VIDEO Liderii PRO România, în reuniune la Constanța. Ponta: „Nicușor Constantinescu mi-a zis că îl vrea pe Dragnea șef al PSD pentru că i-a jurat că îl scapă de pușcărie!” Tudose: „Când aud PSD-iștii de fonduri europene le apar bubițe pe piele”

Cea mai mare parte a conducerii PRO România s-a reunit, duminică, în stațiunea Mamaia, la o întâlnire cu susținătorii partidului de la malul mării și cu gazdele, parlamentarii constănțeni ai partidului, Mircea Titus Dobre și Mircea Banias. Victor Ponta, eurocomisarul Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose s-au dezlănțuit cu acest prilej împotriva PSD, arătând, în esență, că PRO România este singurul partid social-democrat autentic și modern. Totodată, cei trei au dezvăluit și din discuțiile avute la guvernare în anii precedenți referitoare la marile proiecte ale județului Constanța și de ce acestea nu s-au realizat. De la Cazinou la spitalul regional și de la fonduri europene la trădări colegiale, Victor Ponta le-a punctat pe toate în stilul caracteristic: tragi-comic. Și, evident, cu un singur vinovat: Liviu Dragnea.

Tudose: „Banii europeni sunt câh, pentru că îi saltă OLAF-ul!”

Fostul premier Mihai Tudose a precizat că spitalul regional de la Constanța nu a fost realizat, întrucât PSD-iștii fideli lui Liviu Dragnea se feresc de fondurile europene, pentru că aceștia sunt tentanți să fure și, astfel, ar fi săltați de Oficiul European de Luptă Antifraudă.

„Când am fost prim-ministru, Constanța a fost văzută ca potențial nu doar din punct de vedere turistic, ci și ca pol de dezvoltare economică. Am plecat de la premisa că județul Constanța este o insulă: din trei părți apă și o parte graniță și este legată de restul României printr-un singur pod de cale ferată. Asta nu poate să ducă niciodată la o dezvoltare economică stabilă, coerentă, nimeni nu bagă o tonă de bani aici unde e o singură cale ferată. În noiembrie 2017, am vorbit despre ceea ce înseamnă Constanța din punct de vedere geostrategic, trebuia neapărat spitalul regional, chiar dacă băgam banii din 2% din PIB de la Apărare, în colaborare cu Banca Mondială, BERD, toată lumea punea bani, nu costa bugetul local nici un leu. (…) Cum vorbeam de bani europeni, le apăreau bubițe pe pielea! Fiindcă au avut o experiență cu TelDrum, când au făcut din kilometru în 900 de metri. Bine că nu l-au făcut (Cazinoul – n.r.), că făceau unul mai mic. Cum auzeau de bani europeni, bubițe, scărpinat, câh! Facem de la bani naționali, ca să nu vină OLAF! Și dintr-un proiect strategic, militar, pentru Constanța, recunosc că atunci când am fost premier și domnii Dobre și Banias – la două zile e mult – spitalul, spitalul, spitalul! Știam despre ce era vorba și eram aproape gata să îi dăm drumul la treabă. Îmi ziceau că mai bine să îl facem în parteneriat public-privat, mai bine la Craiova, dar nimic nu e mai ieftin decât banii europeni! Faptul că nu lucra cine trebuie acolo probabil a fost una din picăturile care au umplut paharul în relația partidului cu mine”, a spus Mihai Tudose.

Mai multe:

Ponta pune cruce spitalului regional: cum să se trateze soldații americani într-un spital turcesc?

Inițial, a fost vorba de opt spitale regionale, ulterior de cinci, apoi de trei și, evident, Constanța a pierdut trenul, nefiind pe lista scurtă a celor trei, însă Guvernul ne asigură că se va face un astfel de spital în baza unui parteneriat public-privat cu… Turcia. Este și motivul pentru care Victor Ponta este convins că tot proiectul este o imposibilitate, dar și o modalitate de a pierde finanțarea europeană.

„Eu sunt un susținător al investițiilor din Turcia în România, dar în cazul de față nu va merge, dintr-un motiv foarte simplu. Ideea a fost că se bagă bani pentru că toți soldații americani de la Kogălniceanu vor fi tratați. După cum cred că ar trebui să știe, sigur nu doamna Dăncilă, servicii, ministere importante, în anii care urmează soldații americani nu vor merge într-un spital turcesc! Din motive care ne depășesc, dar nu vor merge. Ideea să spui că faci un spital cu turci pentru soldații americani, pur și simplu nu va funcționa! Am încercat să îi explic și noului geniu, cel mai frumos dintre miniștri – nu și cel mai deștept – să termine, că nu merge, cu turcii pentru americani, că nu se poate! Mi-a zis că știe el mai bine… Nu cred că se va face și îmi pare rău că pierdem banii europeni”, a spus Victor Ponta.

Adio și Cazinoului din Constanța! „Făgădău a avut de ales între să facă treabă sau să nu supere partidul. A ales să nu supere partidul!”

Iritarea este extremă pe litoral, întrucât autoritățile centrale și locale nu găsesc de foarte mulți ani portița prin care clădirea simbol a Constanței, Cazinoul, să fie, în sfârșit, reabilitată. Despre acest subiect a vorbit comisarul Corina Crețu.

„Ultima aprobare pe care am aprobat-o săptămâna trecută a fost legată de modernizarea ecluzelor de la Agigea, Ovidiu, Năvodari și Cernavodă. Sunt lucruri importante. Îmi pare foarte rău că autoritățile naționale nu au depus mai multe proiecte pe care noi le numim majore de peste 50 milioane de euro. Am avut discuții și cu primarul din Constanța, mai ales am avut o discuție cu Asociația Europa Nostra, care militează pentru conservarea patrimoniului cultural, condusă de Placido Domingo, iar mesajul său a fost public, ca acest Cazinou din Constanța, din păcate aflată pe lista celor șapte cele mai deterioritate edificii, să fi realizat. (…) I-am explicat într-o scrisoare lui Domingo că nu este un proiect major, estimările BERD și ale Comisiei arată că sunt necesare între 10 și 20 de milioane de euro, noi aprobăm doar ce este de peste 50 de milioane de euro. Acest edificiu a trecut printr-o instabilitate administrativă, care a făcut ca locuitorii și turiștii să nu se poată bucura de acest lucru. În legătură cu litoralul, este ceva care mă doare foarte tare, pentru că dacă mergem doar câțiva km mai departe și trecem granița, fondurile europene au fost folosite pentru stațiile de epurare a Mării Negre, vedeți diferența între cum arată ca și culoare și faptul că pe litoralul (românesc – n.r.) al Mării Negre avem cei mai mulți oameni care se infestează cu ecoli, acest lucru se poate rezolva cu foarte puțini bani prin stații de epurare. Tot în Bulgaria s-au făcut centre pentru fructe de mare, tot pe fonduri europene”, a spus Corina Crețu.

Comisarul PRO România a fost completată repede de Victor Ponta, care a arătat că Liviu Dragnea, din nou, a promis că va îndeplini obiectivul, însă nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt.

Totodată, Ponta a mai arătat că o parte din vină o are și primarul Constanței, Decebal Făgădău: „Îl cunosc bine pe Decebal. El a avut de ales între să facă treabă și să nu supere partidul. A ales să nu supere partidul!”

„Dragnea își trimite toți colegii la pușcărie!”

Luni, 20 mai. Va fi ziua marcată de revenirea în țară a fostului Radu Mazăre sau de pronunțarea în dosarul angajărilor fictive al lui Liviu Dragnea? Victor Ponta consideră că graba prin care Mazăre este adus înapoi în țară nu este întâmplătoare, ba mai mult, o parte a unui scenariu mai amplu și care se rezumă la faptul că…. Dragnea își trimite toți colegii la închisoare.

„Cred că i se întâmplă (lui Mazăre – n.r.) ceea ce li s-a întâmplat și altora. Vă spune ceva numele de Vali Preda? Secretar de stat de aici din Constanța? Domnul Dragnea, exact ca în Narcos, de fiecare dată când se apropie Poliția de el dă pe câte unul din camarazi! Nu pot decât s-o felicit pe doamna Birchall care a muncit în weekend și a tradus cu mâna ei documentele, dar amintesc un episod. În 2015, Palatul Parlamentului, vot în CEx-ul PSD, cine preia conducerea după mine: Rovana Plumb sau Liviu Dragnea? A venit la vot Nicușor, nu a venit Radu și mi-a spus: nu te supăra pe noi, dar noi votăm cu Dragnea pentru că ne-a spus că ne scapă de închisoare! Am zis că nu mă supăr, înțeleg, dar chiar îi scăpa? Nicușor e închis de câți ani? Radu Mazăre? Vali Preda? Sevil Shhaideh? Soția lui Drăghici care semnează hârtii? Condamnată! O s-o pățească și Vâlcov, în curând! Cred că s-a prins și el că nu mai scapă, că nu a mai apărut în ultima lună. S-a prins că îl dă Dragnea din barcă! Ca în Narcos: îi dă pe toți, ca să scape el! Le-a promis cu amnistrii, cu grațieri, coduri… Nu va face nimic pentru ei! (…) Eu nu am crezut că în România vom trăi în situația îj care oameni merg la închisoare și tac din gură! Știu foarte bine cum a fost la Vali Preda și Dragnea a scăpat de flagrant! L-au luat pe Vali Preda, ducea un aparat de fotografiat cu documentele pentru Dragnea și Dragnea nu a fost nici măcar martor în dosarul ăla! Cei de la TelDrum sunt toți trimiși în judecată, Dragnea nu e martor! Camaradul lui din Brazilia, unde mergea și cu Radu, s-a sinucis în toaleta unui avion! Dacă vedeam într-un film, ziceam că e o scenă proastă! Ditamai omul care se spânzură în cabină… Probabil lui Radu Mazăre nu îi vine să creadă, Guvernul domnului Dragnea, al prietenului lui, se ocupă să stea în închisoare. Poate înțeleg și alții!”, a mai spus Victor Ponta.

Comandat de Partidul PRO România, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190009.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *