VIDEO Guvernul Bulgariei a CĂZUT! Premierul, demis după prima moțiune de cenzură reușită din istoria țării

Parlamentul bulgar a adoptat, miercuri, cu 123 de voturi pentru și 116 împotrivă, o moțiune de cenzură la adresa guvernului condus de premierul Kiril Petkov. Drept urmare, guvernul a fost demis. Moțiunea a fost depusă de cel mai mare grup parlamentar de opoziție, GERB-UDF, care și-a justificat demersul invocând eșecul cabinetului în finanțele publice și în politica economică.

https://www.youtube.com/watch?v=Ga3S_SOqgic&feature=youtu.be

Demiterea guvernului bulgar vine în contextul în care patrulaterul guvernamental a fost părăsit recent de formațiunea TISP („Există un astfel de popor”), care controlează 19 parlamentari. În timp ce toate guvernele din istoria democratică recentă a Bulgariei s-au confruntat cu moțiuni de cenzură, cabinetul Petkov este primul care a fost destituit prin această procedură parlamentară. Adresându-se membrilor Parlamentului după vot, premierul demis a spus:

„A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern care a fost dat jos de (liderul GERB) Boiko Borissov, de (liderul TISP), Slavi Trifonov, și de (ambasadoarea Rusiei în Bulgaria), Eleonora Mitrofanova. Acest vot este doar un pas mic într-o călătorie foarte lungă. Promit că vom continua să ne recâștigăm statul și într-o zi vom avea un stat european de succes, fără relații de culise și fără mafie. Vă mulțumesc!”

După votul de miercuri, președintele bulgar Rumen Radev va trebui să mandateze un prim-ministru desemnat de cel mai mare grup parlamentar, în vederea formării unui nou cabinet. Cel mai numeros grup din legislativul bulgar aparține formațiunii PP (Prodaljavame Promianata, „Continuăm Schimbarea”), condus chiar de către premierul demis, Kiril Petkov. Dacă demersul eșuează, mandatul va merge către cel de-al doilea grup ca mărime, GERB-UDF, inițiatorul moțiunii de cenzură. În cazul unui eșec repetat, șeful statului are libertatea de a desemna un alt grup parlamentar, într-o a treia tentativă. Dacă nici după această a treia încercare nu va putea fi format un guvern stabil, președintele va trebui să numească un cabinet interimar, să dizolve Parlamentul și să programeze alegeri legislative anticipate în termen de două luni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *