VIDEO Incendiu la platforma Gloria, în portul Constanța Sud-Agigea

Un incendiu a izbucnit, joi, la platforma autoridicătoare Gloria, instalație de renume al României în domeniul de foraj marin. Pompierii au intervenit prompt și incendiul a fost stins repede.

platforma gloria 3

Platforma este deținută de OMV Petrom, însă personalul este contractat de Grup Servicii Petroliere, condus de Gabriel Comănescu.

STINGEREA INCENDIULUI:

Platforma Gloria a fost folosită în operațiuni de producție a țițeiului și gazelor din Marea Neagră. Gloria este prima platformă marină românească construită la șantierele navale Galați, fiind lansată la apă pe 9 noiembrie 1975 și începând activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanţă de 72 mile marine în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 de metri, în perimetrul Istria.

Exact acum un an, după 43 de ani de activitate, OMV Petrom, care extrage 10% din producţia de gaze naturale a României din Marea Neagră, a anunțat că platforma va fi adusă la țărm, pentru retragerea din producție. Gloria, platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular, este prima platformă marină retrasă din producție în România. În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România. În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri. În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est. Începând din 1998, platforma Gloria s-a aflat pe zăcământul Sinoe, la aproximativ 30 de km de țărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime și a fost folosită ca platformă de producție. Aceasta a fost și ultima misiune a platformei, în operațiunile de producție a țițeiului și gazelor din zăcământul Sinoe, în apele de mică adâncime. Producția din zăcământul Sinoe este în prezent suspendată, iar sondele rămase pe platforma dedicată sunt puse în conservare, în condiții de siguranță.

Platforma, retrasă din activitate, a fost dezafectată de GSP Offshore, contractul ajungând la 5 milioane de euro, apoi, în noiembrie 2019, a adusă în portul Constanța Sud-Agigea. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.