VIDEO Marșul Centenar încheiat prin Marea Adunare de la Chișinău, violențe împotriva unui parlamentar român și… o solicitare vehementă: „Să le tăiem banii!”

Marșul Centenarului a avut loc în această vară pe traseul Alba-Iulia Chișinău și a fost compus din mai multe etape, ultimele dintre ele fiind Congresul Reîntregirii Neamului, care s-a desfășurat weekendul trecut la Iași; apoi ultimul efort spre Chișinău. Numai că, în această ultimă etapă, după 1.200 de km parcurși pe jos, peste 100 de unioniști au avut partede o surpriză neplăcută: autoritățile din Republica Moldova au interzis intrarea în țară în sens pietonal, atitudine căreia i s-au adăugat și multe alte șicanări.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO + FOTO Congresul Reîntregirii Neamului. Primarul Chirica: „Profităm de momentele istorice pe care le trăim, pentru a spune tinerei generații istoria adevărată”

După două nopți de tensiuni, în care unioniștii au campat și au refuzat să facă recomandata cale întoarsă, s-a obținut victoria și marșul a continuat.

VIDEO + FOTO Atmosferă HALUCINANTĂ pe Prut: Zeci de interdicții de trecere! „Azi, de Ziua Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsați să continuăm marșul nostru pe jos”

Sâmbătă dimineață, unioniștii au ajuns în Chișinău.

https://www.facebook.com/10tv.md/videos/240217736641449/?hc_ref=ARQrlD3XNk60jaCQnGlB1cI84aZBOQ37YRVdQlJjqGXYqGRx1mMFFAj9prNkghecPvk&__xts__[0]=68.ARAUKmRyS91qci8xIdu4U378tnt3hA7fuiK803RpIcFy8OlZTqEx4m_voF3lILON7tZSzOF2rnKRA3LeKd_GvPutHbiQab2qaMmtggUsXDcxdSbvu5TMYSGQwp_hbZEKa3pQF6qli4UBBOmJxeq8cgXNRrg_hkS_47boheXav_1J_TSanUMw0A&__tn__=FC-R&fb_dtsg_ag=AdwUKGqosexTmuz0MmmNvtBSXK17BLEhs4a3XyZ_EfxhNQ%3AAdxyEBYPwX8bcL9ydImjrRn4c8kHmfhJw_-zCjvH7uBAhw

Ceea ce trebuia să fie finalul unui marș în Piața Marii Adunări Naționale, manifestare unionistă așa cum au mai fost în ultimii ani, fără incidente, s-a transformat într-o nouă sesiune de nervi, tensiuni și violențe. Totul a plecat de la interdicția autorităților asupra autocarelor care au însoțit participanții la marș. Donate de Primăria Municipiului Iași, autocarele pline de fotografii și informații istorice au fost reținute de autorități la intrarea în capitala Moldovei.

chisinau 3

„După lungi discuții cu reprezentații forțelor de ordine, am convenit să mergem trei oameni la Strășeni ca să verificăm conținutul autocarelor tricolore. Cică s-a anunțat la 112 că ar putea fi substanțe și obiecte periculoase în autocare”, a spus Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea – ODIP din Chișinău.

„Șefii poliției naționale a R.Moldova și-au dat cuvântul de onoare în Piata Marii Arunări Naționale că dacă în urma perchezițiilor nu vor fi găsite substanțe explozive, toate cele 3 autobuze vor veni în Chișinău. A avut loc percheziția. Bineînțeles, nu a fost găsit nimic, dar autocarele sunt, în continuare, blocate aici. Urât din partea unor ofițeri să nu își respecte cuvântul dat”, a spus și deputatul Constantin Codreanu, care avea să fie sâmbătă seară actor principal într-o scenă de nedescris.

Prezent lângă autocarele cu pricina, Codreanu a fost îmbrâncit de forțele de ordine. În zadar a precizat că este parlamentar din România și că, astfel, beneficiază de imunitate parlamentară. Nici atitudinea pașnică nu a contat.

Codreanu

codreanu 2

https://www.facebook.com/inconstantin/videos/10156502087742226/

După mai multe serii de șicanări și bruscări, autocarelor li s-a permis să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, unde zeci de mii de unioniști manifestau și mulți dintre ei au rămas, peste noapte, în corturi, „păziți” de forțe de ordine înarmate, din rațiuni încă neelucidate, până în dinți.

mai chisinau

https://www.facebook.com/ursu.anatol.1/videos/2182259078465279/?hc_ref=ARQ__U8-47nINb49tS3nXpzyNBZPhhP7OJxEnIX7T-vf8UIW-LJ_FCEv7VyTSpfaEjo&__xts__[0]=68.ARBKgIDF23fRGG4oXd1oTa92E2OWAXwFF_SzC5m7qDDq2wWhVKRiZa91xbJ8sLWcRe7X__guAy0Luxt7a4OTUlhBFs_qKq9s7bu3R6QlNtJyhv0h0jt-oip-F8a-RTjNQLza4oYk1n-xXweQksGDRwXhYPX_hlCzO2QarMsRrPMGrAa5f81jYw&__tn__=FC-R&fb_dtsg_ag=AdwUKGqosexTmuz0MmmNvtBSXK17BLEhs4a3XyZ_EfxhNQ%3AAdxyEBYPwX8bcL9ydImjrRn4c8kHmfhJw_-zCjvH7uBAhw

Amintim că liderului platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, nu i s-a permis să intre pe teritoriul Republicii Moldova, fiind întors de la frontieră de două ori în ultima săptămână.

Marșul Centenar încheiat prin Hora Unirii

Marșul Centenarului s-a încheiat, oficial, duminică după-amiază, când mii de unioniști s-au strâns pentru Hora Unirii.

Rămâne gustul amar al unui eveniment românesc abordat violent de autoritățile de peste Prut, care, culmea, sunt susținute financiar de guvernarea de la București.

Codreanu: „Banii trebuie să ajungă la comunitățile locale, nu la Guvern!” MAE doarme în bocanci

România pompează cei mai mulți bani în economia defunctă a Republicii Moldova. Întreținută artificial, această economie s-ar prăbuși instant fără susținerea din exterior, iar ceea ce s-a întâmplat sâmbătă a fost un nou prilej pentru deputatul Constantin Codreanu să amintească guvernanților de la București că ajutorul frățesc este, de fapt, unul deficitar. Practic, România nu susține financiar Republica Moldova, ci guvernanții acestui stat.

„Bineînțeles că nu trebuie să mai dăm bani Guvernului Republicii Moldova! Și nu e prima dată când zic că trebuie să sistăm asistența financiară acordată Guvernului Republicii Moldova, trebuie să mergem pe logica unor alocări pentru comunitățile locale, consiliile locale, consiliile raionale, unde banii să meargă strict în localitate, nu în Guvern, acolo unde o mare parte din fonduri se duc în buzunarele funcționarilor, iar fondurile care sunt mai departe alocate sunt în funcție de obediența politică a primarilor sau președinților de raion!”, a spus deputatul Constantin Codreanu, pentru TOMIS NEWS.

Interpelat de TOMIS NEWS, Ministerul Afacerilor Externe ne-a precizat sâmbătă seară următoarele:

Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat și monitorizează cu prioritate situația, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în limita competențelor legale. Cu acest prilej, reiterăm că cetățenii români aflați în situații de urgență, au la dispoziție următorul număr de telefon al Ambasadei României la Chișinău: 00 373 68 33 63 63. Așa cum am informat și anterior, MAE va continua să urmărească îndeaproape ca drepturile cetățenilor români să fie respectate în conformitate cu legislația din Republica Moldova și obligațiile sale internaționale”, au precizat reprezentanții MAE, pentru TOMIS NEWS.

Referitor la atitudinea MAE, deputatul Codreanu ne-a precizat că pe timpul violențelor ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, urmărea… Cerbul de Aur!

„Statul român ar trebuie să reacționeze cum reacționează orice stat care se respectă! Vorbim de violență împotriva unui reprezentant al statului român, stat membru al Uniunii Europene. Este anormal să nu fie până acum nici o reacție din partea Ambasadei României la Chișinău și din partea Ministerului Afacerilor Externe. Totul era public, s-a televizat, iar ambasadorul României la Chișinău scrie pe Facebook că urmărește Cerbul de Aur! (..) În alți ani am reușit să trecem frontiera nedreaptă dintre cele două state românești fără nici o problemă, așa cum ne-am propus să facem și în acest an și este fals că autoritățile de frontieră spun că nu ar fi fost posibil acest lucru. Dimpotrivă! Am făcut-o de câteva ori, am întins un tricolor, am sărbătorit Revelionul, iar marșurile organizate au fost pașnice. Este clar că avem un scenariu bine pus la punct de Guvernul mafiot Plahotniuc – Dodon! Este un semnal de forță din partea actualei guvernări, care vrea să intimideze orice formă de manifestare, orice formă de poziție față de sistem și încearcă să inducă această teamă în rândul cetățenilor, mai ales că ne apropiem de alegeri parlamentare în Republica Moldova”, a mai spus deputatul Codreanu, pentru TOMIS NEWS.

MAREA ADUNARE CENTENARĂ, CHIȘINĂU, 1 SEPTEMBRIE 2018:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *