VIDEO Grecii din România marchează 200 de ani de INDEPENDENȚĂ a Eladei

Anul acesta, în data de 25 martie – Ziua Naţională a Republicii Elene – grecii de pretutindeni sărbătoresc 200 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, evenimentul cel mai important din istoria greacă modernă. În acest context, Uniunea Elenă din România a organizat duminică, 21 martie 2021, întâlnirea de la Drăgăşani (judeţul Vâlcea) unde au fost comemoraţi eroii greci şi filoeleni căzuţi în luptele de la 1821. La eveniment au participat, pe lângă președintele Uniunii, Dragoș Gabriel Zisopol, liderii din teritoriu, inclusiv președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis și vicepreședintele Mihnea Hagiu. Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul de anul acesta s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns spre deosebire de anii anteriori.

greci1
greci2

Sâmbătă, primul eveniment al seriei omagiale, a avut loc la Ploiești, unde Filarmonica „Paul Constantinescu” a găzduit un spectacol. Pe scena sălii au urcat ansamblurile de dansuri grecești ale Uniunii Elene din România Asteria și ale filialelor locale. VIDEO AICI

Cu ocazia Zilei Naționale a Greciei, președintele Klaus Iohannis a transmis minorității elene din România un mesaj în limbile română și greacă:

mesaj1
mesaj2
mesaj3

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat propunerea Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale ca de Ziua Națională a Greciei, pe 25 martie, clădirea Parlamentului să să fie iluminată în culori alb-albastru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *