VIDEO GROAZĂ în Afganistan: Talibanii au INTRAT în capitala Kabul. Personalul ambasadei SUA, evacuat cu elicopterul, Biden autorizează trimiterea a 1.000 de soldați suplimentari

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu elicopterul, scrie Reuters. Un mesaj postat pe contul de Twitter al președintelui Ashraf Ghani încearcă să calmeze oamenii.

Au fost focuri de armă sporadice în Kabul, Kabul nu a fost atacat, forțele de securitate și apărare a țării cooperează cu partenerii internaționali să asigure securitatea orașului, situația este sub control„, se arată în mesaj, potrivit BBC. Talibanii au început să intre din toate părțile în Kabul, a anunțat duminică ministrul afgan de Interne, potrivit Reuters. Ei au primit ordine să evite violențe și să le dea voie civililor să părăsească orașul dacă vor, potrivit Reuters, care citează un lider taliban de la Doha. Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale „sensibile” înainte de evacuare.

Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a „reduce volumul de material sensibil de pe proprietate”, conform unei note la care Reuters a avut acces.Luptătorii talibani se apropie de capitala afgană Kabul, iar înaintarea lor rapidă nu dă semne de încetinire. Încă un oraș din Afganistan a căzut, sâmbătă, în mâinile talibanilor, fără luptă însă. Mazar-i-Sharif era ultimul oraș important din nordul țării aflat încă sub controlul guvernului. Urmare a acestor evenimente, președintele american Joe Biden a autorizat trimiterea de trupe suplimentară în capitala afgană.

Președintele Joe Biden a anunțat sâmbătă că autorizează desfășurarea a încă 1.000 de soldați suplimentari în Afganistan. Șeful Casei Albe a motivat că vrea să se asigure că va fi o „retragere ordonată și sigură” a personalului american și a altor membri ai personalului țărilor aliate, precum și o evacuare sigură și ordonată a afganilor care au ajutat trupele americane și a celor care se află în pericol din cauza avansului talibanilor, relatează CNN. În total, SUA vor avea 5.000 de soldați în teren. Cei 1.000 de soldați suplimentari trimiși la Kabul se află deja în țară, potrivit unui oficial al apărării. Un batalion de 1.000 de soldați din Divizia 82 aeropurtată a fost redirecționat către Kabul, în locul poziției inițiale de așteptare din Kuweit. 4.000 de soldați urmau să meargă în Kuweit, pentru a fi folosiți în caz de nevoie. Pentagonul anunțase anterior că 3.000 de soldați suplimentari sunt pe drum către Afganistan. Cea mai mare parte a trupelor sunt așteptate să sosească la Kabul până la sfârșitul weekendului. În capitala afgană sunt deja prezenți 650 de soldați americani. Joe Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea SUA va primi un răspuns militar „rapid şi puternic”. Pe de altă parte, el şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan, reafirmând că încă un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană „nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”.

Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democraţi”, a conchis el. „Nu voi lăsa acest război pentru un al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.

Mai mult de un sfert de milion de persoane au fost deja nevoite să se refugieze din calea talibanilor. Mulți dintre cei care au fugit din calea lor s-au îndreptat tocmai spre Kabul, în speranța că aici vor găsi siguranță. Femeile din zonele capturate au povestit că au fost forțate să poarte burka, iar militanții ar fi bătut și biciuit oameni pentru încălcarea regulilor sociale, relatează BBC. Insurgenții controlează de-acum majoritatea capitalelor de provincie și peste două treimi din teritoriul afgan, iar talibanii au ajuns extrem de aproape de Kabul, la circa 11 kilometri de sudul capitalei.

Președintele țării, Ashraf Ghani, le-a promis oamenilor că armata se mobilizează, dar până acum rezistența a fost minimă. De altfel, surse din forțele de securitate și refugiați din orașele cucerite spun că, de multe ori, forțele statului nici nu luptă, ci pur și simplu predau controlul către talibani. Potrivit experților, acest lucru se întâmplă NU pentru că armata afgană ar duce lipsă de luptători buni. Explicația stă mai mult în corupția și incompetența din ministerele Apărării și Internelor, care nu își plătesc cu lunile oamenii din prima linie. În multe zone, soldații și polițiștii nu primesc hrană, apă, arme și muniții adecvate, pentru că liniile de aprovizionare sunt deturnate, produsele sunt furate și vândute pe piața neagră. O parte ajung chiar la talibani.

ashraf ghani
Ashraf Ghani

Sâmbătă, președintele afgan s-a adresat națiunii și a declarat că poartă discuții intense cu aliații regionali și internaționali, dar existau în același timp și speculații că și-ar putea anunța demisia. Soldații americani aflați acum la Kabul spun că vor putea transporta pe calea aerului mii de persoane pe zi. De asemenea, 600 de soldați britanici urmează să sosească în capitala afgană în acest weekend pentru a ajuta la retragerea cetățenilor britanici, dar și la relocarea afganilor care au ajutat forțele britanice și care acum riscă represalii din partea talibanilor. Alte țări occidentale se străduiesc, de asemenea, să își evacueze cetățenii, reducându-și prezența în Afganistan și, în unele cazuri, închizându-și cu totul ambasadele. O serie de orașe au negociat capitularea cu talibanii, dar nu există semne că acest lucru se va întâmpla la Kabul, potrivit BBC. Capitalele a încă două provincii, Paktika și Kunar, au căzut sâmbătă în mâinile militanților. Imagini din orașul Assadabad, din Kunar, au arătat oameni fluturând pe străzi steagul talibanilor.  Ulterior, oficialii locali au declarat că și orașul Mazar-e-Sharif – al patrulea oraș ca mărime din Afganistan – a căzut fără luptă.

Talibanii au preluat controlul asupra orașului Mazar-i-Sharif”, a declarat Afzal Hadid, șeful consiliului provincial Balkh. El a spus că soldații guvernamentali și-au abandonat echipamentul și s-au îndreptat spre granița cu Uzbekistan. De altfel, ONU a făcut apel la țările vecine să își mențină granițele deschise pentru ca refugiații să poată fi în siguranță. Secretarul general al ONU, António Guterres, a recunoscut că situația scapă de sub control.

În 2001, după atentatele din 11 septembrie, forțele aliate conduse de SUA i-au îndepărtat pe talibani de la conducerea Afganistanului. „Creierul” atentatelor, liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, se afla în această țară. Au urmat 20 de ani de ocupație și operațiuni militare: SUA și aliații au monitorizat alegerile și au pregătit forțele de securitate afgane, dar talibanii au continuat să lanseze atacuri. În cele din urmă, SUA au încheiat un acord cu talibanii: se vor retrage, dacă militanții vor fi de acord să nu ajute grupurile teroriste. Însă discuțiile dintre talibani și guvernul afgan au eșuat. Forțele conduse de SUA s-au retras în acest an, iar talibanii au recucerit rapid cea mai mare parte a țării. SUA au început, duminică, evacuarea diplomaţilor din ambasada Statelor Unite la Kabul, relatează Reuters.

Avem un grup mic de oameni care pleacă acum. Majoritatea stafului este pregătit de plecare. Ambasada continuă să funcţioneze”, a declarat un oficial american.

Într-un mesaj pe Twitter, ambasada de la Kabul a precizat că le-a comunicat reprezentanţilor talibanilor la Doha că orice acţiune a lor care ar pune în pericol personalul american sau misiunea acestuia va fi întâmpinată cu o reacţie „rapidă şi puternică”. „Ambasadorul Tracey Jacobson se ocupă de eforturile de procesare , transport şi mutare a celor care au solicitat viză specială de imigranţi şi a altor aliaţi afgani. Sufletele noastre sunt alături de bărbaţii şi femeile din Afganistan care acum sunt în pericol. Lucrăm nonstop pentru evacuarea celeor care ne-au ajutat cauza”, se menţionează în mesaj.

Sâmbătă, preşedintele SUA Joe Biden a decis ca 5.000 de soldaţi să asigure evacuarea civililor din Kabul în faţa ofensivei talibanilor. Anterior, se vorbea de 3000 de soldaţi, însă numărul a fost mărit ca urmare a deteriorării mai rapide decât s-a estimat a situaţiei din Afganistan. The Guardian prezintă, duminică, cronologia preluării controlului capitalelor provinciilor din Afganistan de către talibani în doar nouă zile:

6 august – Zaranj. Talibanii preiau controlul oraşului din provincia din sud Nimroz. Este prima capitală de provincie care a căzut în mâinile insurgenţilor.

7 august – Sheberghan.

8 august – Kunduz, Taloqan şi Sar-E-Pul. Talibanii au preluat controlul în Kunduz, oraş din nord cu 270.000 de locuitori, considerat un premiu strategic, deoarece este la ‘poarta’ către provinciile bogate în minerale şi către asia centrală.

9 august – Aaybak.

10 august – Pul-E-Khumri.

11 august – Faizabad.

12 august – Ghazni şi Firus Koh.

13 august – Qala-E-Naw, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat.

14 august – Pul-e-Alam, Maymana şi Mazar-I-Sharif, capitala provinciei Balkh şi cel mai mare oraş din nord.

15 august – Jalalabad. Insurgenţii au preluat controlul oraşului cheie din est, capitala provinciei Nangarhar.

Președintele Ashraf Ghani anunță că a început consultări pentru a găsi o soluție politică

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a afirmat sâmbătă într-un discurs adresat naţiunii că au loc „consultări” vizând găsirea unei soluţii politice care să garanteze „pacea şi stabilitatea” în ţară. Declarația sa vine în contextul în care talibanii cuceresc din ce în ce mai multe capitale de provincii, iar experții militari anticipează că următoarea țintă este capitala Kabul.

Am început consultări care avansează rapid„, în cadrul guvernului, cu responsabili politici şi partenerii internaţionali şi care vizează găsirea „unei soluţii politice care să prevadă pacea şi stabilitatea pentru poporul afgan„, a declarat Ashraf Ghani, potrivit Reuters și AFP. „Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare constituie prioritatea numărul unu”, a adăugat şeful statului. Ghani a făcut aceste declaraţii în timp ce rebelii talibani continuă să avanseze rapid, pe fundalul retragerii forţelor internaţionale, doar trei oraşe mari aflându-se încă sub controlul forţelor guvernamentale afgane – capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est). Oficiali locali au confirmat sâmbătă pentru dpa că militanţii au cucerit capitala provinciei estice Paktika, Sharana, fără a întâmpina opoziţie.

Talibanii s-au apropiat de asemenea şi mai mult de capitală, capturând oraşul Pul-e-Alam, la circa 70 km de Kabul şi care este capitala provinciei Logar, a declarat sâmbătă pentru Reuters un responsabil al consiliului local. Soldaţii americani au început să sosească la Kabul pentru a contribui la evacuarea personalului diplomatic şi a altor civili din capitala afgană, după ce rebelii talibani au preluat controlul în tot mai multe oraşe, pe fondul retragerii forţelor internaţionale. Ambasadele își distrug documentele sensibile înainte de a părăsi țara. Localitățile cucerite de talibani în urma unui avans de tip blitzkrieg (război-fulger) arată ca niște orașe-fantomă: locuitorii ori au fugit din calea atacatorilor, ori se ascund în case. Talibanii au capturat sâmbătă oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul Afganistanului, şi alte două capitale de provincii şi se apropie tot mai mult de capitala Kabul, unde ţările occidentale fac eforturi pentru a-şi evacua cetăţenii, transmit Reuters şi AFP. Căderea oraşului Mazar-i-Sharif, confirmată de un reprezentant al consiliului local, este un pas important pentru militanţii radicali, care în ultima săptămână au cucerit, aproape fără nicio rezistenţă, două treimi dintre capitalele de provincii afgane.

Talibanii au preluat controlul asupra oraşului Mazar-i-Sharif. Toate forţele de securitate au părăsit oraşul”, a declarat Afzal Hadid, şeful consiliului provinciei Balkh.

Anterior, militanţii talibani au preluat controlul asupra a încă două capitale de provincii din estul şi sud-estul Afganistanului. Forţele de securitate afgane şi oficialităţile guvernamentale au părăsit oraşul Asadabad, capitala provinciei Kunar din estul ţării. De asemenea, forţele de securitate au părăsit şi oraşul Gardez, capitala provinciei Paktia, din sud-estul teritoriului afgan. Talibanii au preluat întâi controlul asupra închisorii oraşului şi i-au eliberat pe deţinuţi, potrivit unui membru al parlamentului afgan, Yar Baz Hamidi. Apoi, pentru a se evita victime în rândul populaţiei civile, forţele de securitate afgane s-au retras într-o cazarmă, în timp ce talibanii au intrat în clădirile guvernamentale din oraş. Vineri, talibanii au cucerit şi oraşul Herat, din apropierea graniţei cu Iranul.

Numeroşi afgani s-au îndreptat către capitala Kabul, de teama declanşării unor confruntări armate violente. În prezent, Kabul şi Jalalabad (situat aproape de frontiera cu Pakistan) au rămas singurele mari oraşe care nu se află în mâinile talibanilor. În prezent talibanii controlează capitalele unui număr de 22 dintre cele 34 de provincii din Afganistan.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *