VIDEO Kazahstan, a patra zi consecutiv: Este RĂZBOI CIVIL în toată regula! Militari luați PRIZONIERI, polițiști DECAPITAȚI! Rusia a trimis PARAȘUTIȘTI. Reacția MAE

Rusia a trimis paraşutişti în Kazahstan ca forţe de menţinere a păcii, a anunţat joi secretariatul CSTO. „Din Federația Rusă, subdiviziunile și unitățile militare ale Forțelor Aeropurtate au intrat în Forțele Colective de Menținere a Păcii CSTO”, a spus organizația. După cum se menționează, forțele de menținere a păcii din Kazahstan vor lua sub protecție instalațiile de stat și militare.

Principalele sarcini ale Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale OTSC vor fi protecția unor instalații importante de stat și militare, asistența forțelor de drept și ordine ale Republicii Kazahstan în stabilizarea situației și reîntoarcerea acesteia în domeniul juridic”, au spus reprezentanții CSTO.

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat, joi dimineaţa, în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestează încă din 2 ianuarie împotriva guvernului. Potrivit Reuters, în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă. Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”.O alianță de securitate condusă de Rusia a statelor foste sovietice va trimite forțe de menținere a păcii în Kazahstan, a anunțat premierul armean, după ce președintele kazah a cerut ajutorul pentru a înăbuși protestele violente și mortale.

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a declarat  pe Facebook, că un număr nespecificat de forțe de menținere a păcii va merge în Kazahstan pentru o perioadă limitată pentru a stabiliza situația după ce mai multe clădiri ale statului au fost incendiate și aeroportul internațional din Almaty a fost asediat.

Situația în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, este calmă, dar sunt mulți polițiști și echipamente militare, a informat joi postul de stat Khabar 24, relatează agenția de presă Interfax.

„Omuleții verzi” care mențin pacea pe străzile din orașe au putut fi văzuți și la Almaty. Situația este cu atât mai neclară cu cât în unele zone din țară intenetul a fost oprit, iar infomațiile ajung greu către public. Nu e exclus să fie doar o pace aparentă. Oficialii de securitate lucrează în centrul orașului Almaty. Imaginile de la camerele video ale orașului arată cum polițiștii inspectează mașina unor suspecți. Patru oameni sunt în genunchi pe trotuar. Polițiștii sunt de serviciu în apropierea lor, iar lângă ei se află cadavrul unui bărbat ucis – se pare că acesta este unul dintre protestatari.

armata rusa kazahstan

„Este ca o zi obișnuită, există transport în comun, circulă mașini, nu am observat nimic special, doar că sunt mulți polițiști și militari prin oraș”, a spus corespondentul postului TV.

În plus, Khabar 24, citând autoritățile locale, a raportat că aeroportul din Aktobe a fost eliberat de protestatari.

Au fost apărate și instituțiile din regiunea Zhambyl, filiala regională a partidului Nur Otan și departamentul de poliție al orașului Taraz, instituțiile din Semey au fost eliberate de forțele distructive, clădirea este acum verificată cu atenție”, se arată în mesaj.

Potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, până în acest moment 2 mii de persoane au fost reținute în Almaty. Potrivit protestatarilor, aproximativ 30 de persoane au fost ucise – au fost împușcate de oficialii de securitate care desfășurau o operațiune specială. În prezent, nu mai mult de 300 de oameni au rămas în Piața Republicii din centrul orașului Almaty.

Rusia a trimis deja paraşutişti în Kazahstan ca forţe de menţinere a păcii, a anunţat joi secretariatul CSTO. Și celelalte țări din CSTO trimit deja trupe în Kazahstan, însă despre Kârgâzstan există informații că ar fi refuzat să trimită trupe, informează Nexta.

Opt trupe de poliție și gărzi naționale au fost ucise în timpul violențelor de marți și miercuri, a declarat miercuri agenția de stat Sputnik a Rusiei, citată de Ministerul de Interne din Kazahstan. Agențiile de presă ruse, citând presa din Kazahstan, au declarat ulterior că doi soldați au fost uciși în ceea ce au descris ca fiind o operațiune antiteroristă pe aeroportul din Almaty. De asemenea, soldați ai armatei kazahe au fost luați ca… prizonieri:

Trei ofițeri de poliţie au fost decapitați în timpul protestelor violente din orașul Almatî din Kazahstan, potrivit presei locale. Numărul morților în rândul polițiştilor și al forțelor de securitate a ajuns la 13, transmite RT, relatează blacknews.ro. Situația este cu atât mai gavă cu cât protestatarii au spart mai multe magazine și depozite de arme și sunt înarmați. De asemenea, președintele Kazahstanului denunța o grupare „teroristă” în aceste manifestații și a solicitat sprijin extern, iar Rusia a și trimis deja parașutiști și specialiști FSB.

Declanșate inițial de furia față de creșterea prețului combustibilului, protestele s-au răspândit rapid pentru a lua o opoziție mai largă față de predecesorul președintelui Kassym-Jomart Tokayev, Nursultan Nazarbayev, care și-a păstrat influența, în ciuda faptului că a demisionat în 2019, după o guvernare de aproape trei decenii.

MAE: Misiunea diplomatică din Kazahstan este în siguranță

Ministerul Român de Externe spune că misiunea diplomatică din Kazahstan este în siguranță și că este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării.

În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență. MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.