VIDEO Ludovic Orban își continuă campania internă la Constanța: „Am avut lideri numiți. Nu am avut program de guvernare. Trebuie să schimbăm comunicarea”

Ludovic Orban și-a exprimat intenția de a candida la conducerea PNL. Până în prezent se pare că singurul contracandidat ar putea fi Cătălin Predoiu, dar merită să ne îndreptăm atenția și spre Dacian Cioloș, care și-a lansat zilele trecute ONG-ul cu aspirații politice. Orban a fost prezent, miercuri, la sediul organizației județene a PNL, unde a pledat pentru „o schimbare la față” a partidului.

„Am avut lideri numiți, nu am avut leadership. Membrii PNL trebuie să își aleagă liderul, ei știu foarte bine pe cine să aleagă, cine poate să aducă un plus partidului, cine beneficiază de încredere în partid și în afara partidului și lucrurile acestea se întâmplă și la nivel local, județean și național. Evident că trebuie schimbat întreg dispozitivul de imagine, e nevoie de o schimbare la față, de noi lideri, de noi comunicatori, de altă comunicare, iar în privința filialelor: ele își aleg conducerea în baza unor obiective pe care și le asumă. Niciodată nu mă apuc să demit un președinte decât dacă nu respectă regulile. O echipă care își fixează un obiectiv și nu l-a îndeplinit își depune mandatul, așa e în orice democrație. Dacă își îndeplinește obiectivul, într-adevăr, merge mai departe. (… ) Este o uriașă responsabilitate și sunt dispus să îmi asum această răspundere, pentru că știu că am datele necesare pentru a participa cu echipa care va fi aleasă la nivel național și județean la renașterea PNL! Sunt în perioada de formare a echipei, practic campania mea e structurată în două perioade: prima, în fiecare organizație județeană, scopul fiind să îi ascult mai mult pe colegii mei de partid, să aflu care sunt nemulțumurile și să ascult idei, sugestii; în urma acestor consultări voi elabora moțiunea, cu viziunea și programul de punere în practică a acestei strategii și umblu în țară să evaluez resursa umană, pentru că din echipa mea nu trebuie să fie doar oameni din București, ci din toată țara. Asta a fost marea problemă a PNL, cei din București s-au uitat mai mult în jurul lor, ori eu cred că PNL are resursa umană care trebuie valorificată. (…) Eu cunosc destul de bine filiala locală Constanța. Am apreciat rezultatele de la locale, care au arătat o creștere evidentă și am fost aproape să câștigăm, dar nu e nimic: suntem în creștere, ne pregătim pentru alegerile din 2020 și am convingerea că echipa de aici va câștiga aceste alegeri. Sigur, alegerile parlamentare nu sunt neapărat reprezentative pentru performanța organizației, s-a obținut peste medie, nu foarte mult într-adevăr, numai că în parlamentare contează imaginea națională și aici nu a fost de natură să asigure un suport la nivel de județ… (…) Nu am avut candidat de prim-ministru din cadrul PNL, nu am avut program de guvernare, nu am avut propuneri concrete pentru diferite grupuri sociale, nu am avut leadership, concepție generală de țintire a valorilor dreptei și s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat”, a spus Ludovic Orban.

În ceea ce privește eventuala înscriere a lui Dacian Cioloș în cursa internă a PNL pentru desemnarea președintelui unic la Congresul din luna iunie, Orban a precizat că este puțin probabil ca fostul premier să facă acest pas.

„Dacian Cioloș, după declarațiile din ultima vreme ale domniei sale, cred că va fi din ce în ce mai puțin posibil… dar dacă ar dori să se înscrie este binevenit. Orice funcție pe care o ocupi este după o competiție internă, prin votul membrilor PNL. Nu consider (că ne-a trădat… – n.r.), a fost greșeala noastră că l-am desemnat candidat la funcția de prim ministru fără să fie membru PNL, nu a fost greșeala lui”, a mai spus Orban.

Atacuri la PSD: „Să aloce bani transparent, fără preferințe politice”

Ministerul Dezvoltării Regionale beneficiază de sume uriașe, mai ales dacă ne gândim la Programul Național de Dezvoltare Locală, prin care se acordă bani de la bugetul de stat autorităților publice locale. Orban a criticat alocarea „în funcție de criterii politice” și a cerut „revenirea la bun simț”.

„PNL deține la ora actuală conducerea în aproape 1.100 de primării, o treime din localitățile României. Cerem un lucru simplu și clar: alocarea resurselor financiare să fie făcută către administrațiile locale în baza unor criterii clare, transparente, să se țină cont de procentul de reprezentare pe care îl au primarii, pentru că nu mă refer doar la primarii PNL, ci și UDMR, ALDE… și așa Curtea de Conturi a reclamat că fondul de rezervă al Guvernului a fost folosit în mod abuziv, că banii au fost acordați fără bază legală și Dragnea umbla ca Moș Crăciun în perioada ordonanței 55 cu sacul de proiecte în spate promițându-le primarilor traseiști toate programele din lume… măcar acum, după alegeri, trebuie să se revină la bun simț în ceea ce privește alocarea resurselor publice și nu mi se pare normal ca, de exemplu, în localități conduse de primari PNL prin PNDL să nu fie alocat nici un leu, în timp ce pentru primarii PSD se alocă bani pentru asfaltarea tuturor ulițelor, aproape că și în curțile oamenilor. Există un principiu care funcționează în toate democrațiile: nu poți să discriminezi cetățenii în funcție de apartenența politică a primarului care conduce comunitatea locală”, a mai spus Ludovic Orban.

Nu a scăpat nici deputatul de Constanța, „omul Gazprom”, Iulian Iancu

Candidatul PNL a dorit să transmită și mesaje politice în cadrul conferinței de miercuri, în care nu a scăpat de atacuri deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu, personaj cunoscut în politica națională drept „omul Gazprom”, apropiat de un alt rusofil celebru al Constanței, Gabriel Comănescu. Orban a criticat „boicotul tacit” al lui Iancu în demersul de amânare a liberalizării prețului la gaze, gest perceput ca fiind „în interesul Gazprom”. Totodată, a amintit că această amânare ne va aduce pierderea unei finanțări europene de 180 de milioane de euro, ne putem lua gândul de la ieftinirea prețului la gaze și se va menține monopolul a două companii din domeniu, dintre care una apropiată de Gazprom.

„Am văzut un boicot tacit al președintelui comisiei de industrie din Camera Deputaților, Iulian Iancu, fiind cunoscut ca „omul Gazprom” în folclorul politic. Am văzut cu stupoare că Guvernul României dorește să se amâne liberalizarea prețului la gazele naturale. Trag un semnal de alarmă asupra acestei poziții incalificabile a PSD și Guvernului Grindeanu. România trebuia să liberalizeze prețul la gaze încă din 2011. Neliberalizarea ne-a adus în procedură judiciară la Curtea Europeană, odată cu adoptarea Ordonanței 64 care a reglementat liberalizarea a fost suspendată această procedură. Noi nu putem să ne jucăm cu obligațiile pe care ni le-am asumat… liberalizarea prețului la gaze trebuie făcută așa cum scrie în Ordonanța 64, a Guvernului Cioloș. După părerea mea, Guvernul acționează pentru a servi intereselor unor companii. Pe piața de furnizare a gazului operează în regim de monopol două companii: E-ON și ENGIE. Una dintre ele fiind și partener al Gazprom într-un proiect al unei conducte: Northstream, care permite aprovizionarea cu gaz rusesc a Europei. Neliberalizarea prețului la gaze va duce la pierderea de către România a unei finanțări nerambursabile de 180 de milioane de euro, pentru realizarea tronsonului pe teritoriul României a magistralei BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), care face legătura între Marea Neagră și resursele de gaz foarte mari identificate și rețeaua europeană de transport a gazului, ceea ce reduce dependența Europei de gazul rusesc. Pierderea acestei finanțări poate compromite acest proiect, nu face altceva decât să favorizeze interesele companiei Gazprom, că nu întâmplător v-am spus despre domnul Iancu că în folclor este cunoscut ca reprezentantul intereselor Gazprom. De asemenea, menține monopolul celor două companii, care dețin 96% din piața de furnizare și care au cerut deja majorarea tarifului de distribuție cu 74% – E-ON și creșterea tarifului de furnizare cu 40% – același E-ON, iar Distrigaz Sud, firma de distribuție a ENGIE, a solicitat majorarea cu 6,6% a tarifului de transport și cu 20% a tarifului de furnizare. Este poveste de adormit copiii că liberalizarea prețului la gaze înseamnă creșterea prețului. Înseamnă că o parte din producția de gaz, 30%, iese pe bursă pentru a fi vândută prin competiție directă, pentru ca până în 2021 toată producția să fie pe bursă. De altfel, se introduce competiția reală în furnizare și permite oricărui consumator casnic sau industrial să își cumpere gazul de la orice furnizor pe care îl dorește. Introducând această competiție, este evident că se va reduce tariful de furnizare și există posibilitatea să scadă prețul cu care este cumpărat gazul”, a mai spus Ludovic Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.