VIDEO Liderii ALDE, în conferință la Constanța. Renate Weber: „Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a transformat într-un fel de nuielușă de pe vremuri pentru copiii neascultători”

Parlamentari, primari și doi europarlamentari ALDE au organizat, vineri, la Constanța, conferința intitulată „România și statul de drept între percepție și realitate”. ALDE are ca primordial scop politic această abordare a statului de drept, fiind cunoscut ca un critic vehement al unor practici ale DNA, ANI, SRI ș.a.m.d., vârful de lance fiind președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, un gălăgios constant în special la adresa SRI.

Evenimentul la care au participat peste 200 de persoane s-a dorit a fi un forum de prezentare și dezbatere a statului de drept, gazdele fiind coordonatorul ALDE Constanța, senatorul Ion Popa și președintele OFLDE Constanța, avocatul Valeria Drăniceanu, iar vorbitorii au fost europarlamentarii Norica Nicolai și Renate Weber și, din partea Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Mihaela Rus. De asemenea, au mai fost prezenți fostul coordonator ALDE Constanța, deputatul Andrei Gerea sau primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu ș.a.

conferinta alde constanta

„Italia a avut Mafia la guvernare!”

Întrucât Norica Nicolai s-a confruntat cu vremea precară și a întârziat la eveniment, colega sa, Renate Weber, s-a dezlănțuit cu privire la modul în care Europa tratează definiția statului de drept, susținând că România este aproape constant folosită ca exemplu negativ, deși alte state au la rândul lor mari probleme, oferind exemplul Italiei, care a avut Mafia la guvernare.

„Am dat exemplul Italiei pentru că este cel mai flagrant, dar mai sunt și alte țări care au avut probleme. Prim răspuns ca atare nu am decât acela că fiecare stat voia să îl protejeze pe celălalt, în felul acesta protejându-se pe el însuși, numai că în momentul în care s-a pus problema extinderii UE, țările din centrul și estul Europei au apărut cu oarecare frisoane, pentru că, sigur, te-ai extins către o piață unde poți să îți desfaci mai multe produse și servicii, ceea ce este binevenit, dar în același timp erau preocupați și de faptul că cei care vin din aceste țări (Cehia, Slovacia, țările baltice) se duc pe piața muncii din țările din vest. Atunci, a apărut ideea unor condiționalități: când deschidem piața muncii, cât mai temporizăm de fapt o infiltrare completă… În tot acest ansamblu, România și Bulgaria nu încheiaseră negocierile, care erau economic clar subdezvoltate, au fost chiar lăsate pentru o extindere ulterioară. În legătură cu aceste două țări, a fost mult mai dură condiția deschiderii pieței muncii, s-a petrecut în câțiva ani, nu a existat nici măcar posibilitatea de a intra în Schengen”, a spus europarlamentarul Renate Weber.

renate weber
Europarlamentarul Renate Weber

Integritatea, aplicată cu greu chiar în sânul Parlamentului European

Europarlamentarul a mai precizat că, odată cu arestarea lui Horia Georgescu, avântul ANI s-a stins imediat, arătând că rapoartele prezentate publicului la momentele respective erau umflate, fiind vorba de un plan care nu avea nici o legătură cu lupta pentru integritate. Continuând subiectul, Renate Weber a mai spus că, la nivelul Parlamentului European, conflictul de interese a fost o practică și, când s-a modificat statutul eurodeputaților care aveau rude angajate în cabinetele lor, aceștia și-au… schimbat angajații între ei.

„Oameni buni, atunci am dreptul să pun această întrebare! Înțeleg că pe mine vreți să mă puneți tot timpul la colț și să mă dați drept exemplu, dar realitatea din teren îmi arată că, deși am păcatele mele și le recunosc și încerc să fac ceva încât să îmbunătățesc, dar în afară de mine există multe alte state care au și ele păcate cât casa! De ce nu văd niciodată ceva obiectiv? Nu vreau altceva! Pentru mine, nu este relevant să spun: da, eu sunt coruptă și voi sunteți corupți, așa ceva să fie de evitat. (…) Prevenția se poate face dar numai dacă există bună credință și neutralitate în felul în care sunt abordate toate aceste aspecte. Ca să aduc câteva exemple din PE cu care nu sunt de acord, când am ajuns eu în PE nu exista legislație, în statutul deputaților europeni, vreo interdicție de a-ți angaja copiii, frații, cumnații. Noi aveam legislație, peste nivelul lor, dar oricum de moral și de bun simț mi se părea… să angajezi copilul pe bani publici europeni… Știți câți colegi de-ai mei aveau treaba asta? O grămadă! Știți ce au făcut? Abia după doi ani și ceva au schimbat statutul și a apărut această interdicție și la nivel european! Știți la ce au recurs după aceea? Mie, în România, mi se părea jenant. Au vorbit între ei să și-i angajeze fiecare la celălalt birou! Vă vorbesc, vă jur, de oameni din Marea Britanie, din Germania, din Irlanda, cel puțin în Marea Britanie au spus că asta e tradiția la ei, fără să lucreze în PE, ci în birourile de acasă, probabil în bucătărie sau în vreun living. Au tradiția să lucreze în propria lor casă și atunci cine să stea dacă nu nevasta sau soțul? Ani de zile, sume uriașe de bani s-au dus așa, schimbarea s-a făcut nu pentru că am venit noi și am impus regulile noastre care erau clar mai dure, ci pentru că s-au sesizat jurnaliștii. La un moment dat, cineva a zis că încet-încet să se schimbe și să se pună această interdicție”, a mai spus europarlamentarul Renate Weber.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *