VIDEO Focșa (AUR Constanța), interpelare la ministrul Energiei: „De ce OMV Petrom plătește pentru Grup Servicii Petroliere de OPT LUNI serviciile pentru două elicoptere, deși operațional este doar unul?”

Deputatul constănțean al AUR, Dumitru Viorel Focșa, a formulat marți o interpelare în Parlament către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Focșa a făcut referire la contractul dintre OMV Petrom și Grup Servicii Petroliere, semnat în 2017 la limita extremă a legii și despre care TOMIS NEWS a relatat în detaliu la momentul respectiv și o situație care se întâmplă în prezent în cadrul acestui contract. Amintim că, în vara anului trecut, GSP a rămas fără MEDEVAC, adică evacuarea medicală de urgență cu elicoptere, schimbul de tură ș.a. aspect unic în acest domeniu!

Soluția temporară de rezolvare a crizei a fost o ilegalitate de proporții monumentale: ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a dispus ca elicopterele PUMA NAVAL să asigure acest serviciu, angrenând practic Armata Română în problemele financiare ale unui operator privat, cu elicoptere neconforme din punct de vedere tehnic pentru astfel de operațiuni. Și în acest caz TOMIS NEWS a relatat pe larg la momentul respectiv.

În timp ce ministrul Ciucă și-a revenit în fire, problema MEDEVAC a rămas. Din acest moment, OMV Petrom a preluat frâiele golănelii din contract. Astfel, GSP Vega Offshore primește lunar de la OMV Petrom suma de 1.542.954 lei, pentru aceste servicii, situație în care trebuie să discutăm – obligatoriu – de două elicoptere, unul care să facă schimburile de echipaj și celălalt pentru MEDEVAC. De opt luni, GSP are asigurat un singur elicopter! Cu alte cuvinte, OMV Petrom face plăți ilegale de luni de zile la o companie care nu prestează serviciile în conformitate cu obligațiile contractuale, situație relatată recent pe larg de TOMIS NEWS. Este o altă o situație creată de Gabriel Comănescu care încalcă drepturile de sănătate și securitate în muncă și clauzele standard ale contractelor de muncă din domeniul oil and gas, aspect punctat de deputatul Focșa și care a solicitat următoarele:

  1. De ce OMV Petrom asigură, lună de lună, suma de 1.542.954 lei pentru GSP în acest contract, pentru două elicoptere, deși operațional este doar UNUL?
  2. De ce este această situație tolerată de OPT luni ?
  3. Conform contractului, dacă elicopterele cu care se prestează serviciul de transport aerian nu sunt disponibile o perioadă mai mare de şapte zile, OMV Petrom poate să înceteze contractul subsecvent sau acordul cadru conform condițiilor generale. De ce OMV Petrom nu reziliază contractul, deși nu vorbim de șapte zile, ci de OPT luni ?
  4. Când aveți de gând să nu mai dați bani acestui operator care nu reușește niciodată să își îndeplinească obligațiile contractuale ?

Vă rog să vă documentați în legătură cu numărul proceselor pe rolul instanțelor care au ca obiect datoriile și încălcările de contracte ale GSP și ale acționarului Gabriel Comănescu și să faceți un raport public în legătură cu această situație. Vă rog să țineți cont că susținând această companie afectați existența normală a altor cateva zeci de companii care nu au fost și nu sunt rău-platnice și care nu își țin asseturile în paradisuri fiscale, ci în România.

  • PUBLICAȚI Memorandumul semnat de GSP cu ministrul PSD de atunci al Economiei, dl. Eugen Orlando Teodorovici, prin care GSP îi sunt oferite facilități fiscale în detrimentul bugetului public al statului român (datorii șterse, scadențe amânate, reeșalonari).

Vă rog să revocați imediat acest Memorandum!

  • Când aveți de gând să nu mai puneți în pericol viața lucrătorilor de pe platformele din Marea Neagră?
  • De ce ACROPO nu a luat nicio poziție în legătură cu încălcările grave ale drepturilor angajaților de pe platformele petroliere? De ce nu ați sancționat și schimbat imediat conducerea ACROPO în urma raportului făcut de Corpul de Control al Primului Ministru la adresa activității sale ?

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *