VIDEO Macron a reușit să îi „enerveze” pe nevaccinați: LUPTE de STRADĂ în marile orașe ale Franței

Mii de persoane protestează în mai multe orașe din Franţa, sâmbătă, denunțând intenția președintelui Emmanuel Macron de a „enerva” persoanele care refuză vaccinurile COVID-19 prin înăsprirea restricțiilor privind libertățile lor civile, relatează Reuters. Incidente au avut loc între manifestanţi şi forţele de ordine la Paris. Gaze lacrimogene au fost folosite, scrie Le Parisien.

La Toulouse, situaţia este tensionată, potrivit aceluiaşi ziar. Manifestanţii scandează împotriva politicii sanitare a guvernului şi pe străzile din oraş sunt revolte între unii manifestanţi şi forţele de ordine. Aproape 2.000 de manifestanţi la Marsilia. Ei s-au adunat în Vieux-Port, înainte de a porni spre oraş, potrivit France Bleu Provence. La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, relatează France Bleu Hérault. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Protestele au izbucnit în contextul declaraţiilor preşedintelui Emmanuel Macron, care i-a catalogat drept „iresponsabili” pe cei care nu se vaccinează. În opinia sa, aceştia sunt nişte „cetăţeni” pe care s-a angajat să-i „calce pe nervi până la capăt” prin strategia sa anticovid. Persoanele nevaccinate sunt iresponsabile și nedemne de a fi considerate cetățeni, a adăugat el.

La Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale, scandând „Vă vom enerva”. Alții purtau pancarte pe care scria „Nu permisului de vaccinare„, o referire la inițiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee.

Imaginile televizate au arătat încăierări între protestatari și poliție în Paris. Protestatarii s-au adunat și pe străzile din Nantes și Le Mans, printre alte orașe. Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertățile și că îi tratează inegal pe cetățeni. El spune că libertățile implică responsabilități care includ protejarea sănătății altora.

Franța a înregistrat vineri, pentru a doua oară într-o săptămână, peste 300.000 de noi infecții cu coronavirus pentru a doua oară într-o săptămână. Spitalizările, inclusiv cele ale pacienților cu COVID-19 aflați la terapie intensivă, sunt în continuă creștere, punând sub presiune sistemul de sănătate. Unele spitale au raportat că aproximativ 85% dintre pacienții de la terapie intensivă nu sunt vaccinați împotriva COVID-19. Datele arată că 90% dintre persoanele de peste 12 ani eligibile pentru vaccinarea COVID-19 sunt complet vaccinate.

Protestatarii l-au acuzat pe Macron și că politizează pandemia înaintea alegerilor. „Vreau ca el să-i enerveze pe traficanții de droguri și pe infractori, nu pe oamenii obișnuiți„, a declarat un protestatar în vârstă de 55 de ani, care a solicitat anonimatul deoarece conduce o afacere.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.