VIDEO FINAL de… circotecă: Parlamentul a DESFIINȚAT SIIJ! Stelian Ion: „Politicienii se bucură, au parte de PROTECȚIE ca pe vremea lui Adrian Năstase!”

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o „abţinere”. Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi”.

Plenul şi-a însuşit modificarea adoptată de Comisia juridică a Senatului, la propunerea membrilor PNL, PSD şi UDMR din comisie, amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor, astfel că magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amendamentul adoptat de Senat prevede: „De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale”.

Amendamentele senatorilor USR şi AUR au fost respinse. Cei de la USR au fost foarte vehemenți împotriva actului normativ adoptat definitiv luni, iar deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a precizat pentru TOMIS NEWS faptul că, printre altele, ne întoarcem în… vremea lui Adrian Năstase:

https://www.youtube.com/watch?v=kvcL5kijjjk&feature=youtu.be

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat luni, înainte de şedinţa de plen în cadrul căreia a fost dezbătut şi votat proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), că grupul său se va opune adoptării proiectului şi va ataca la Curtea Constituţională acest act normativ dacă va trece de Senat, for decizional în acest caz, menţionând că ceea ce propune coaliţia de guvernare „nu este o desfiinţare a SIIJ” şi „se vrea controlul asupra magistraţilor din România”.

„Evenimentele din Ucraina, din aceste zile, ne arată foarte clar că, pentru Rusia, o pradă uşoară este un stat slab. De aceea, ce se întâmplă în Parlamentul României acum ne îndreaptă către acest lucru. România nu trebuie să devină un stat slab, şi mă refer aici la legile care privesc independenţa justiţiei. Astăzi, în Senat, vom avea la dezbatere şi la vot legile care privesc faimoasa SIIJ, Secţia specială de investigare pentru magistraţi. Ce vedem este o întoarcere în timp, pe vremea domnului Dragnea. Domnul Predoiu vrea să-i facă cadou domnului Dragnea exact acest lucru, subordonarea justiţiei faţă de politic. Sunt lucruri care am fi sperat că dispar, lucruri care reapar acum la umbra unui conflict major în Europa şi sunt lucruri care nu pot fi ascunse sub preş, pentru că românii înţeleg foarte clar că ce propune domnul Predoiu, ce propune coaliţia de la guvernare nu este o desfiinţare a SIIJ, este de fapt o dezreinventare a acestui organism prin care, încă o dată, se vrea controlul asupra magistraţilor din România. Evident că, aşa cum am făcut-o la Cameră, ne vom opun şi la Senat. Evident că, dacă cumva trece, vom ataca această lege la Curtea Constituţională şi evident că vom face ceea ce am făcut şi în legislatura trecută, să ne batem pentru ca justiţia din România să rămână independentă”, a afirmat Mihail.

Potrivit acestuia, „s-a încercat ascunderea” faptului că există o discuţie cu Comisia de la Veneţia, iar USR a fost îndepărtată de la dialogul cu aceasta.

„Săptămâna trecută, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost şi au discutat cu preşedinţii Comisiilor juridice din Cameră şi din Senat pe ascuns. Noi am solicitat (…) ca acest subiect să fie luat în calcul de către Comisia de la Veneţia, aceasta a urmat cererea noastră şi în Parlamentul României singurul partid de opoziţie democratică, USR, care a făcut această solicitare, a fost îndepărtat de la dialogul cu Comisia de la Veneţia. Nu am fost acolo să ne exprimăm punctele de vedere, este un act inadmisibil, s-au folosit tertipuri ca să ne scoată din discuţie. în mod cert ne îndreptăm pe aceeaşi cale pe care Liviu Dragnea a trasat-o în urmă cu câţiva ani”, a susţinut reprezentantul USR.

La rândul ei, senatorul USR Simona Spătaru a spus că marea majoritate a magistraţilor din România nu îşi doresc o secţie specială de investigare a infracţiunilor lor, subliniind că USR se va împotrivi adoptării acestui proiect, care nu are avizul Comisiei de la Veneţia.

Marea majoritate a magistraţilor sunt oameni oneşti şi îşi doresc ca la CSM şi în fruntea statului de drept, în fruntea Ministerului Justiţiei să se afle oameni care să apere justiţia, să apere oamenii, să apere Constituţia. Acest lucru nu se întâmplă acum de câteva luni, ce se întâmplă în acest moment este că această secţie specială devine un aparat funcţional, un aparat cu 42 de oameni, de procurori cu ţinte în frunte, care pur şi simplu îi vor împiedica pe ceilalţi magistraţi, pe miile oameni care cercetează dosare şi care pun sentinţe în justiţie. Aceia se vor simţi ameninţaţi constant de colegii lor de la Curţile de Apel şi de la Parchetul General. Ne vom împotrivi acestui proiect, care nu are avizul Comisiei de la Veneţia, pentru că ministrul Predoiu a refuzat să aştepte să aibă acest aviz, care nu poate fi decât negativ, le avem pe celelalte trei. În mod evident, această propunere prin care SIIJ devine mai puternică, mai actuală nu are cum să obţină un aviz favorabil de la Comisia de la Veneţia. Şi pentru că acest proiect este atât de nociv pentru ceea ce înseamnă justiţie în România şi statul de drept, USR se opune, va vota împotriva acestui raport de menţinere a Secţiei speciale şi ne vom lupta în continuare pentru un stat de drept în România”, a conchis Spătaru.

USR atacă la Curtea Constituțională

USR va ataca la Curtea Constituţională proiectul de „aşa-zisă desfiinţare” a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a transmis, luni, deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.

În situaţia actuală, ne-am fi aşteptat ca ministrul Predoiu şi coaliţia PSD-PNL-UDMR să renunţe la procedura de urgenţă pentru a-şi trece reorganizarea SIIJ prin Parlament. Nu au făcut-o. Proiectul a mers pe repede înainte astăzi în Senat, cameră decizională. Nimic nu-i împiedică să pună umărul la demolarea justiţiei independente şi la slăbirea DNA şi a luptei împotriva corupţiei. Colegii mei din Senat au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, dar reprezentanţii PSD-PNL-UDMR s-au opus”, a transmis Stelian Ion.

El le-a reproşat iniţiatorilor faptul că nu au organizat „consultări reale”, au „ignorat obiecţiile” societăţii civile şi ale asociaţiilor profesionale şi au „evitat” avizul Comisiei de la Veneţia.

„Nu au ţinut cont de nimic: nu au făcut consultări reale, au ignorat obiecţiile societăţii civile şi ale asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, au evitat avizul Comisiei de la Veneţia şi au trecut cu tancul acest proiect de înfiinţare a unui mecanism mult mai puternic şi mai periculos. USR va ataca proiectul la CCR”, a adăugat Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *