VIDEO Lupte grele pe Insula Șerpilor și în Mariupol și Odesa. Armata rusă a pus stăpânire pe Lugansk

Forțele ruse au zădărnicit în ultimele două zile mai multe încercări ale trupelor ucrainene de a recaptura Insula Șerpilor din Marea Neagră, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-o actualizare, informează BBC. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, afirmă că Ucraina a făcut „mai multe încercări disperate” de a lansa atacuri aeriene și maritime asupra Insulei. El spune că peste 50 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul încercărilor de a se consolida pe insulă. El susține că Rusia a doborât patru avioane de luptă ucrainene, inclusiv trei Su-24 și un Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu parașutiști la bord și un elicopter Mi-24, precum și că a efectuat atacuri asupra navelor marinei.

Corpurile a 24 de militari ucraineni morți au fost lăsate pe țărmul insulei”, a scris Konashenkov pe Telegram. BBC nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.

Armata ucraineană a lovit cel puţin un sistem de apărare aeriană rusească pe Insula Şerpilor în weekend, spune CNN, citând trei oficiali americani ai apărării şi un oficial ucrainean. Lovitura asupra sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune SA-15 se adaugă loviturilor asupra unui elicopter rusesc şi a unei nave de aterizare, a declarat un înalt oficial american al apărării.

„Credem că au fost cel puţin trei ţinte lovite de atacurile aeriene pe insula Şerpilor”, a spus oficialul într-un briefing de luni. O imagine din satelit de duminică dimineaţa a arătat două coloane de fum care se ridicau din insulă. Un alt oficial american a spus că nu este clar ce valoare strategică au avut loviturile, arătând că insula are o importanţă simbolică extraordinară pentru Ucraina.

Un oficial ucrainean a afirmat că două sisteme SA-15 au fost lovite, nu unul. Rămâne de văzut dacă sistemul de apărare aeriană a fost o ţintă de oportunitate sau un efort concertat de a lupta împotriva apărării aeriene ruseşti, care au limitat capacitatea forţelor aeriene ucrainene de a zbura, mai precizează CNN. Un oficial ucrainean a declarat duminică că forţele ucrainene au distrus un elicopter şi mai multe nave mici.

Ministerul rus al Apărării a oferit însă o versiune foarte diferită a evenimentelor. Generalul-maior Igor Konaşenkov a declarat că în cursul nopţii de sâmbătă, alte două bombardiere ucrainene Su-24 şi un elicopter Mi-24 al Forţelor Aeriene Ucrainene au fost distruse de sistemele ruseşti de apărare aeriană deasupra insulei.

Forțele ucrainene continuă rezistența în Azovstal

Circa 100 de civili se află în continuare în combinatul siderurgic Azovstal aflat sub asediu, în oraşul Mariupol din Ucraina, potrivit administraţiei regionale, informează marţi dpa. Şeful administraţiei regionale Pavlo Kirilenko a declarat luni seara că aceşti civili se află în continuare în combinat, pe lângă cele aproximativ 100.000 de persoane care sunt încă în oraşul-port puternic distrus de bombardamentele ruse.

Este greu de spus cine dintre ei vrea să părăsească oraşul”, a adăugat Kirilenko, pentru cotidianul Ukrainskaia Pravda.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că toţi civilii femei, copii şi persoane în vârstă au părăsit teritoriul combinatului Azovstal. Unităţi ucrainene s-au baricadat în Azovstal şi se apără de săptămâni bune de atacurile ruşilor.

Lovituri puternice în Odesa: ucrainenii susțin trupele rusești au lovit un hotel/ Rușii spun că era baza mercenarilor străini

Trei rachete Kinzhal – noile rachete hipersonice ale Rusiei – au fost trase dintr-un avion şi au lovit „o ţintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratchuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, citat de CNN. De cealaltă parte, rușii susțin că au lovit Hotelul „Grand Pettine”, care ar fi fost baza mercenarilor străini din Ucraina. Două persoane au fost spitalizate în urma atacului cu rachete, a spus Bratchuk. CNN nu a putut confirma această informaţie.

Bratchuk nu a identificat ţinta, dar CNN a verificat autenticitatea a două videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare, care arată pagube semnificative la un hotel din satul Zatoka. Unul dintre videoclipuri a fost publicat pentru prima dată de Consiliul Municipiului Odesa. Este al doilea hotel din regiunea Odesa care a fost lovit luni. Nu este clar de ce cele două hoteluri ar fi putut fi vizate. De asemenea, un centru comercial a fost lovit de şapte rachete, potrivit Comandamentului Operaţional de Sud al Forţelor Armate al Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit, se arată în comunicat.

Rușii au pus stăpânire pe Lugansk: Convoi umanitar trimis din Rusia

Un convoi umanitar al Ministerului Situațiilor de Urgență din Rusia a livrat alimente și necesități de bază Luganskului, din Ucraina. Acest lucru a fost raportat marți de serviciul de presă al Ministerului situațiilor de urgență al așa numitei Republici Populare Lugansk.

„Duminică, 8 mai, mașinile unui convoi al Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia cu ajutor umanitar pentru locuitorii din Donbass au ajuns în capitala Lugansk. Actualul convoi de salvatori ruși, format din opt mașini, plus o mașină de escortă, a livrat alimente, necesități de bază, scutece la Lugansk”, a declarat ministerul într-un comunicat pe site-ul său, relatează TASS.

Ucrainenii susțin că aviația rusă foloseșete armament sovietic

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina, relatează EFE şi Interfax. Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviaţia rusă a rachetelor X-22 de fabricaţie sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare”, a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus. El a asigurat că „există suficiente rachete şi muniţii moderne ghidate de înaltă precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în faţa forţelor armate ruse„.

Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul său zilnic informativ despre ultimele evoluţii ale ofensivei ruse în Ucraina că „de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale şi de a limita daunele colaterale”.

Ei (ruşii) au spus că oraşele ucrainene vor fi ferite de bombardamente„, indică ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungeşte, „în pofida aşteptărilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de muniţie ghidate de înaltă precizie au fost probabil puternic diminuate”.

În opinia autorităţilor militare britanice, aceasta a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puţin precise şi mai uşor de interceptat. În acelaşi timp, Rusia a demonstrat „deficienţe în ceea ce priveşte capacitatea sa de a efectua lovituri de înaltă precizie la scară largă”, concluzionează experţii ministerului.

Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris susţine că sistemele ruseşti ghidate de înaltă precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale din Ucraina”, conform Interfax.

„Toate tipurile de arme ruseşti ghidate de înaltă precizie şi-au confirmat caracteristicile de luptă, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina şi au redus astfel la minimum victimele civile”, a asigurat responsabilul rus.

Rusia utilizează o gamă largă de sisteme pentru a ataca ţinte în Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune lansate pe cale aeriană şi maritimă, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, şi rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.

Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapidă, cu precizie înaltă, pe distanţe lungi, împreună cu proiectarea de noi sisteme hipersonice”, a adăugat el.

În plus, sistemele de rachete de coastă Bastion sunt acum capabile să lovească ţinte terestre, a spus vicepremierul rus. „Modernizarea acestui sistem a făcut posibilă lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor ţinte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de ţinte a fost confirmată în cursul operaţiunii militare speciale”, a afirmat oficialul rus în interviul pentru Interfax.

Dar, după cum a relatat luni publicaţia ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricaţie sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3. Potrivit unor surse, forţele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor ţinte din regiunea Doneţk cu rachete de croazieră lansate pe cale aeriană X-22, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

În jur de şase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localităţi situate în apropiere de linia frontului din regiunea Doneţk. Conform analiştilor de la Defense Express, dacă aviaţia rusă a început să folosească rachete sovietice, atunci aceasta ar putea să însemne că stocurile de Kalibr şi Iskander au fost puternic diminuate. X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliştii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicaţiei Focus.

Descoperire macabră într-un oraș din Ucraina: 44 de cadavre

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în dărâmăturile unei clădiri din Izyum distruse de Rusia în martie, a declarat un oficial ucrainean, citat de Sky News. Forțele rusești continuă să distrugă infrastructura uzinei Azovstal, unde sunt ascunși ultimii apărători ai orașului. Un consilier al primarului din Mariupol a declarat, pe contul său de Telegram, că cel puțin 100 de civili au rămas în oțelărie, pe lângă militari.

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că trupele rusești desfășoară „operațiuni de asalt”, atacând cu ajutorul tancurilor și al artileriei.

Raportul armatei ucrainene: Rusia are pierderi foarte mari la capitolul vehicule și echipamente militare

Aproximativ 26.000 de militari ruși au fost uciși de pe 24 februarie, din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în ultima sa actualizare. Potrivit ucrainenilor, în ultima zi Rusia a suferit cele mai mari pierderi la nord de orașul Donețk. În total, de la începerea războiului, rușii ar fi pierdut aproximativ 26.000 de oameni. De asemenea, Statul Major al forțelor ucrainene susține că Rusia are pierderi foarte mari la capitolul vehicule și echipamente militare.

Pe listă sunt 1.170 de tancuri, 2.808 vehicule blindate de luptă, 519 sisteme de artilerie, 185 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 87 de sisteme de luptă antiaeriană, 199 aeronave, 158 elicoptere, 1.980 de vehicule și cisterne de combustibil, 12 ambarcațiuni și 380 de drone. Cifrele prezentate de ucraineni nu pot fi verificate din surse independente.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.