VIDEO INCIDENTE la Valea Uzului: Maghiarii au făcut un LANȚ UMAN, românii au intrat CU FORȚA în cimitirul închis cu lacăt! Constănțenii au DESCHIS PORȚILE: „Am venit prin spate și i-am luat CU PARUL!”

În contextul Sărbătorii Înălțării Domnului, consacrată și ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. Un asemenea ceremonial religios are loc și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, care a fost un subiect încins în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Deși, alegerile au trecut, tensiunile au rămas și au escaladat joi, cu prilejul Zilei Eroilor, când români din toată țara s-au deplasat la Valea Uzului pentru a-și comemora eroii.

CITEȘTE ȘI:

Apelul ministrului Carmen Dan

Instituțiile statului au fost la curent cu mobilizările maghiare și românești pentru ziua de joi, la Valea Uzului și, în acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a transmis următoarele:

„Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, a precizat Carmen Dan.

CITEȘTE ȘI:

Bâlbâieli juridice mai vechi. Consiliul Județean Harghita a solicitat… lanț uman al maghiarilor!

Decizia interzicerii accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente, luată de Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Harghita, care a avut în instanță câștig de cauză.

Peste 1.000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir. Aceștia au format lanțul uman ca urmare a recomandării de zilele trecute a… Consiliului Județean Harghita.

„Este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a precizat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi.

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni. De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești. În acest sens, Consiliul Județean Harghita a atras atenția că evenimentul „poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

La ora evenimentului, cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti erau ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Reprezentanţii comunităţii maghiare au refuzat să părăsească zona şi au rostit „Tatăl nostru”, iar cei ai comunităţii româneşti au fluturat steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice şi au scandat „Ruşine să vă fie!”

Simion a intrat cu forța în cimitir, constănțenii alături de el!

Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, iar mai mulți români au aruncat cu steaguri în cimitirul eroilor. Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor, iar mai mulți preoți români au intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă de comemorare a eroilor.

„Eu nu sunt un om doar de campanie electorală, eu sunt patriot și îmi iubesc țara în fiecare zi! Astăzi nu am mai suportat blatul partidelor politice pentru protejarea UDMR, asociație care nu are dreptul legal să candideze în România, dar care dictează în țara noastră! Politicienii noștri mici le permit să facă lanțuri umane, să ne țină departe de a ne comemora eroii noștri, de Ziua Eroilor! Gata! Ajunge!”, a spus George Simion, pentru TOMIS NEWS.

Românii prezenți la eveniment au pus la cale o adevărată strategie, la care au participat și mai mulți constănțeni.

„Noi cei din prima linie am intrat prin spate (spatele cimitirului – n.r.) și am deschis porțile. Maghiarii au fost prinși la mijloc și i-am fugărit cu parul. Au plecat, așa că am putut să ne cinstim eroii țării așa cum se cuvine! Această ilegalitate pusă la cale de maghiarii care conduc Consiliul Județean Harghita trebuie să înceteze!”, a spus constănțeanul Emil L., pentru TOMIS NEWS.

MOMENTUL INTRĂRII ÎN CIMITIR:

DUPĂ INTRAREA ÎN CIMITIR:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *