VIDEO + FOTO Atmosferă HALUCINANTĂ pe Prut: Zeci de interdicții de trecere! „Azi, de Ziua Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsați să continuăm marșul nostru pe jos”

Congresul Reîntregirii Neamului, desfășurat în perioada 25-26 iulie, la Iași, a continuat cu etapele finale ale Marșului Centenarului, care se desfășoară vara aceasta între Alba Iulia și Chișinău. După 1.200 de km parcurși pe jos, peste 100 de unioniști au avut parte, duminică seară, de o surpriză neplăcută: autoritățile din Republica Moldova au interzis intrarea în țară în sens pietonal, atitudine căreia i s-au adăugat și multe alte șicanări.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO + FOTO Congresul Reîntregirii Neamului. Primarul Chirica: „Profităm de momentele istorice pe care le trăim, pentru a spune tinerei generații istoria adevărată”

Unioniștii au plecat din Iași la ora 13:00, ajungând după 18:30 la punctul de frontieră Ungheni. Până la 21:00 au avut loc mai multe tentative de negociere, întrucât autoritățile din Republica Moldova au fost de neclintit: nimeni nu trece pe jos!

Marșul Centenarului 7 1

Marșul Centenarului 9

Cauzele sunt ușor de identificat, turbulențele politice din ultimele zile de la Chișinău nu trebuie să evolueze și printr-o intervenție unionistă, aspect care a dus la nenumărate bâlbâieli, răzgândiri și șicanări ale autorităților statului vecin față de unioniști.

Negocierile de duminică seară s-au purtat până în jurul orei 21:30. Inițial, autoritățile din Moldova au solicitat ca o delegație formată din trei unioniști să vină la jumătatea podului de la Ungheni și să predea flacăra Unirii celuilalt grup de unioniști, de pe malul moldovenesc, unde se strânseseră peste 300 de persoane.

Marșul Centenarului 1

Din partea autorităților române, care nu s-au împotrivit niciodată inițiativei unioniștilor, au avut loc mai multe contacte și discuții pentru negocieri. La un moment dat, comandantul polițiștilor de frontieră români a avut o înțelegere cu cealaltă parte: delegația de trei persoane va fi condusă de cinci polițiști români. Acordul ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, numai că partea moldovenească s-a… răzgândit(!), susținând că din respectiva delegație să nu facă parte nici un unionist cu cetățenie moldovenească.

Hilarul situației a escaladat, în contextul în care printre unioniști se regăseau mai mulți primari din Republica Moldova, care solicitau un lucru simplu: să treacă în statul lor! Unul dintre aceștia, primarul localității Opaci, Gheorghe Tărâță, a discutat constant cu oamenii legii din România.

Autoritățile Republicii Moldova au fost de neclintit și după bâlbâielile cu delegația au instituit măsuri riguroase la toate punctele de frontieră! În jur 21:30, unioniștii au decis să treacă prin punctul de frontieră Albița, unde au ajuns în jur de 23:00 și cu doar câteva momente înainte de miezul nopții, când era clar că nu va trece nimeni frontiera, multe camioane și alte autoturisme fiind întoarse din drum, s-a luat decizia optimă de moment: campare în punctul de frontieră!

Dezamăgiți de atitudinea Guvernului Republicii Moldova, care prin grănicerii săi de la vama Ungheni nu a permis Marșului Centenar să treacă Prutul pe jos, unioniștii au întins zeci de corturi noaptea trecută în vama Albița-Leușeni.

Azi, de Ziua Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsați să continuăm marșul nostru pe jos, din care am străbătut 1200 de km.  Guvernul de la Chișinău a arătat că se teme de 100 de tineri cu steaguri tricolore și care poartă tricouri cu mesaje unioniste, că se teme de anul Centenarului Marii Uniri. Noi nu ne temem de nimic pentru că știm care este direcția corectă: reîntregirea națională”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012.

Decizii radicale: Nu se pleacă până nu se aprobă marșul pe jos! Apel pentru basarabeni!

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a emis un act prin care interzice intrarea cetățenilor României din Marșul Centenarului pe teritoriul Republicii Moldova, aspect care a continuat și pe parcursul zilei de luni. Ajunși la Albița, grupul a fost împărțit în „cetățeni ai României” și „cetățeni ai Republicii Moldova” și numai celor din urmă li s-a permis să meargă mai departe. Aceștia au decis să revină în România, să fie alături de cei cărora le este interzis să intre în Republica Moldova.

Marșiul Centenarului 2

Grănicerii motivează refuzul lor prin faptul că cetățenii României care vor să treacă vama Republicii Moldova nu ar avea… argumente întemeiate să o facă.

35 de interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova au primit cetățeni ai României care participă la Marșul Centenarului. Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui special pentru a merge pe jos până la Chișinău!

Unioniștii s-au așezat pe parcursul zilei pe podul peste Prut și, flancați de oamenii legii din Republica Moldova, au îndurat soarele arzător mai multe ore, până s-au întors la corturile amplasate în partea românească a frontierei, deciși să continue acțiunea și în ziua de marți. De asemenea, organizatorii marșului solicită sprijinul basarabenilor, pentru ca aceștia să se mobilizeze în punctul de frontieră al Republicii Moldova, cunoscut ca Leușeni.

Unionistii in vama Albita Leuseni2

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.