VIDEO Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a CĂZUT! Ofensivă majoră a armatei ruse și pe frontul sudic (UPDATE)

UPDATE

Lupte grele se dau în anumite cartiere ale Harkov-ului și în împrejurimi. Trupele ruse au pătruns în oraș la primele ore ale dimineții și au cerut locuitorilor să nu își părăsească locuințele. Mici unități ucrainene rezistă însă în anumite zone ale celui de al doilea oraș ca mărime din Ucraina și în imprejurimi. S-a trecut practic la lupte de stradă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vehicule aparținând trupelor ruse au fost văzute duminică pe străzile orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, a scris Anton Herașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe Telegram, potrivit Reuters. Videoclipul publicat de Herașcenko și de Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina arată mai multe vehicule militare ușoare care se deplasează de-a lungul unei străzi, trecând pe lângă un tanc în flăcări.

Trupele ruse au ocupat duminică dimineață Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță BBC. Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri. Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol.

Atacurile rusești din nord-estul și estul Ucrainei au fost prost concepute și executate. Pericolul mare vine din Sud

Analiștii de operațiuni militare de la Institute for the Study of War, cu sediul în SUA, au prezentat cea mai recentă evaluare a campaniei Rusiei, după luptele de sâmbătă – ziua a treia a războiului. Rusia „nu a reușit să încercuiască și să izoleze Kievul cu atacuri mecanizate și aeropurtate, așa cum plănuise în mod clar să facă”, spun analiștii institutului. Înaintarea rusă se concentrează acum pe atacuri directe asupra capitalei Ucrainei, cu atacuri din nord-estul orașului și de pe un flanc îngust al râului Dnipro, care se află lângă Kiev.

Forțele ruse au „abandonat temporar” atacurile asupra orașelor Cernikov și Harkov, observând că forțele par să ocolească aceste orașe pentru a merge mai departe spre Kiev. Atacurile Rusiei asupra acestor orașe din nord-est și est au eșuat deoarece au fost „prost concepute și executate” și s-au confruntat cu „o rezistență mai hotărâtă și mai eficientă decât se așteptau”, a declarat Institutul.

Succesele Rusiei în sudul Ucrainei reprezintă cel mai mare pericol și „amenință să dezmembreze apărarea de succes a Ucrainei în nord și nord-est„.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.