Spread the love

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la prima misiune externă a Aviației Militare Române, în afara Tratatului de la Varșovia și prima de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de detașarea a 144 de specialiști militari în Angola, în perioada 1980 – 1982, prilej cu care aviatorii români au înființat, practic, școala de aviație a acestui stat, în plin război. Misiunea a purtat numele de Sirius.

Coronavirus nu stăvilește setea de cultură și istorie militară și, astfel, un eveniment dedicat acestei misiuni, organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Asociația Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD), a fost cât pe-aci să fie anulat, din cauza măsurilor dispuse recent pentru combaterea răspândirii virusului. Inițiatorii s-au mobilizat repede și au organizat evenimentul, miercuri, la un restaurant aflat vis-a-vis de MINAC. Cu același prilej, a fost lansat și volumul „Sirius – misiune îndeplinită!”, scris de gl. fl. aer. (r) conf. univ. dr. Dumitru Toma și col. (r) Remus Macovei. Pe lângă cei doi autori, la evenimentul de miercuri au mai participat muzeograful MINAC, Lavinia Dumitrașcu; președintele AMVVD, Cristi Crăciun și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Printre invitați, s-au mai regăsit doi piloți militari participanți la misiunea Sirius, dar și fostul diplomat Dorin Popescu, președinte al Asociației Casa Mării Negre; fostul primar al comunei Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureșan sau fostul senator constănțean Marian Vasiliev ș.a.

Gl. fl. aer. (r) conf. univ. dr. Dumitru Toma

CONTEXT ISTORIC: Misiunea Sirius

La 22 iunie 1978, MApN a realizat primele contacte cu înalți demnitari militari angolezi, privind sprijinul pe care Angola ar urma să îl obțină din partea Comandamentului Aviației Militare Române în vederea înființării unei școli militare de aviație, care să pregătească personal navigant, tehnic, logistic și de Stat Major. Inițial, angolezii negociaseră cu URSS, Portugalia și Elveția în acest sens, însă condițiile oferite de partea română au fost mai avantajoase și România a fost sprijinită de angolezi să câștige licitația, pentru că propunerile de la București prevedeau un preț mai mic, perioadă de școlarizare mai scurtă – dar cu rezultate bune, aparate de zbor pe trei categorii – monomotoare, bimotoare și elicoptere.

Contractul de colaborare s-a încheiat la 24 noiembrie 1979, la București, în valoare de 32 de milioane de dolari SUA. Conform contractului, angolezii achiziționau din țara noastră o escadrilă de 12 avioane monomotor tip IAR – 823, o escadrilă formată din șase avioane tip BN 2 Islander și șase elicoptere IAR – 316 B Alouette III. Comandantul misiunii angoleze a fost ales general-maior av. Aurel Niculescu, fost comandant al Școlii de Aviație de la Bobocu – Buzău. Misiunea s-a numit inițial Siriu – după numele unei localități buzoiene, însă s-a ajuns repede la concluzia că misiunea este foarte secretă și a primit numele Sirius. Partea secretă a fost doar în România, întrucât piloții români, când au ajuns în Angola, au auzit la radio o mulțime de știri despre sosirea lor.

În Angola, cei 144 de piloți români au asigurat cursuri de navigație, de motoare, tactică, administrație, traduse în limba portugheză – conversațiile dintre români și angolezi au avut loc strict în limba portugheză. De altfel, militarii români au fost cazați în această misiune într-o fostă bază militară portugheză, funcțională până în 1975, la Negage, pe care a trebuit să o dezafecteze și apoi s-o reabiliteze pentru a fi… locuibilă.

„Acestor militari trebuie să li se recunoască meritele!”

Lavinia Dumitrașcu și-a asumat rolul de gazdă, iar evenimentul de miercuri a fost deschis de Valentin Ciorbea, care, printre altele, a precizat faptul că în perioada respectivă România nu a fost o forță geopolitică, dar au existat interese serioase, iar zonele vizate, după 1990, au fost… pierdute:

Militarii români din misiunea Sirius au avut parte de un tratament… mai puțin încadrat în registrul militar. La întoarcerea în țară, aceștia nu au fost primiți de… nimeni. Meritele nu le-au fost recunoscute, de partea financiară – pe care nu au avut-o nici în timpul misiunii – nici nu mai vorbim (ex. Niculescu primea lunar 8.200 dolari, dar primea în mână doar 420, restul plecau la MApN), iar președintele AMVVD, Cristi Crăciun, a punctat faptul că a venit vremea pentru o reparație morală:

De aceeași părere cu Crăciun a fost și col. (r) Remus Macovei, care a explicat în termeni militari coordonarea activității din Angola:

La evenimentul de miercuri au fost prezenți și doi veterani, participanți în cadrul misiunii Sirius. Rusu Neculai a fost prezentat de Dumitru Toma, care a precizat faptul că tinerii școliți de militarii români au ajuns oameni mari în țara lor, precum miniștri. De asemenea, partea angoleză i-a făcut o invitație, pe care nu o poate onora din cauza… dificultăților financiare:

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *