VIDEO Iohannis și Ciucă, vizitați de Antonio Costa, premierul Portugaliei. „Suntem, indiscutabil, susținători ai aderării României la Schengen”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, joi, pe omologul său portughez la Palatul Victoria. Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, se află într-o vizită de lucru în România.

https://www.youtube.com/watch?v=eYwyzCAHjPE

Aș dori să încep prin a mulțumi comunității românești din Portugalia pentru integrarea sa atât de pozitivă. Românii au contribuit la dezvoltarea țării noastre. Nu e vorba doar de asemănarea mare dintre noi, dar și despre atitudinile noastre în cadrul Uniunii Europene și a NATO. Suntem, indiscutabil, susținători ai aderării României la Spațiul Schengen și sperăm că această integrare a României va facilita circulația românilor rezidenți în Portugalia și în schimburile dintre țările și popoarele noastre. În ultimii ani am avut o excelentă experiență în cooperarea bilaterală, în domeniul apărării, cel mai bun exemplu este programul pe care l-am dezvoltat împreună, în privința achiziționării avioanelor F-16 și prin acordul semnat azi de miniștrii noștri ai apărării se va aprofunda, de asemenea, cooperarea în domeniul militar. Este o mare onoare ca forțele noastre armate să desfășoare în România misiunea care ne-a fost atribuită de NATO, de întărire a apărării și a capacității de descurajare în partea estică a NATO, într-un moment în care Europa se confruntă cu o atitudine beligerantă de încălcare a dreptului internațional și a unui atac barbar desfășurat de Rusia în Ucraina. Este încă o dată cel mai bun prilej de a afirma alianța noastră și angajamentul de a apăra teritoriul tuturor țărilor NATO. Noi, care suntem în extrem occidentală a Europei, nu avem nicio îndoială că granița noastră de securitate începe aici, în România. Începe la fiecare dintre granițele țărilor NATO. Apărarea granițelor înseamnă nu doar apărarea granițelor naționale, ci și granițele oricărui aliat. Forțele noastre armate apără granițele tuturor țărilor din NATO și este sigur că vom contribui la apărarea tuturor pentru o securitate mai bună și pentru pace în Europa. Pacea în Europa este o urgență. De aceea, domnule Nicolae Ciucă, doresc să afirm aici întreaga noastră deschidere pentru continuarea activității noastre prin grupurile de lucru pe care ambasadorii noștri le vor crea, pentru a aprofunda relația noastră”, a spus prim-ministrul portughez, la Palatul Victoria.

Premierul portughez a avut, după întrevederea cu Ciucă și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și cu șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Joi după-amiază, Costa va vizita, alături de Iohannis și Ciucă, Batalionul Instrucție „Olt” din Caracal.

https://www.youtube.com/watch?v=x_4k1G0Ixug&feature=youtu.be

Președintele Klaus Iohannis și premierul portughez Antonio Costa au discutat, joi, la Cotroceni, despre situația de securitate de la granița UE, situația din Ucraina, consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa, aflat în vizită de lucru în România.

Agenda discuțiilor a vizat stadiul și perspectivele de cooperare în plan bilateral, situația de securitate de la granița Uniunii Europene, modalitățile de sprijin ale Ucrainei, coordonarea în plan european în perspectiva viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din lunile mai și iunie, și, respectiv, consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul António Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, potențată de afinitățile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum și de obiectivele convergente și coordonarea strânsă ale celor două țări în plan bilateral, european și internațional”, transmite Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului, cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri prim-ministrului António Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România și Portugalia în domeniul apărării. Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră. Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE”, se menționează în comunicat.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a subliniat importanța obținerii unor rezultate ambițioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situației grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *