VIDEO Începem să scoatem gaze din Marea Neagră. Ciucă, la Constanța: „Suntem într-un MOMENT ISTORIC!”

https://www.youtube.com/watch?v=qGyDO_KGLZg

Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, participă marți, 28 iunie, în localitatea Vadu (comuna Corbu, jud. Constanța), la ceremonia prilejuită de începerea exploatării gazelor naturale în cadrul Proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas. GSP Offshore este antreprenorul general al acestei investiții.

Ciucă: „90% din consumul României va fi acoperit din extracții

Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Începerea producţieie de gaze în cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre aşa cum s-a specificat în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta, primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice într-un moment de cotitură şi în contextul în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina. Felicit compania Black Sea Oil&Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiţii în platoul continental al Mării Negre care aparţine României”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, astăzi, la inaugurarea proiectului la Vadu, în judeţul Constanţa.

virgil popescu
Virgil Popescu

„Mă bucur să fiu astăzi aici. Îmi doresc și sper să avem cât mai multe investiții asemănătoare. Sonda Doina o să fie finalizată în perioada imediat următoare. Totul a început cu tenacitate și ne-a plăcut viziunea de viitor a domnului Beacom. Aici este un pol energetic. Vorbim de energie nucleară, de coridorul transbalcanic al gazelor naturale. 2030-2031 este termenul de punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4. 2027 este termenul optimist de a pune în operare reactorului de la Voinești. Dorim să legăm Marea Caspică și Marea Neagră pentru a avea un cablu submarin între Georgia și România pentru transportul energiei electrice. Da, ambiția noastră este să devenim independenți energetic. Odată cu reactoarele, cu platformele, cu planul de decarburare, cu potențialul de energie regenerabilă, România vă produce mult mai mult decât va furniza Asta ne dorim pentru România”, a spus ministrul Popescu.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina, situate în Marea Neagră, la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României. Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995.

Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri”, arată compania Black Sea Oil & Gas.

În privinţa instalaţiilor industriale, proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care este conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km asigură transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *