VIDEO Marile orașe ucrainene, bombardate constant. Armata rusă atacă și de pe mare: 14 nave se pregătesc să debarce la Odessa

Marina rusă avansează spre regiunea Odessa din Ucraina. Analizele arată că sunt nave pentru debarcarea trupelor. Analiza imaginilor realizate de satelitul Sentinel 2 arată trei grupuri de nave de război care se apropie de coastă, lângă Odessa. Acestea sunt ruseşti şi includ nave de debarcare. Imaginea din satelit a fost realizată la ora locală 11:47 și arată cel puţin 14 nave, transmite Naval News. Anterior, preşedintele din Belarus, Alexandru Lukaşenko, a dezvăluit planuri pentru o debarcare amfibie lângă Odesa. A fost o aparentă gafă a informaţiilor, deoarece nu a avut loc nicio debarcare în zilele acestea. Cu toate acestea, ameninţarea a fost mereu prezentă.

Explozii puternice la Kiev: Sunt cele mai puternice de la începutul războiului

Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45. Din primele informații, exploziile ar fi avut loc în centrul orașului și ar fi fost lovite mai multe blocuri dintr-un ansamblu rezidențial. The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii. Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat. Nexta notează că s-au auzit în capitalal Ucrainei două explozii puternice.

Primarul orașului Kiev, Vladimir Klitschko, a anunțat că se interzice circulația în oraș între orele 21.00, ora Moscovei, până joi, la ora 08.00, ora Moscovei. Oamenii care vor ieși pe străzi vor avea nevoie de permise speciale.

„Nu poți ieși decât pentru a ajunge la adăpost. De aceea, cer tuturor locuitorilor din Kiev să se pregătească pentru faptul că vor trebui să stea acasă două zile sau, la un semnal de alarmă, la adăpost”, a spus Klitschko într-un comunicat.

Această măsură a primarului din Kiev ar putea anticipa o invazie a orașului, asta pentru că trupele rusești se află la periferii de mai multe zile și pregătesc invazia terestră. De asemenea, în Kiev au fost auzite mai multe explozii, iar rușii au lovit mai multe obiective strategice, dar și un cartier rezidențial. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, face un apel către toți bărbații din Ucraina să pună mâna pe arme pentru a apăra Kievul. Apelul vine la scurt timp după ce Klitshko a anunțat interdicția circulației în Kiev pentru 35 de ore, de teama bombardamentelor rusești.

Capitala este inima Ucrainei și va fi apărată. Kievul, care este în prezent simbolul și baza de operare avansată a libertății și securității Europei, nu va fi abandonată de către noi„, spune primarul Kievului.

Armata ucraineană a susţinut marţi că a respins ofensive ale trupelor ruse pe mai multe fronturi, inclusiv lângă capitala Kiev. Forţele ruse nu au reuşit să treacă de liniile de apărare ucrainene la nord de capitală, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adaugă că o încercare a inamicului de a prelua oraşul Makarov, la vest de Kiev, de asemenea a eşuat. Tot potrivit părţii ucrainene, ofensive ruse au fost respinse şi în estul Ucrainei, de exemplu lângă oraşul Lisiceansk, inamicul a suferit pierderi, s-a retras şi a încercat să se stabilească în oraşul Rubijne din apropiere, în regiunea Donbas. În acest timp, oraşul-port Mariupol este în continuare asediat de trupele ruse şi atacat din mai multe direcţii cu artilerie şi avioane de luptă.

Statul Major al armatei ucrainene consideră că unităţile ruse sunt demoralizate de ritmul lent al înaintării lor şi le acuză că şi-au intensificat bombardamentele asupra zonelor rezidenţiale şi infrastructurilor esenţiale.

Forţele Armate ale Ucrainei îşi îndeplinesc misiunile. Am oprit agresorul, am desfăşurat o parte din rezerve şi am trecut la contraatac în unele zone”, şi-a lăudat trupele şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, într-o postare pe Facebook, în a 20-a zi a războiului. „Din nefericire, avem pierderi. Dar ele sunt de câteva ori mai mici decât cele ale agresorului”, a adăugat el.

Conform Kievului, peste 13.500 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi de la începutul invaziei. Toate aceste afirmaţii nu pot fi verificate din surse independente. Potrivit unui oficial militar american, citat de postul CNN, ofensiva rusă în general stagnează, dar trupele ruse şi-au intensificat bombardamentele şi adună forţe în jurul Kievului, unde au fost distribuite echipamentele dintr-un lung convoi militar rus semnalat anterior în direcţia nordică a capitalei.

Trupele ruse încearcă în continuare o încercuire a Kievului, oraş părăsit de aproximativ jumătate din cei trei milioane de locuitori şi unde blocuri de locuinţe au fost lovite marţi dimineaţă de proiectile, cel puţin patru persoane fiind ucise. France Presse notează că luptele se apropie de oraşul Nipro, un punct strategic datorită locaţiei sale pe fluviul Nipru. Aeroportul său a fost bombardat şi în mare parte distrus în noaptea de luni spre marţi.

Din oraşul asediat Mariupol, unde circa 300.000 de persoane nu mai au acces la apă şi electricitate, circa 2.000 de vehicule au reuşit marţi să iasă printr-un culoar umanitar către Zaporijie. Mai către vest, oraşul Nikolaiev, ultima redută înaintea oraşului-port Odesa, este de asemenea bombardat cu regularitate.

Trupele rusești anunță că au lovit fabrica Artem din Kiev, cea care produce armament militar de mare precizie și rachete de mai multe tipuri. Fabrica Artem produce rachete ghidate sol-aer, sisteme automate pentru întreținerea armelor aviatice, rachete ghidate antitanc, precum și instrumente și echipamente pentru aeronave. Ministerul Apărării din Rusia anunța, în urmă cu trei zile, că vor începe lovituri pentru a distruge capabilitățile militare ale Ucrainei, cu scopul de a demilitariza țara.

Staţia de metrou Lukyanivska din Kiev, ţinta unui bombardament

Un bombardament al forţelor ruse a distrus faţada staţiei de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia, a anunţat reţeaua de metrou din Kiev pe contul de Twitter, transmite BBC. Staţia Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

Bombardamente la aeroportul din orașul Dnipro

Aeroportul din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, a suferit „distrugeri masive” în urma a două bombardamente euse, în noaptea de luni spre marţi, anunţă autorităţile regionale, relatează AFP.

„În noaptea (de luni spre marţi) inamicul a atacat aeroportul din Dnipro. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugerile (sunt) masive”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipro Valentin Reznicenko.

Dnipro, un oraş industral cu un milion de locuitori, situat pe malul fluviului cu acelaşi nume, care desparte estul în parte prorus al Ucrainei de Ucraina, a fost relativ cruţat de înaintarea armatei ruse.

Șapte cadavre au fost găsite, după bombardarea unei școli

Șapte cadavre au fost găsite în ruinele unei școli din sudul Ucrainei. Clădirea a fost lovită de un atac aerian al armatei ruse, a anunțat serviciul de urgență ucrainean, potrivit Sky News. Cele șapte cadavre au fost găsite după atacul aerian. De asemenea, trei oameni au fost scoși dintre ruinele școlii din regiunea Kykolayiv. Clădirea a fost atacată duminică, au spus cei de la serviciul de urgență. Aceștia au adăugat că misiunea de salvare s-a încheiat.

Bombardamentele continuă la Harkov – Cel puțin 7 persoane au fost ucise

Cel puţin şapte persoane au murit în timpul bombardamentelor ruseşti din ultimele ore asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, una dintre cele mai afectate de atacuri de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, transmite marţi EFE. Trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, potrivit agenţiei Ukrinform.

Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune”, a informat pe Facebook conducerea serviciilor de urgenţă ucrainene. Potrivit sursei citate, „trei persoane au fost salvate de sub dărâmături. Şapte cadavre au fost descoperite şi recuperate”.

Totodată, Ukrinform a mai relatat că noaptea trecută, în jurul orei locale 23:30 (21:30 GMT), proiectile ruseşti au avariat zone comerciale şi clădiri de locuinţe din cartierul Holodnohirski, din Harkov. Potrivit agenţiei ucrainene, circa 600 de locuinţe, 50 de şcoli şi centre medicale au fost distruse de bombardamentele ruse din această zonă.

Mariupol a rezistat unui nou asalt, anunță forțele ucrainene

Armata ucraineană a anunţat că forţele sale au respins o nouă ofensivă a trupelor ruse asupra oraşului Mariupol, care de mai multe zile este asediat, transmite DPA. Aproximativ 150 de atacatori ruşi au fost ucişi şi două tancuri şi alte câteva vehicule blindate au fost distruse, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene.

Batalionul ultranaţionalist Azov, din cadrul armatei ucrainene, a postat pe canalul Telegram imagini cu vehicule militare ruse distruse. Oraşul Mariupol, port la Marea Azov, este încercuit de unităţi ale armatei ruse şi ale separatiştilor proruşi. Majoritatea încercărilor de evacuare a civililor din acest oraş strategic – unde infrastructura a fost avariată grav – au înregistrat mici progrese.

De la începutul invaziei militare ruse pe 24 februarie, peste 13.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi, potrivit informaţiilor furnizate de Kiev, care nu au putut fi verificate din surse independente. De asemenea, forţele ucrainene au distrus peste 400 de tancuri şi aproximativ 1.300 alte vehicule blindate, precum şi 81 de avioane şi 95 de elicoptere militare ruse. Pe de altă parte, circa 300 de civili din Mariupol au reuşit să ajungă în oraşul Zaporojie, la bordul al aproximativ 160 de automobile.

Cel puţin 200.000 de persoane trebuie evacuate urgent din Mariupol, conform estimărilor autorităţilor ucrainene. Rusia dezminte că acţiunile sale au drept ţinte civili.

Armele pe care Rusia le foloseşte în Ucraina: rachete care păcălesc radarele, trase de peste graniţă

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice lansate de Rusia în Ucraina conțin o surpriză: momeli care păcălesc radarele de apărare antiaeriană, scrie The New York Times. Dispozitivele au fiecare aproximativ un metru lungime, au forma unei săgeți și sunt albe cu o coadă portocalie, potrivit unui oficial american de informații. Acestea sunt eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță, a spus oficialul, atunci când racheta simte că a fost vizată de sistemele de apărare aeriană.

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și produce semnale radio pentru a bruia sau falsifica radarele inamice care încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură pentru a atrage rachetele care sosesc. Oficialul, care nu era autorizat să vorbească public despre aceste informații, a dezvăluit aceste date sub protecția anonimatului.

Utilizarea momelilor poate explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au avut dificultăți în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M. Acționat de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander poate atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, conform documentelor guvernului SUA. Fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete balistice înainte de a fi reîncărcat. Fotografiile cu munițiile în formă de săgeți au început să circule pe rețelele sociale în urmă cu două săptămâni.

Richard Stevens, care a petrecut 22 de ani în armata britanică ca soldat pentru eliminarea munițiilor explozive, iar mai târziu a lucrat ca tehnician civil în bombe timp de 10 ani în sudul Irakului, Africa și alte regiuni de conflict de pe glob, a spus că a avut de-a face cu o mulțime de muniție de provenineță rusă și chinezească, dar nu a văzut niciodată așa ceva. Stevens a postat fotografii ale munițiilor pe un site pentru experți militari și civili în eliminarea bombelor și a constatat că nimeni altcineva nu părea să fi văzut aceste muniții misterioase înainte.

În ultimii 10 până la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia să vadă o astfel de armă”, a declarat Richard Stevens.

Oficialul serviciilor de informații americane susține că dispozitivele sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece numite „ajutoare de penetrare”, care au însoțit focoasele nucleare încă din anii ‘70 și au fost concepute pentru a se sustrage sistemelor antirachetă și pentru a permite focoaselor individuale să-și atingă țintele.

Încorporarea dispozitivelor în arme precum Iskander-M care au focoase convenționale nu a fost documentată anterior în arsenalele militare.

În momentul în care oamenii au inventat rachetele de armament, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din orașul californian Monterey. „Dar nu vedem niciodată acest gen de armament pentru că sunt extrem de secrete. Însă, dacă știi cum funcționează, le poți contracara”, a mai declarat Lewis.

Utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, a mai explicat profesorul Jeffrey Lewis, având în vedere că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, astfel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate pentru a le învinge. „Cred că există niște oameni foarte entuziasmați în comunitatea de informații din SUA în acest moment”, a adăugat el.

Și este foarte puțin probabil, a mai spus Lewis, ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor țări să conțină aceste momeli. „Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a spus Lewis.

Crunt: bilanțul morților din atacul Rusiei asupra unui turn de televiziune din Ucraina s-a dublat

Cel puțin 19 oameni au murit în urma atacului asupra unui turn de televiziune din nordul Ucrainei, anunță Sky News. Guvernatorul Vitalii Kobal a declarat luni că cel puțin nouă persoane au murit în urma atacului, dar că mai sunt încă oameni sub dărâmături.

Marți dimineața, a fost anunțat un nou bilanț care arată că cel puțin 19 persoane au decedat în urma atacului. Atac militar rus a avut loc luni asupra unui turn de televiziune din apropierea orașului Rivne. Vitali Kobal, șeful administrației locale, a spus presei că două rachete au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne. De asemenea, atacul a lovit și o clădire administrativă situată în proximitate.

Un alt general rus a fost ucis de forțele armate ucrainene

Un alt general rus a fost ucis de forțele armate ucrainene, au informat Forțele Armate ale Ucrainei. „Minus un general rus. Poziția și numele de familie sunt în curs de stabilire”, se arată în comunicat.

Pierderile în luptă ale rușilor, potrivit Ucrainei, din 24 februarie până în 15 martie sunt de aproximativ 13,5 mii de soldați. În plus, rușii au pierdut tancuri – 404, vehicule blindate de luptă – 1279, sisteme de artilerie – 150, MLRS – 64, apărare antiaeriană – 36, avioane – 81, elicoptere – 95, vehicule – 640, nave / bărci – 3, tancuri cu Combustibil – 60, UAV nivel operațional și tactic – 9.

Bilanț al Statului Major din Ucraina: Peste 13.500 de soldați ruși au fost uciși

Statul Major din Ucraina face un bilanț, după 19 zile de război cu Rusia. Conform acestui bilanț, ucrainenii au ucis peste 13.500 de soldați ruși. De asemenea, ucrainenii au distrus 1279 de tancuri, 81 de avioane de luptă și 640 de blindate.

content-image

Rușii au ucis 97 de copii în Ucraina

În total, 97 de copii au fost ucişi de la începutul războiului, a anunţat marţi, în Parlamentul Canadei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care îndeamnă aliaţii Kievului „să-şi accenueze ajutorul”, relatează AFP. Ruşii au ucis deja 97 de copii” prin bombardarea unor „şcoli, spitale, locuinţe”, a denunţat el în Parlamentul canadian, căruia i s-a adresat în direct într-o legătură video.

Nu cerem mare lucru. Cerem o susţinere reală, care să ne ajute să învingem”, a pledat el în faţa parlamentarilor canadeni, care l-au ovaţionat în picioare, timp de mai multe minute.

În fiecare secundă, un copil din Ucraina devine un refugiat, a avertizat marţi Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), care evocă un flux continuu de oameni care fug din Ucraina de la lansarea invaziei ruse de către Vladimir Putin la 24 februarie.

În ultimele 20 de zile, aproximativ 1,4 milioane de copii au fugit din ţară – adică aproximativ 55 pe minut sau „practic un copil pe secundă”, a denunţat într-o conferinţă de presă ordinară a ONU, la Geneva, un purtător de cuvânt al Unicef, James Elder.

Această criză, ca viteză şi scală, este fără precedent de la al Doilea Război Mondial”, a subliniat James Elder.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sublinia că aceşti copii „sunt supuşi unui risc semnificativ de despărţire, violenţe, exploatare sexuală şi trafic”.

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei armate ruse a atins trei milioane, a anunţat marţi, la Geneva, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

Am atins acum pragul de trei milioane în privinţa mişcării populaţiei în afara Ucrainei”, a subliniat un purtător de cuvânt al OIM într-o conferintă de presă obişnuită a ONU, Paul Dillon.

Din acest total, 1,4 milioane sunt copii, potrivit Unicef, iar 157.000 dunt cetăţeni ai altor ţări, precizează OIM. Polonia este ţara acere găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina – peste jumătate. Aproximativ 1,79 de milioane de persoane s-au refugat în Polonia de la 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

România, Ungaria şi Republica Moldova primesc, de asemenea refugiaţi din Ucraina, însă cea mai mare parte îşi continuă drumul în Europa, la familie sau prieteni.

Ministerul Economiei din Ucraina: Pagubele războiului se ridică la 500 de miliarde de dolari

Ministerul Economiei din Ucraina a făcut o analiză și arată că pagubele războiului cu Rusia se ridică la aproximativ 500 de miliarde de dolari. În cele 19 zile de război, marile orașe din Ucraina precum Harcov, Mariupol, dar și Kievul, au fost bombardate puternic de către trupele rusești și distrugerile sunt masive. La acestea se adaugă distrugerile provocate infrastructurii critice din Ucraina, dar și faptul că întreaga țară este paralizată, iar producția este oprită.

Zelenski, mesaj direct către soldații ruși: „De ce să muriți? Pentru ce? Știm cu adevărat ce credeți despre război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră. Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată. De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a adăugat liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai spus că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente. „În 19 zile, armata rusă a pierdut mai mult în Ucraina decât a pierdut în două războaie sângeroase şi lungi în Cecenia. Pentru ce?”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile de pace cu Rusia – a patra întâlnire – vor continua marţi în Turcia, potrivit BBC. Pe Facebook, el a spus că a fost informat că discuţiile au mers „destul de bine”. „Dar să vedem. Vor continua mâine”, a precizat Zelenski.

El a adăugat că forţele ucrainene au putut ajuta luni 3.806 de persoane să fugă din regiunile Luhansk şi Kiev. Un convoi de 100 de tone de provizii era încă blocat în Berdiansk, a spus el, neputând să ajungă în oraşul-port asediat Mariupol. El a adăugat că trupele ruse sunt „confuze” şi „nu se aşteptau la o asemenea rezistenţă” din partea Ucrainei. „Ei fug de pe câmpul de luptă. Renunţă la echipamente”, a susţinut el:

Luăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina. Astăzi, trupele ruse reprezintă, de fapt, unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”.

Zelenski le-a mulţumit, de asemenea, civililor ruşi care au protestat şi au încercat să răspândească adevărul despre război, mulţumindu-i personal unei protestatare care a susţinut un mesaj împotriva războiului chiar în timpul ştirile de la Channel One, luni.

SUA: „Ruşii nu au obţinut o superioritate aeriană în toată Ucraina

Un oficial american în domeniul apărării a declarat luni că ruşii nu au obţinut „o superioritate aeriană în toată Ucraina”, transmite CNN. „Încă afirmăm că spaţiul aerian este contestat, că ruşii nu au obţinut o superioritate aeriană în toată Ucraina”, a spus oficialul.

Pentru că spaţiul aerian este „dinamic”, există „momente şi zone” în care Rusia sau Ucraina „au mai multă dominaţie”, a adăugat oficialul.

Ruşii cu siguranţă au, deşi nu au atins superioritatea aeriană, cu siguranţă au mai multe capacităţi la dispoziţie şi zboară de mai multe ori pe zi decât ucrainenii”, a adăugat oficialul. Planul aerian ucrainean se schimbă în fiecare zi, a spus oficialul.

Nu pot să vorbesc despre planul aerian al ucrainenilor, se schimbă în fiecare zi, considerăm că ei au o precauţie adecvată faţă de mijloacele lor aeriene, faţă de cum le folosesc şi pentru ce le folosesc”, a spus oficialul.

Preşedintele rus Vladimir Putin are „100% din forţele sale adunate în interiorul Ucrainei”, a spus oficialul. „A mutat totul”, a adăugat acesta.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri stabilirea unei interdicţii de zbor în Ucraina, în timp ce Rusia continuă atacurile în toată ţara. SUA şi NATO s-au opus creării unei zone de excludere a zborurilor în Ucraina, avertizând că o astfel de măsură ar putea duce la ”un război deschis în Europa”.

Modelul Crimeea s-ar putea repeta în Kherson: Rusia ar putea încerca să organizeze un referendum pentru legitimarea noii republici

Ministerul Apărării a declarat că Rusia ar putea încerca să organizeze un „referendum” în Kherson, ca parte a planurilor de a legitima zona ca republică separatistă. Mai multe demonstrații au avut loc în ultimele zile în orașele ocupate, scrie Sky News. Mai multe demonstrații au avut loc în ultimele zile în orașele Herson, Melitopol și Berdyansk, ocupate de Rusia, potrivit serviciilor secrete britanice. În timpul protestelor de luni, din oraș, forțele rusești ar fi tras focuri de avertisment pentru a dispersa protestatarii pașnici.

Rusia a recunoscut deja regiunile controlate de separatiști Donețk și Luhansk din estul Ucrainei ca republici separatiste, dar Occidentul a refuzat să facă acest lucru. Acum ar putea organiza un nou „referendum”, ca parte a planurilor de a legitima Hersonul ca republică separatistă. De asemenea, Rusia și-a instalat propriul primar în Melitopol, în urma răpirii predecesorului său ucrainean săptămâna trecută, în timp ce primarul din Dniprorudne ar fi fost, de asemenea, răpit.

Armata rusă a preluat controlul asupra regiunii Kherson din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, la un briefing.

Grupul de trupe din Republica Populară Donețk, care continuă operațiunile ofensive, a spart apărarea naționaliștilor ucraineni, a preluat controlul asupra așezării Panteleymonovka și a ajuns pe linia Verkhnetoretskoye – Novoselovka-2”, a spus Konașenkov.

Planul de spargere a Ucrainei prinde contur: Un lider pro-rus îi cere lui Putin să denumească vestul Ucrainei drept Rusia Subcarpatică

Liderul rutenilor Pyotr Getsko îi cere lui Vladimir Putin să transforme vestul Ucrainei în Rusia Subcarpatică.

Rușinii (n.r.: rutenii) au susținut oficial poziția conducerii ruse asupra Ucrainei. În contextul forțării Ucrainei la pace și federalizării pământurilor, ne propunem transformarea Ucrainei de Vest în Rusia Subcarpaticp pe drepturile, mandatele și titlurile rușilor”, susține acesta, informează presa rusă.

Getsko a spus că organizația sa a fost persecutată din 2008 pentru că a votat pentru independență în 1991, dar teritoriul a rămas parte a Ucrainei. Potrivit liderului rutenilor, acum situația din jurul Ucrainei este aproape de un deznodământ.

Soarta ulterioară a Federației Ruse în sine va depinde în mare măsură de modul în care va fi rezolvată”, a spus Getsko.

Rutenii din regiunea transcarpatică din Ucraina cereau încă din 2015 recunoașterea lor ca naționalitate separată și acordarea unui statut de autonomie printr-un dialog cu Kievul. Asta declara liderul rutenilor Pyotr Getsko pentru TASS.

A avut loc un eveniment și decizia a fost luată”, spunea Getsko. „Deciziile Congresului au stabilit o sarcină – să ceară recunoașterea rutenilor ca naționalitate separată și să ceară printr-un dialog ca rezultatele referendumului privind statutul de autonomie organizat în 1991 să fie implementate. Nu a fost înainte, dar acum direcția este spre dialog și nu spre confruntare.”

Congresul și-a stabilit sarcina de a căuta recunoașterea rezultatelor referendumului din 1991”, a spus Getsko.

Un congres al organizațiilor rutene din Transcarpatia a aprobat în 2015 decizia de a cere autorităților ucrainene recunoașterea naționalității rutene împreună cu autonomia Rusiei Subcarpatice printr-un dialog cu Kiev.

Cel mai important obiectiv al Consiliului de Coordonare este deschiderea și intensificarea dialogului cu agențiile guvernamentale de la Kiev pentru a lua o decizie privind o eventuală recunoaștere a rezultatelor referendumului desfășurat în Transcarpatia în 1991, când 80% din populație a votat efectiv în favoarea acordarea regiunii un statut de autonomie”, se arată în declarația adoptată la congres.

Rutenii sunt slavi de est, cu o populație de la 1,5 la patru milioane de locuitori, dintre care cea mai mare parte locuiește în regiunea transcarpatică a Ucrainei. Numele este o formă latinizată a cuvântului rus, iar termenul de ruși mici le poate fi aplicat. Rutenia Carpatică (sau Rusia Subcarpatică) a fost înregistrată ca obiect de drept internațional în Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye din 1919. După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, a fost desființat și absorbit de Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. După prăbușirea Uniunii Sovietice, rutenii au căutat de la Guvernul ucrainean să le acorde un statut de autonomie și să le recunoască ca naționalitate separată.

Cererea lui Getsko este cu atât mai importantă cu cât președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în discursul său din 21 februarie 2022, prin care a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, despre formarea Ucrainei. El le reamintea la momentul respectiv românilor, polonezilor și ungurilor că Iosif Stalin, fostul lider sovietic, le-a luat bucăți din țările lor pentru a forma Ucraina.

Rusia a înrolat 40.000 de soldați sirieni. Vor fi trimiși în Ucraina

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Acestora li s-au pomis „un salariu şi privilegii”, informează The Guardian. Niciun sirian încă nu a ajuns pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de fruntiera cu Ucraina.

Până acum, peste 40.000 de luptători s-au înrolat”, a precizat SOHR, menţionând că sirienii nu sunt „voluntari”, având în vedere faptul că acestora li s-au promis „un salariu şi privilegii”.

Pentru sirieni s-au pregătit cazare şi centre de pregătire în regiunile Rostov din Rusia şi Gomel din Belarus. Recrutările continuă la Damasc şi Alep, prin intermediul unor structuri guvernamentale siriene cooptate de mai mulţi ani de sistemul militar rus în Siria.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.