(VIDEO + FOTO) Mii de oameni la ZIUA MARINEI 2018. Iohannis, despre marinari: „Cei mai buni ambasadori ai României”

Pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa au avut loc, miercuri, manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, zi în care sunt organizate mai multe evenimente dedicate marinei, care vor culmina cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20.30, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, între orele 21 și 23, în oraşele Constanţa şi Mangalia. Evident, au participat și oficialități locale, precum mai mulți parlamentari, dar și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; prefectul Dan Jeacă sau președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Iohannis Fifor

Mii de oameni s-au înghesuit pe faleza din faţa Comandamentului Flotei pentru a urmări programul de aproximativ două ore şi jumătate cu diverse exerciții militare. De asemenea, au susținut discursuri șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu; ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor; dar și șeful statului, Klaus Iohannis.

După un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Iohannis, în acordurile Imnului Național s-a ridicat drapelul la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate  Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, au fost trase 21 de salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mesajul de bun-venit a fost adresat de Alexandru Mîrșu.

„Forțele Navale își asumă responsabilitatea unui pilon de bază al securității și credibilității. Perspectivele de transformare a Forțelor Navale pentru adaptarea la noile provocări au determinat ca forțele armate să fie caracterizate prin adaptabilitate, capabile să acționeze cu promptitudine pentru îndeplinirea obiectivelor și misiunilor atât la Marea Neagră cât și în afara acesteia”, a spus Alexandru Mîrșu.

Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer” de președintele Iohannis, care, ulterior, a precizat în discursul său că marinarii sunt printre cei mai buni ambasadori ai României.

Ziua Marinei 2018 8

Iohannis

„Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi, toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. (…) Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene. De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută. (…) Dragi marinari, Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia îi aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviţi în Marina Militară sau Civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune”, a spus Iohannis.

După discursul șefului statului, a luat cuvântul și ministrul Apărării, Mihai Fifor, care a precizat că, săptămâna viitoare, Guvernul va aproba Hotărârea privind achizițiile pentru sistemul de rachetă anti-navă.

„Am spus că anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referinţă pentru Marina Militară Română. Suntem în plin proces de selecţie a câştigătorului programului de achiziţie pentru corvetele multifuncţionale, program care va asigura nu doar o capabilitate modernă de apărare la Marea Neagră, dar prin offset-ul aferent, va asigura şi modernizarea celor două fregate tip T22, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern hotărârea pentru derularea achiziţiilor sistemului de instalaţii mobile de lansare de rachete anti-navă, bateriile de coastă care vor întregi amprenta de securitate navală a ţării noastre. Toate aceste programe pornesc de la dorinţa de a întări capacitatea de reacţie imediată a forţelor navale, de a consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră”, a spus Fifor.

Incidente cu tradiție: doi marinari militari au avut nevoie de îngrijiri medicale

Premiera ediției din acest an a Zilei Marine a constat în prezența militarilor din Italia, Marea Britanie, SUA și Ucraina. Din cauza epuizării și a căldurii, doi marinari nu au făcut față festivităților și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Prima a fost o femeie din Armata SUA, apoi un militar ucrainean.

După discursuri, a avut loc un scurt serviciu religios, pe mare a fost depusă o ancoră de flori în memoria eroilor marinari militari, apoi zeul Neptun a dat startul spectacolului naval.

Ziua Marinei 2018 1

Nava școală „Mircea”, alături de velierul italian „Palinuro”, apoi „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, au debutat, iar spectacolul a continuat cu inserția aeriană a scafandrilor de incursiune, care au fost lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval.

Programul a continuat cu o secvență de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare, o procedură standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și de trei ambarcațiuni rapide. A urmat respingerea unui desant maritim, în zona țărmului, inamicul fiind reprezentat de către infanteriștii marini, care s-au deplasat cu zece ambarcațiuni rapide pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm au respins atacul.

Ziua Marinei 2018 9

Ziua Marinei 2018 10

Concomitent cu exercițiile militare, pe faleza din fața Comandamentului Flotei a avut loc și o paradă a costumelor de epocă. Spre final, a avut loc un exercițiu de combatere a migrației ilegale pe mare, realizată de nave și ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare, după care a fost programată  o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare,  executată de scafandrii de luptă.

Ziua Marinei 2018 14

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante și elicopterele au salutat audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, au defilat pe faleză, alături de asociațiile care promovează uniformele istorice ale Armatei Române.

Ziua Marinei 2018 5

Ziua Marinei 2018 2

Ziua Marinei 2018 3

Președintele SLN, Adrian Mihălcioiu: „Navigatorii maritimi civili sunt un pic marginalizați de Ziua Marinei“

Manifestările au continuat în Portul Tomis, de la 13:00, unde s-a dat startul concursurilor tradiționale marinărești, organizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN).

Președintele acestei organizații, Adrian Mihălcioiu, a precizat că, deși țara nu mai are nave, navigatorii români duc mai departe faima marinei civile.

„Sindicatul Liber al Navigatorilor, ca reprezentant al navigatorilor, s-a implicat în organizarea Zilei Marine Române, ducând mai departe standardul acesta al navigatorilor maritimi civili, pentru că ei sunt un pic, considerăm noi, marginalizați. Toate oficialitățile se adresează, în general, marinarilor militari și nu civili, deși marina civilă a avut mereu în afara granițelor țării un exponențial, făcând public Pavilionul României, practic, numele țării. Acum, nu mai avem nave românești, dar navigatorii români, bine pregătiți, își duc mai departe faima și trebuie să arătăm lucrul acesta mai des. De aceea, cu ocazia Zilei Marine Române am organizat o serie de evenimente, premergătorii sărbătorii. Am organizat un turneu de tenis, iar apoi am luat parte la premierea regatei celor mici la Clubul Știința, regata desfășurându-se pe lacul Siutghiol. La această competiție, Sindicatul Liber al Navigatorilor i-a premiat pe cei mai mici „lupi de mare“. În plus, Sindicatul a participat la depunerea de corone de flori pentru comemorarea navigatorilor, iar azi organizăm jocurile marinărești, la care participă și navigatori cu familiile lor“, a spus Mihălcioiu.

Prșeedintele SLN a mai spus că, în prezent, navigatorii români sunt în număr de 33.000, pe mare sunt aproape 9.000 de oameni, iar restul sunt acasă.

Mihalcioiu

CITEȘTE ȘI:

PROGRAMUL COMPLET pentru Ziua Marinei. Premiera ediției 2018: militari din Italia, Marea Britanie, SUA și Ucraina

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.