VIDEO Iohannis, la Kiev: „Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni!”

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis şi premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi s-au întâlnit joi la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La începutul întâlnirii, cei cinci șefi de stat au făcut o poză comună. Anterior, cei patru lideri europeni, protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi înconjutaţi de jurnalişti, au vizitat orașul Irpin, distrus de bombardamente. Cei patru au ajuns joi dimineața la Kiev cu trenul.

Președintele Klaus Iohannis, a susținut joi o conferință de presă comună cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Mario Draghi, la finalul vizitei efectuate la Kiev. Iohannis a spus că agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze, că autorii ruși ai crimelor treubie să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională. Șeful statului a condamnat cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă.

conferinta 1
conferinta 2

Declarația Președintelui României:

„Domnule Președinte Zelenski,

Domnule Președinte Macron,

Domnule Cancelar Scholz,

Domnule Prim-ministru Draghi,

Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră și angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.

Suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european și transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin.

În cadrul întâlnirii de astăzi cu domnul Președinte Zelenski, am discutat despre modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei amenințări existențiale. Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă. Astăzi, în cadrul schimbului de vederi, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace și a efortului de reconstrucție și de reclădire a viitorului acestei țări.

Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina și pe toți cei afectați de agresiunea rusă. Guvernul și cetățenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei și copii. Am pus la dispoziție mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educației și de integrare pe piața forței de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în școli românești, în timp ce aproape 3.000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în țara mea. Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost și martorii unei mobilizări impresionante a societății civile în sprijinul Ucrainei și al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul și pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie. De asemenea, un hub internațional pentru distribuția asistenței umanitare funcționează la Suceava și operează la capacitate și viteză maxime – peste 40 de misiuni internaționale de transport au fost gestionate prin acest hub.

Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații. Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene. Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene. De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră.

Așa cum am discutat astăzi, trebuie să privim către viitor și să inițiem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei. Am fost de acord cu toții că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort și trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop.

Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride.

Domnule Președinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor.

Vă mulțumesc!”

zelenski macron iohannis scholz draghi

Preşedintele Klaus Iohannis a postat mai multe fotografii pe Twitter împreună cu Volodimir Zelenski, preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi. „Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor”, a afirmat şeful statului român.

„Suntem aici împreună cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski pentru că ştim că e datoria noastră să acţionăm. Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului aceste ţări”, a scris Klaus Iohannis, joi pe Twitter.

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis, premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi au fost primiţi joi, la palatul prezidenţial, la Kiev, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ei au vizitat mai înainte oraşul Irpin, situat la periferia capitalei ucrainene şi devastat de confruntări armate intense în martie. Aceştia au fost înconjuraţi de mai multe echipe de securitate, militari ucraineni şi numeroşi jurnalişti. Macron, Iohannis, Scholz şi Draghi au fost primiţi în mod oficial de către autorităţile ucrainene şi au vorbit despre situaţia oraşului şi timpul necesar reconstrucţiei.

zelenski macron scholz draghi iohannis1

Olaf Scholz dezvăluie că i-a propus președintelui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acceptat invitația de a participa la reuniunea G7, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz. Cancelarul german a transmis un mesaj pe Twitter prin care a anunțat că Volodimir Zelenski a acceptat o invitație de a participa la următoarea reuniune G7 din acest an, care va avea loc în Germania.

Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația mea de a participa la G7 Summit. Vă mulțumesc pentru recepția de la Kiev cu Emmanuel Macron, premierul Draghi și Klaus Iohannis și pentru conversația profundă. Noi, europenii, suntem ferm alături de dumneavoastră”, scrie în mesajul cancelarului german.

Promisiunea lui Draghi: „Vom reconstrui tot!”

„Vom reconstrui tot”, a promis joi premierul italian Mario Draghi, după ce a vizitat Irpin, una din suburbiile Kievului devastate în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

Ruşii „au distrus grădiniţe, terenuri de joacă. Totul va fi reconstruit”, a spus Draghi în faţa presei după ce a mers pe străzile distruse din Irpin împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele român Klaus Iohannis.

O mare parte din ceea ce (ucrainenii) mi-au spus priveşte reconstrucţia”, a adăugat Draghi, vorbind despre „speranţa” lor pentru „ce doresc să facă în viitor”. De fapt, „deja au început”, mai ales cu ajutorul unei aplicaţii care „recenzează fiecare loc care a fost distrus”, astfel că „autorităţile ştiu exact unde se află locurile de reconstruit”, a mai spus premierul italian.

După vizita la Irpin, Draghi, Macron, Scholz şi Iohannis au sosit la palatul Mariinsky, în centrul Kievului, unde au fost primiţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îmbrăcat în obişnuitul său tricou kaki.

iohannis zelenski1

Zelenski, după întâlnirea cu Iohannis și ceilalți trei lideri europeni: „Agresiunea împotriva Ucrainei, o agresiune împotriva întregii Europe

După discuţii cu preşedinţii francez, german şi român, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit pentru ajutorul europenilor şi a denunţat atacul Rusiei, scrie lefigaro.fr.

Agresiunea împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe şi a valorilor noastre”, a spus el. „Rusia nu vrea pace, vrea doar război”, a apreciat el.

În faţa acestui atac, „doar o poziţie europeană comună este posibilă”. În timp ce „trupele ruse îşi continuă ofensiva”, în special în Donbas, fără să se refugieze în sud. „Ţara agresoare trebuie să înţeleagă că nu are altă alternativă decât o soluţie paşnică”, a mai spus el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.