VIDEO Florin Cîțu, MITRALIAT la audierile din Parlament. Vișan (PSD): „Puteți să menționați o singură măsură pe care ați luat-o în sprijinul capitalului românesc?”

Luni, marţi şi miercuri miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II vor fi audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

CITEȘTE ȘI:

Luni, primul audiat a fost ministrul propus pentru Ministerul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Acesta a intrat în malaxorul parlamentarilor de la toate partidele, în special al social-democraților, printre care și deputatul constănțean, George Vișan, membru al comisiei de buget-finanțe și secretar al comisiei pentru politică economică din Camera Deputaților. Cîțu a fost pus în dificultate de parlamentarul constănțean:

Replica lui Cîțu a fost anostă, susținând faptul că el susține capitalul privat, nu neapărat românesc.

Ministrul propus Florin Cîțu nu a putut răspunde cu „da” sau „nu” la o întrebare legată de pensiile românilor. Întrebat în mod repetat despre creșterea pensiilor de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, care i-a cerut să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea dacă pensiile cresc de la 1 septembrie, Cîțu a spus doar că „banii sunt prevăzuți în buget”.

Cîțu nu a avut parte de un tratament mai permisiv nici din partea USR. Acesta a fost luat la întrebări și de Cosette Chichirău.

„Implementați aceeași tactică ca și PSD, vă e teamă de alegeri. Suntem într-o criză politică pentru că nu ați vrut locale în două tururi. Vedem un blat politic cu PSD. Când veți face un blat pentru cetățeni, pentru digitalizarea administrației?”, a întrebat Chichirău.

Cîțu a fost luat în vizor și de celelalte partide. PRO România (Radu Pau) i-a reproșat lui Cîțu că nu a rezolvat problema banilor din online și a jocurilor de noroc, iar PMP (Adrian Todoran) a acuzat faptul că guvernul a dat subvenție PRO România deși partidul lui Ponta nu a participat la alegeri și că guvernul nu a dat subvenții unor primării așa cum ar fi promis. De asemenea, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a năpustit pe Florin Cîțu, căruia i-a analizat și criticat aproape fiecare declarație publică cu privire la finanțele publice și deciziile luate în fruntea ministerului.

Votul privind avizul în cazul Cîțu a fost, previzibil, negativ, dar cu scor strâns: 18 pentru și 18 împotrivă. După Cîțu, comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ și renominalizarea lui Costel Alexe pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate a primit, după audieri, ministrul propus la Apărare, Nicolae Ciucă. Au fost 12 voturi pentru, 3 împotrivă și 7 abțineri. A votat pentru Ciucă inclusiv șeful comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Ion Mocioalcă. Social-democrații s-au abținut

Ministrul propus la Afaceri Interne pentru un nou mandat, Marcel Vela, a primit la audierile din comisiile de specialitate un aviz negativ. Au fost 9 voturi pentru, 4 abțineri și 15 voturi împotrivă. Singurul subiect evitat de Marcel Vela a fost cel al OUG pentru alegerile anticipate.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni intră la audieri Florin Cîţu – ministrul propus al Finanţelor (ora 12:00), Costel Alexe – ministrul propus al Mediului (ora 13:00), Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării Naţionale (14:00) şi Marcel Vela – ministrul propus al Afacerilor Interne (15:00).

Marţi, sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9:00), Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10:00), Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12:00), Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13:00), Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14:00), Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15:00) şi Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16:00).

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9:00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10:00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12:00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13:00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15:00).

Potrivit calendarului aprobat în Birourile Permanente Reunite, votul în plen pentru învestirea Guvernului Orban II ar urma să aibă loc peste o săptămână, luni, 24 februarie.

Parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţă, însă nu vor vota pentru propriul guvern, ci vor sta în bănci. În cadrul ședinței Biroului Executiv Național al partidului de luni, organizată înainte de audierea miniștrilor, s-a stabilit faptul că parlamentarii partidului nu vor vota Guvernul Orban. Aceștia vor asigura cvorumul, dar nu vor vota în favoarea Executivului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *