VIDEO Managerul Spitalului Județean, dr. Grasa: „Nu există mâncare stricată care să ajungă la pacienți! Modernizăm secția de neurologie și așteptăm detașări de personal pentru UPU”

Ipostază delicată pentru conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța în aceste zile, acuzată că tolerează servirea, cel puțin la secția de pediatrie, de mâncare… stricată.

Încă de săptămâna trecută, subiectul mâncării alterate macină managementul Spitalului, care, vineri, a decis să iasă public pentru lămuriri. Astfel, managerul SCJU Constanța, dr. Cătălin Grasa, a arătat faptul că meniurile sunt făcute conform legislației în vigoare.

cantina spital

„Săptămâna trecută, vineri, a apărut în mass-media online știre legată de faptul că dacă se mănâncă sau nu se mănâncă bine la noi, dacă crenvurștii sunt reci, cartofii sunt nu știu cum… Imediat, normal că ne-am autosesizat, luni am supus atenției meniul și o evaluare în fața comisiei de dietetică, condusă de doamna prof. Doina Catrinoiu. S-au analizat lucrurile, s-a discutat și cu asistenta dietetician, pentru că toată mâncarea, înainte de a ajunge la bolnavi, este verificată și aprobată de asistentul nostru, al Spitalului. Meniurile sunt făcute conform legislației în vigoare, mai multe tipuri de meniuri, în funcție de cazuistică și ale căror valori au fost crescute în 2018, fiind în medie undeva la 10 lei/meniu/zi, mergând până la 15-16 lei pentru diabetici, copii și adulți, pentru însoțitori fiind în jur de 7 lei”, a spus dr. Grasa.

mancare spital

Totodată, managerul SCJU a punctat faptul că nu se pune problema ca mâncarea stricată să ajungă la pacienți:

A venit vara, jale la UPU. Pregătiri pentru Neversea, rugăminți către minister

Sezonul estival, practic, a început și odată cu el vor apărea și eternele probleme de la Unitatea de Primiri Urgențe, dar managerul SCJU dă asigurări că, cel puțin pentru festivalul Neversea, personalul medical este pregătit.

„Am trecut deja peste Paște și 1 Mai. În valul de prezentări în UPU, acolo este cea mai mare problemă. Anul trecut am avut 140.000 de prezentări în UPU… Este mai mult decât suficient și cu cele 56.000 de externări. Weekend-urile în zona estivală pot să meargă până la 500-550 de prezentări, bineînțeles că vom avea și a treia ediție a Neversea și vom merge, așa cum am făcut și în alte dăți, înăuntru, cu cei din UPU, împreună cu ISU, vom amenaja corturi medicale, astfel încât vom încerca să stăpânim și să „periem” potențialii pacienți. Anul trecut, 12-14 pacienți din peste 800 de prezentări”, a mai spus dr. Grasa.

În altă ordine de idei, managerul SCJU speră că promisiunile Ministerului Sănătății în privința UPU să se concretizeze și să fie detașat personal medical din țară.

„Așteptăm, nu am primit nimic… Pe linie de SMURD știu că se întâmplă în stațiuni, vin echipaje din țară. Poate se gândesc și la noi să avem în UPU detașări de personal, pentru că este nevoie. În rest, din punct de vedere al medicamentelor, suntem aprovizionați, încercăm să ținem pasul astfel încât să acoperim în general cam două luni, nu ne putem permite o singură lună, pentru că poți să ai fluctuații vis-à-vis de piața medicamentelor. Acum se pare că sunt niște probleme cu fentanyl, un anestezic, dar noi avem stocuri suficiente încât să ieșim bine din această – nu știu dacă este – minicriză, dar știu că unele spitale se plâng că nu au găsit pe piața farmaceutică”, a mai spus dr. Grasa.

Sponsorizarea aduce renovarea

Mai multe secții din cadrul SCJU au fost modernizate în ultimul an cu sprijinul ministerului și a Consiliului Județean, însă modernizarea efectivă, totală, a Spitalului este încă departe. Astfel, conducerea SCJU se mai bucură și de sponsorizări prin care anumite secții intră în procese de renovare.

„Din sponsorizări și venituri proprii am reușit să facem și continuăm pe neurologie. Am reușit să schimbăm plafonul de pe hol cu lămpi cu led, s-au acoperit pereții holului cu o gresie fină și acum am început cu saloanele, văruite, igienizate și se pune Tarkett. Mi se pare că este un plus, lucru pe care o să-l continuăm și în secția de chirurgie plastică. Se mișcă destul de bine, am început de aproximativ zece zile și dacă mergem pe acest ritm cred că în prima decadă a lui iulie va fi terminată neurologia”, a concluzionat dr. Cătălin Grasa.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.