VIDEO IPS Teodosie și-a făcut de cap la adresa „demolatorului de biserici”, primarul Chițac. „Îmi e MILĂ de el, îl conduce Ovanesian! Nici Poliția NU poate să dărâme lucrul lui Dumnezeu! Mai bine MOR decât să văd o demolare!”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a ținut vineri de cuvânt și a oficiat Sf. Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” (zona Macul Roșu), biserică pe care Primăria o vrea demolată. Zeci de persoane – preoți și enoriași – s-au adunat vineri dimineață la biserica în cauză, unde s-au rugat și s-au închinat alături de arhiepiscopul Tomisului, mesajul fiind foarte clar: fără demolare sau, cel puțin, relocarea lăcașului de cult.

izvorul tamaduirii 1

Printre enoriași au fost prezenți și membri ai partidului AUR sau cei din Frăția Ortodoxă. De asemenea, a mai fost prezentă și fostul candidat la Primăria Constanța, Nicoleta Ploscaru, cunoscută drept creștin-ortodoxă practicantă. Nu au lipsit nici primari, cum ar fi cel din Ovidiu, George Scupra, acesta fiind și membru al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Tomisului și membru în Consiliul Eparhial.

izvorul tamaduirii 4
fratia ortodoxa

Teodosie a declarat după sfânta slujbă de liturghie faptul că îi este milă de primarul Vergil Chițac pentru că dorește să demoleze biserica de pe trotuar, în urma unei hotărâri judecătorești fără discernământ și că va face demersuri pentru a nu muta biserica.

Îmi este milă de domnul primar, foarte milă. O hotarâre judecătoarească fără discernământ. Cum să dărâmi o Bisrrică. Toți cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri. Azi ea ziua în care trebuia să se demoleze Biseric, dar NU se va dărâma această Biserică. Vom rămâne aici, în Biserică toți preoții. Nici Poliția nu poate să dărâme lucrurile lui Dumnezeu, să se teamă de Dumnezeu și să se întoarcă la credință. (…) Vreau să vină domnul Chițac, am auzit că se lasă condus de o femeie, city managerul Felicia Ovanesian. Voi face demersuri, această Biserică este aici de 20 de ani. Vreau vă asigur, această Biserică NU SE VA DEMOLA, mai bine mor eu decât să se demoleze un lăcaș sfânt”, a spus Teodosie.

https://www.youtube.com/watch?v=BLY8l02SBrM

BOR intervine în conflictul dintre Primăria Constanța și Arhiepiscopia Tomisului: „Demolarea unei biserici este un act tulburător și neavenit!”

BOR intervine în conflictul apărut între autoritățile locale ale municipiului Constanța și Arhiepiscopia Tomisului pe tema construirii unei biserici într-un spațiu public „total inadecvat”. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, spune că demolarea unei biserici este „un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism”.

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere. Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei. Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune  toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate. Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne. Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea. Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”, transmite Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

izvorul tamaduirii 2
izvorul tamaduirii 3

Teodosie: „Îl conduce Ovanesian, care a evoluat atât de URÂT, atât de NEGATIV!

Joi seară, IPS Teodosie a avut o intervenție furibundă la Realitatea PLUS, unde l-a acuzat din nou pe primarul Chițac de faptul că este condus de city-managerul Felicia Ovanesian. De altfel, Teodosie a mai spus că a vorbit și cu finanțatorul lui Chițac, Gabriel Comănescu, care i-a spus ierarhului tomitan că nu mă mai ascultă, edilul fiind total subordonat lui Ovanesian. Ierarhul tomitan i-a cerut edilului să nu demoleze biserica, ci să o relocheze.

Nu am fost pasivi. L-am solicitat chiar și de două ori pe săptămână i-am propus un teren, dacă acolo nu se poate. De 20 de ani se slujește acolo, oamenii știu că acolo e altarul. Cum poți să-i rănești. Nu poți schimba locul bisericii. Nu s-a dorit rezolvarea acestei probleme. Am auzit voci, neoficial, niște amenințări din partea unor persoane din jurul domnului primar. A fost o pornire pătimașă asupra acestei biserici, vrând parcă să-l îngenuncheze pe Dumnezeu. Este o copilărie, este de neînțeles. Dimineață vom depune încă o dată o petiție ca locul să fie oferit Arhiepiscopiei. Este un loc public, biserica e de utilitate publică. Nimic nu este imposibil dacă ai binevoință, dar în spirit de dușmănie nu se pot face lucruri. Avem probleme la mai multe biserici. Nu primi avize pentru mai multe lăcașuri de cult. Dacă domnul primar îmi lua în considerare scrisoarea, nu o făceam publică. Nici acum nu am vurt să o facem public. PNL dă libertatea, nu oprește libertatea închinătorilor. Am crezut că pot să am înțelegere cu el. Cred că mâine putem tranșa această situație. Și eu am vorbit cu domnul Gabriel Comănescu. El mi-a spus că nu-l mai ascultă nici pe el și mi-a spus că are o persoană în apropiere, un fel de portstindard al primarului, o persoană feminină, care îl manipulează pe primar. Pe femeia aceea o cunosc de când era copil, dar nu am crezut că poate evolua așa urât. Este vorba de Felicia Ovanesian, city manager al orașului Constanța. A avut niște exprimări mai curioase, legate de credință. Nimeni nu silește pe cineva să fie creștin, dar să nu fim ostili credinciosilor. Chiar dacă se schimbă locul, acolo rămâne Sfânta Masă. Toți cei care au dărâmat lăcașe de cult, au sfârșit tragic. Cred că ei sunt împotriva Bisericii și împotriva lui Dumnezeu. Eu nu sunt supărat pe ei, ci pe Satana care i-a îndemnat să se opună lui Dumnezeu”, a declarat ÎPS Teodosie:

https://www.youtube.com/watch?v=6OCKeekabZk&feature=youtu.be
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “VIDEO IPS Teodosie și-a făcut de cap la adresa „demolatorului de biserici”, primarul Chițac. „Îmi e MILĂ de el, îl conduce Ovanesian! Nici Poliția NU poate să dărâme lucrul lui Dumnezeu! Mai bine MOR decât să văd o demolare!”

  • vineri, 10 iunie 2022 la 14:32
    Legătură permanentă

    Jurnalisti de tot kktul. Ce titlu “inspirat” : “IPS Teodosie si-a facut de cap”…????? Cine l-a scris cap are minte ii mai trebuie! Ba, baieti nu va doare prostia!?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *