VIDEO Liberalii constănțeni abandonați de Cioloș în războiul electoral împotriva RAJA. SCANDAL în plenul Consiliului Județean

Doar trei zile au trecut de când liberalul Vergil Chițac anunța că își dorește o campanie electorală „în concordanță cu doctrinele noastre”. Opusul acestei dorințe l-au manifestat exact colegii săi de partid, consilierii județeni care, luni, au demarat un scandal caragialesc în plenul ședinței de Consiliu Județean.

Duminică, liberalul Robert Boroianu anunța că 15 consilieri județeni ai PNL au depus, vineri, la sediul Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre care vizează reducerea cu 50% a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare-epurare practicate de operatorul de apă SC RAJA SA. Concret, liberalii propun reducerea prețului apei potabile de la 4,09 lei la 2,05 lei și a prețului pentru serviciul de canalizare de la 3,63 lei la 1,82 lei, la care se adaugă TVA.

Deși, ședința de luni avea caracter extraordinar, liberalii au reluat tema RAJA și au inițiat o gălăgie complet inutilă pentru societate, dar utilă pentru campania electorală.

cjc-5

Prezentăm dialogul exact dintre Robert Boroianu și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu:

Boroianu: Săptămâna trecută am depus la CJ un proiect, care privește creșterea calității vieții în județul Constanța, proiectul întrunea toate condițiile pentru a fi pus astăzi pe ordinea de zi, ordinea suplimentară și nu apare! Vă rog să ne explicați de ce nu apare, având în vedere că a fost depus în termen și întrunește condițiile legale

Țuțuianu: Știu că este campanie electorală acum și vreți să pozați foarte frumos și elegant, dar nu îndeplinește condițiile legale, acest proiect trebuie să treacă de comisiile de specialitate! Timpul a fost foarte scurt, trebuie să treacă de comisia de buget-finanțe și juridică

Boroianu: Văd că în cele două zile ați avut timp să veniți cu un material extrem de stufos…

Țuțuianu: Am semnat eu vreun material?

Boroianu: Da, în materialul acesta sunt inclusiv documente semnate de dumneavoastră, deci nu înțeleg de ce ne-ați trimis acest material, să primiți note de la RAJA și ați primit note de la cei implicați la RAJA, dar nu ați pus pe ordinea de zi… din punctul meu de vedere, acest proiect (al PNL – n.r.) este un proiect extrem de important, de impact la nivelul întregului județ și dacă considerați că creșterea calității vieții și scăderea tarifului RAJA care este cel mai mare din România, pentru că datele de aici sunt date eronate, induceți în eroare prin aceste date de fapt populația din Constanța… nu știu, dumneavoastră vă asumați că acest proiect nu este prioritar…

Țuțuianu: Nu am spus că nu este prioritar, am spus că înainte să propuneți acest proiect să citiți cu atenție: NU Consiliul Județean stabilește prețurile la apă!

cjc-8

Donțu: „Privesc cu simpatie la oamenii de stânga”

Social-democratul Gheorghe Donțu a luat și el cuvântul și i-a tratat pe liberali cu ironie, sugerând că măsura lor ar fi una de inspirație din zona stângii, evident cu iz electoral. Iată dialogul dintre Donțu și Boroianu:

Donțu: Intervin cu o anumită simpatie… cu oameni de stânga, de stânga, din stânga mea, deci cu oamenii din stânga și demersul lor, evident unul pur electoral, este o gâlceavă electorală și nu putem aduce, cu tot respectul, gâlceava electorală în plenul ședinței CJ, strict cu probleme administrative. V-aș ruga cu prietenie să nu încercați să începeți cu cea mai sfruntată minciună, cum că apa pe care o livrează RAJA este cea mai scumpă apă din România, știți bine că nu e așa! Dă bine la public, evident, s-ar putea să marcați puncte, dar foarte ușor le puteți pierde! Minciuna are picioare scurte, veți constata că ceea ce încercați să contabilizați ca punctaj electoral vă va fi defavorabil!

Dontu

Boroianu: Insist să supunem acest proiect de hotărâre CJ și să luăm o decizie! Vrem să vedem transparență, cum tariful este calculat și de ce astăzi… vă spun că Constanța plătește cel mai mare preț la apă! Documentul pe care l-ați depus la dosar este trecut doar prețul metrului cub de apă, doar că plătim și canalizarea! Dacă comparăm facturi pe care noi le plătim, apa și canalizarea, vom constata că Constanța are cel mai ridicat preț la apă și canal!

Țuțuianu: Este pe locul 15!

În apărarea sa, RAJA susține că „în România, toți operatorii de apă și canalizare, cu excepția RAJA SA, încasează apa meteo, ceea ce înseamnă un plus la factură cu un procent mediu de 9,2%. În această situație, în care noi nu încasăm apa meteo, tariful perceput de RAJA SA la apă potabilă  este pe locul 15 în clasamentul real”. Totodată, RAJA mai susține că „spre deosebire de celelalte companii – care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafață, RAJA S.A. extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran. Și pe lângă cheltuiala cu energia electrică, anual SC RAJA SA plătește companiei Administrația Națională Apele Române milioane de lei pentru apa extrasă. Totodată, RAJA S.A. a cofinanțat, printr-un împrumut contractat de la B.E.R.D, cu peste 50 milioane euro cel mai mare proiect românesc din domeniu (apă – canal – epurare) în valoare de aproape 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiții ce au intrat în patrimoniul UAT-urilor, implicit a județului Constanța”. De asemenea, RAJA mai adaugă că „în ultimii trei ani, RAJA SA nu a mărit tarifele, ba mai mult începând cu data de 01 ianuarie 2016, a scăzut prețul cu 0,61 lei, de la 5,07 lei la 4,46 lei/mc apă potabilă cu TVA”.

Cristinel Dragomir: „Eu votez cu PNL, dar votul ar fi egal cu zero!”

Profitând de circoteca liberalo-social-democrată, consilierul județean Cristinel Dragomir, fost vicepreședinte cu atribuții de președinte, a intervenit pentru a-și etala cunoștințele pe marginea subiectului și le-a explicat liberalilor de ce nu trebuie să „punem carul înaintea boilor”

„Eu constat la fiecare ședință că sunt intenții bune din partea unora, dar nu înțeleg de ce nu vrem să le facem ca la carte, așa cum scrie la lege. Și că vrem și că nu vrem și că e electoral și că nu e electoral, noi nu putem să schimbăm prețul la apă aici! Asta e legea în România, trebuie să o respectăm! Avem societatea RAJA, care este pe acțiuni, avem niște tarife de operare până în 2022, votate de noi, CJ, în legislatura trecută și de la care nu ne putem abate, decât dacă suntem de capul nostru! Vrem să ieșim din program, pe POS-ul de mediu, nu avem decât să votăm ce ne trece prin cap. Noi, astăzi, putem să votăm zero lei la apă, va fi egal cu zero! Ca să ne înțelegem: dacă considerați că este un demers care poate fi suportabil, sustenabil în viitor, haideți să nu punem carul înaintea boilor și să urmăm circuitul normal! Avem aici reprezentantul CJ în AGA RAJA, noi l-am votat, împreună cu dumneavoastră mergem la RAJA să se facă demersurile cum scrie la lege, să fie un parcurs normal și când ajunge în CJ, pentru că va trebui tarifele aprobate de toate UAT-urile care sunt membre să le votăm! Dacă considerați că putem vota astăzi un proiect care nu se poate pune în aplicare doar de dragul de a-l vota, eu dacă vreți votez cu dumneavoastră, dar e zero rezultatul!”, a spus Cristinel Dragomir.

Boroianu nu știe cum se scoate apa în Constanța

Liderul consilierilor județeni liberali, Boroianu, a revenit „pe baricade”, intervenind într-o discuție între Remus Cristy Baisan și Țuțuianu. Ultimul l-a întrebat pe Baisan cine stabilește tarifele RAJA, acesta nu a știut să răspundă și runda doi dintre Țuțuianu și Boroianu a demarat:

Țuțuianu: Domnule Baisan, cine stabilește tarifele RAJA? Dumnealui nu știe să răspundă la întrebare…

Boroianu: Puneți problema așa: că noi nu trebuie să avem nici un punct de vedere vis-a-vis de cum și-a format RAJA prețurile… eu am cerut să ni se pună la vedere… din calculele pe care noi le avem reiese foarte clar că sunt județe similare: Cluj, Brașov, Prahova, unde se poate ca apa să fie cu 30-35% mai ieftină…

Țuțuianu: Unde se ia din râuri și noi săpăm la 150 de metri ca să o luăm! Faceți explicațiile până la capăt! Denaturați adevărul și nu este normal!

Boroianu: Eu și consilierii am demonstrat prin documentele pe care le-am depus că plătim cea mai scumpă apă din România…

Țuțuianu: Dar nu sunt reale cele pe care le-ați depus dumneavoastră!

Palaz: „Dragomir v-a cerut modificarea prețului la apă și Cioloș nu vă susține!”

Bătăliile electorale dintre vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz și liberali sunt arhicunoscute. S-au manifestat și în ședințele precedente și la cea de luni au escaladat, mai ales când Palaz a luat cuvântul și a vrut să pună „punctul pe i”. Iată dialogul dintre Palaz și consilierii liberali George Măndilă, Radu Matei și Marian Iordache, fostul primar de la Medgidia:

Palaz: De ce acest circ instituțional, când este de fapt unul politic? Oare când s-a făcut acest proiect în 2013, unde erau consilierii PNL la acea dată? O parte din ei sunt azi în consiliu! Cum au ratificat acest protocol, acest preț?

Măndilă: Eu am votat împotrivă!

Matei: Și eu la fel!

Palaz: Nu v-am scos la tablă, nu v-am întrerupt când ați vorbit, lăsați-mă să-mi duc ideea până la capăt! Oare primarii PNL, când au primit aceste documente cum au votat? Puteau să blocheze!

Iordache: Aveau majoritate…

Palaz: Au fost obligați? Adică, să înțeleg că dumneavoastră ascundeți o infracțiune de șantaj? Cum adică au fost obligați? Acesta este un război și știu asta din interioriul dumneavoastră (al PNL – n.r.) cu mine, cu Palaz! Pentru că direcția de proiecte din CJ este în subordinea subsemnatului! Și v-ați gândit dumneavoastră că dacă faceți un scandal prin promovarea acestui proiect și oprirea unui proiect de 400 și ceva milioane lei, v-ați gândit că dacă această bombă electorală exploda în timpul campaniei și veți putea da vina pe Palaz! Cred eu că bătăile electorale se poartă în stradă, nu instituțional! Dacă doreați să urmăriți, așa cum v-a spus domnul Gheorghe Dragomir, modificarea prețului la apă, trebuie să o luați așa cum spune la lege! Dacă nu avea un efect pur electoral, nu avea cum să aibă aplicabilitate! Domnule primar (Iordache – n.r.), greșesc cu ceva? Ar putea să modificăm în CJC prețurile RAJA?

Iordache: Acordul prealabil al CJC merge la ANRSC și apoi se întoarce la…

Palaz: … pentru a fi aprobat de fiecare primărie în parte, aveți garanția că celelalte primării vor vota în acest sens? Știați foarte bine că prognozele pentru închiderea acestui proiect țin de acest preț, vă dați seama că există șanse ca acest proiect să pice dat fiind ce faceți voi azi, în condițiile în care avem un răspuns la mapă din partea guvernului tehnocrat pe care îl susțineți și care scrie, negru pe alb, că modificarea prețului va duce la pierderea acestor fonduri! Uitați-vă în subsolul paginii, actualizat azi, de guvernul tehnocrat Cioloș, pe care îl susțineți dumneavoastră!

TOMIS NEWS a intrat în posesia răspunsului oferit de Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la demersul PNL Constanța, din care reiese că acesta ar putea duce la „rezilierea contractelor de finanțare”!

minister

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *