VIDEO Fermierii constănțeni au ajuns la… fundul sacului. Solicită SUSPENDAREA ratelor bancare

Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă. Agricultorii vor organiza acțiuni de protest și, în avanpremiera acestor inițiative, mai mulți fermieri din județul Constanța, dar și din alte județe, s-au reunit luni în cadrul unei conferințe de presă, pentru a trage primul semnal de alarmă.

Situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor. Atunci când se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piață, distrugerea economiei și evidente probleme sociale.

Mai mulți agricultori constănțeni s-au unit în Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni și peste 180 de fermieri au semnat deja petiția lansată online, disponibilă AICI! Totodată, este în formare o asociație a fermierilor care luptă acum pentru supraviețuire în România. Până la constituirea asociației, agricultorii organizează o acțiune civică, pentru a putea recupera măcar o parte din prejudiciul cauzat de calamități, inclusiv pentru culturile de porumb și floare, care în prezent sunt și ele calamitate de fenomenul de secetă continuă, pentru a solicita suspendarea ratelor la credite și leasinguri pentru echipamentele, utilajele, terenurile agricole, pentru a asigura viitorul acestei ramuri vitale pentru economia și viața românilor.

Luni, acești fermieri au solicitat emiterea unei Ordonanțe de Urgență / act normativ în regim de urgență care să prevadă, printre altele, suspendarea ratelor la bănci, așa cum a precizat Răzvan Filipescu:

Factorii climatici nu au fost îngăduitori pe fondul unei crize sociale deja existente și criza alimentară este, inevitabil, strâns legată de criza economică. Întrucât ne aflăm la o intersecție a ciclului de producție în agricultură, în special în Dobrogea, fermierul Theodor Ichim a subliniat că situația lor este… fără scăpare:

La conferința de luni a mai luat cuvântul și Mircea Chipăilă, a subliniat că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ar trebui să își dea demisia:

Fermierii constănțeni solicită o OUG care să prevadă următoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. Potrivit acestora, trebuie să se acorde exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza proceselor verbale de calamitate semnate cu producătorii agricoli.

Măsura de suspendare a ratelor este similară celei acordate firmelor afectate de COVID (unde s-a prevăzut o perioadă de 9 luni), nu are impact bugetar, este benefică pentru fermierii care astfel nu vor intra în restructurare, nu vor fi raportați în Centrala Riscurilor de Credit, vor evita să ajungă în incapacitate de plată, dar și pentru finanțatori, care nu vor crea provizioane pentru aceste expuneri, nefiindu-le astfel afectată profitabilitatea.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *