VIDEO Huiduieli și… promisiuni, de Ziua Unirii Principatelor. Iohannis și Orban au promis în capitala Micii Uniri autostrăzi până în… 2027

Unirea Principatelor Române a fost celebrată vineri la Iași, printr-o serie de manifestări la care au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari și, evident, primarul Iașului, Mihai Chirica.

CITEȘTE ȘI:

Ziua unirii principatelor 3

Vineri se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, momentul desemnând Iașul drept orașul în care s-a născut România.

Evenimentele de la Iași au fost precedate de un concert de muzică populară și s-au desfășurat în Piaţa Unirii, începând cu ora 13:00, şi au cuprins un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După discursurile oficialităților centrale și locale, a avut loc depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi a avut loc tradiționala paradă militară și Hora Unirii.

Ziua unirii principatelor 2

Preşedintele Klaus Iohannis a provocat huiduieli din partea unui grup numeros, care a afișat mai multe bannere referitoare la autostrăzile care în Moldova… nu există. Pe aceste bannere s-au putut citi mesaje precum „Hora la Iași, banii la București”, „Doar la 24 ianuarie vă aduceți aminte de Moldova?”, „Ne-am săturat de centralism” sau „Ați intrat în horă, marcați banul pentru Moldova”.

Ziua unirii principatelor 1

Iohannis a fost huiduit chiar din primele secunde ale discursului, a zâmbit ironic, a punctat faptul că „în Parlament, PSD vrea să blocheze toate reformele”, apoi huiduielile s-au intensificat:

Față în față cu starea de spirit tensionată, Iohannis s-a adresat premierului Ludovic Orban, pe care l-a îndemnat să… unească provinciile istorice:

În Iași există de mai mulți ani o stare de iritare din cauza nefinanțării autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş – A8. Autostrada ar urma să fie realizată din credite externe, fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. Premierul Ludovic Orban s-a adaptat provocării pe care Iohannis i-a lansat-o dar și presiunii din partea protestatarilor, pe care i-a acuzat că sunt „votanții lui Vogoride”, trimitere la Nicolae Vogoride, care a falsificat primele alegeri privind unirea Principatelor. Revenindu-și în fine, Orban a promis faptul că, marțea viitoare, va muta proiectul… dintr-o comisie în altă comisie, pentru că A8 nu se poate realiza prin parteneriat public-privat, așa cum propusese inițial guvernarea PSD. Totodată, Orban a mai spus că autostrada cerută de această provincie ar putea fi realizată până în… 2027.

CITEȘTE ȘI:

De asemenea, pentru a-i mai îndulci pe ieșeni, le-a amintit faptul că primul și singurul spital regional va fi construit la Iași, alte orașe de pe listă neavând încă finanțarea asigurată:

PSD nu a avut o prezență consistentă la evenimentele de la Iași. Președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, nu a onorat prezența la evenimente, Titus Corlățean nu a intervenit deși a fost pe scenă, președintele CJ Iași, Maricel Popa, a avut un discurs lamentabil, singura prestație fiind a lui Robert Cazanciuc, care l-a ironizat pe Ludovic Orban printr-un discurs strict politic. După aceste discursuri politice și huiduieli din public, Mihai Chirica a închis seria intervențiilor printr-un îndemn la adresa lui Iohannis, adică să fie… precum Cuza:

Unirea de la 1859 este legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie același an în Țara Românească. Deznodământul războiului Crimeii (1853-1856) a dus la un context european favorabil realizării unirii, iar popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul politicienilor unioniști din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *