentanți în misiune, să vă ajute, să vă susțină, să luați decizii operative. (…) Toate structurile MAI implicate în aceste alegeri: IGPR, IGJ, IGSU, IGPF, împreună cu prefecturile, sunt non-stop în acțiune, pentru a asigura un proces electoral democratic, transparent, care să se desfășoare în siguranță”, a transmis Marcel Vela.

Videoconferință cu batiste pentru polițiști și jandarmi

Întrucât preluarea mandatului de ministru este cât se poate de proaspătă, Marcel Vela a avut și un discurs lacrimogen la adresa șefilor structurilor din MAI, cu indicații… inedite:

„Să vorbească cu respect atunci când intră în dialog cu cetățenii, să fie civilizați, să le zâmbească și să le spună oamenilor că suntem în slujba lor, să nu îi trateze cu aroganță și superioritate. Rog Poliția Rutieră să nu se mai ascundă pentru a prinde șoferi, pietoni, să fie la vedere, oamenii să ne vadă în teren, prezenți, să prevenim contravențiile, nu să acționăm după ce ele au avut loc și, cel mai grav, dacă au avut loc au fost și consecințe dramatice. Trebuie să rebranduim Poliția, Jandarmeria, MAI, pentru că, așa cum am spus, îmi doresc în acest mandat, într-un Guvern de tranziție, ca să punem pe roate o nouă abordare, astfel încât românii să aprecieze o structură de elită, veche, cu tradiție, care a făcut jertfe pentru țară, care s-a implicat întotdeauna să salveze oamenii, să asigure siguranța lor, bunurile oamenilor, pentru că, oameni buni, cei care lucrați în acest minister aveți o vocație. Când ați decis, undeva, cândva, că doriți să îmbrăcați haina militară, pe care sunt însemnele României, ați avut o decizie personală, din suflet. Ați îmbrăcat o haină care vă onorează, dar care vă și obligă. Voi fi alături de toți patrioții din acest minister. Avem alegeri și mobilizarea este maximă pentru această temă, dar de săptămâna viitoare vom discuta toate problemele ministerului, astfel încât fiecare lucrător, de la cel mai îndepărtat post de Poliție din România, până la sediul central, să fie mândru că lucrează într-o instituție în slujba patriei. Când se comite o infracțiune, o răpire, infractorii, rețelele de trafic de droguri, de persoane, nu aleg între copiii polițiștilor sau copiii dascălilor, medicilor sau familiilor din mediul privat, bătrâni și tineri. Să declarăm război infractorilor, un război pe care îl vom câștiga împreună! Eu sunt trecător pe această funcție, dvs. aveți o profesie, o carieră”, a transmis Marcel Vela.

În privința alegerilor de duminică, gen. Bălan a prezentat modul în care STS s-a mobilizat:

„Au fost pregătite toate sistemele informatice, au fost dezvoltate toate aplicațiile informatice și au fost puse la dispoziția AEP și BEC. Au fost asigurate servicii de telecomunicații speciale pentru BEC, BEJ-urile și secțiile de votare din străinătate. Au fost asigurate servicii de voce pentru toate cele 18.748 de secții de votare din străinătate. Pentru acestea, au fost asigurate echipamente informatice: tablete și routere, 6.609 tablete, între 4 – 11 tablete pe fiecare secție. De asemenea, au fost avizate și puse în aplicare măsurile de securitate cibernetică. Au fost evaluați și instruiți operatori de calculator în țară și în străinătate. STS a furnizat AEP o bază de date cu aproximativ 51.000 de operatori, din 8.400 au fost instruiți august – octombrie. Au fost evaluați 7.300 de operatori de calculator în străinătate. Astăzi și mâine, se desfășoară activitățile finale: predarea echipamentelor către operatori, instruirea operatorilor de rezervă și instruiri ale membrilor operatori pentru secțiile din străinătate”, a spus gen. Bălan.

Din perspectiva AEP, procesul electoral se va desfășura în condiții bune:

„AEP a asigurat toate mijloacele logistice pentru desfășurarea procesului electoral în condiții bune. (…) În această perioadă, după predarea aplicației de centralizare a rezultatelor votării ne aflăm în perioada de testare, care se va finaliza în ziua de sâmbătă și care va fi instalată pe serverele BEC. A apărut o informație cum că aplicația a fost modificată, sunt teste normale astfel încât să ne asigurăm că în ziua de duminică când va începe centralizarea aceasta va funcționa în condițiile stabilite de lege”, a precizat Constantin Mitulețu-Buică.

În timpul prezentării unui secretar de stat, Vela l-a întrerupt, întrucât „cineva din sală a strănutat! Vă urez sănătate!

Cum i-a trecut lui Dancu glonțul pe la ureche

După discursul lacrimogen al ministrului, situația din teritoriu s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru două județe, unul din ele devenind reper pentru toate celelalte. În județul Arad, la videoconferință nu a participat nici prefectul, nici subprefectul, iar Vela a luat foc. Reprezentanții Guvernului în teritoriu au invocat o viroză și din acest motiv nu au putut fi prezenți. Vela a precizat că va trimite specialiști ai MAI la Arad pentru a-i trata pe cei doi și a semnat un ordin de ministru prin care a dat drumul la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de subprefect.

La Cluj, inspectorul șef al IPJ a omis să raporteze cifre concrete, transmițând Prefecturii doar infracțiuni constatate, nu și cele aflate în cercetare. Cei doi secretari de stat l-au tăvălit pe inspectorul șef, iar Vela i-a transmis să se prezinte la București, luni, la 10:00, demiterea acestuia fiind iminentă.

Evident, toate prefecturile aveau cifrele după principiul de la Cluj, iar următorul dialog a fost cu… Constanța. Jeacă a prezentat situația și după ce reacția ministrului și a secretarilor de stat a fost pozitivă s-a auzit din toată sala un vuiet de răsuflu ușurat. Jeacă a uitat să închidă microfonul, iar toate prefecturile și ministrul au auzit reacția de la Constanța, Vela pufnind în râs.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.