VIDEO Iohannis și Duda, după B9: „NATO să declare Rusia ca AMENINȚARE! Marea Neagră este cea mai expusă!”

Klaus Iohannis a cerut, la Palatul Cotroceni, la Summit-ul B9, ca NATO „să declare Rusia ca amenințare”, iar Marea Neagră să fie recunoscută ca o importanță strategică. El a relatat și ce mesaj a transmis Joe Biden.

Încă din 24 februarie, aliații din Europa Centrală și de Este au menținut un dialog și o coordonare strânsă și demonstrează valoarea adăugată a formatului B9. E un cadru esențial pentru poziții comune pentru securitatea Flancului Estic și euroatlantică. Joe Biden ne-a transmis mesajul său de apreciere, reiterând mesajul neclintit pentru securitatea tuturor aliaților. Ne-am concentrat pe ce trebuie să facem și a livra în mod concret: securitate pentru cetățenii noștri. Viitorul concept al NATO să reflecte noi parametri de securitate, să definească Rusia ca amenințare. NATO trebuie să fie pregătită să răspundă la amenințările cu care se confruntă, să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul aliaților. Marea Neagră este cea mai expusă amenințărilor Rusiei. Regiunea Mării Negre are o importanță strategică.”, a spus Klaus Iohannis.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Cotroceni, la finalul summit-ului B9 la care au participat șefii statelor NATO din flancul estic, că România susține aderarea Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

Un subiect important pe care l-am discutat se referă la consecințele multiple pe care războiul le generează nu doar din perspectiva de securitate, ci și din punct de vedere umanitar și economic. A fost pus accent pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina și poporul ucrainean. România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina dar și Republica Moldova. Am subliniat importanța demersurilor pentru asigurarea stabilității alimentare. De asemenea, am susținut perspectiva consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune expuși la agresiunea Rusiei. Am exprimat susținerea României pentru politica ușilor deschise a NATO, pentru adererea Suediei și Finlandei la alianță. Aderarea acestor state va contribui la întărirea alianței în ansamblu, printr-o descurajare și apărare mai eficiente inclusiv pe flancul estic”, a declarat Iohannis.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, vineri, după Summitul B9 de la București, că atât România, cât și Polonia sunt în prima linie a frontului.

Am discutat modul în care trebuie întărită securitatea. Cum să sporim securitatea. Bucureștiul este un noroc pentru noi. În 2016, tot ce-am discutat aici s-a aprobat la Summitul NATO. Sper că istoricește vorbind, acesta este un summit important pentru noi. Se întâmplă multe în politica internațională. Azi, ucrainenii își varsă sângele. Polonia ajută Ucraina, consideră că nu este numai interesul Ucrainei, ci al întregii lumi libere. Trebuie să se reinstituie ordinea, în granițele recunoscute internațional. Ce încearcă Rusia este de neacceptat. Vrem să ne asigurăm că este o prezență avansată mai puternică a NATO. Vrem să transformâm acest lucru într-o apărare avansată. Vrem ca greupurile de luptă să fie ridicate la nivel de brigadă. Înseamnă peste 3.000 de militari, cu mult peste ce avem astăzi. Privim spre NATO conbform principiului 360 de grade. Suntan în prima linie a frontului. Nu există nici o îndoială că azi suntem într-o situație deosebită, în cadrul NATO. Vrem să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt în siguranță. O să mărim bugetul Apărării la 3 la sută, cumpărăm armament din SUA”, a spus președintele Poloniei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *