VIDEO Europarlamentarul Marinescu: „Pintea și Crețu au MINȚIT! Consiliile județene pot să acceseze fonduri europene pentru spitalele regionale! Nu au trimis la Comisia Europeană nici o cerere de finanțare pentru nici un proiect!”

Fondurile europene, cireașa de pe tortul nerealizărilor tuturor guvernărilor de la aderarea la Uniunea Europeană și până azi. Pe fondul dezbaterilor din campania electorală pentru Parlamentul European, dar și în contextul realizării spitalelor regionale mult promise de actuala guvernare, europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu, prezent miercuri la Constanța, a făcut o serie de anunțuri mai puțin plăcute, cel mai important fiind: România nu a depus nici o cerere de finanțare pentru nici un proiect!

Amintim că, inițial, a fost vorba de opt spitale regionale. Apoi, cinci, iar astăzi se vorbește doar de trei și cu studiul de fezabilitate realizat doar pentru unul, cel de la Iași. Constanța a pierdut trenul în ultima perioadă, nu se mai regăsește pe lista scurtă a Guvernului, județul nostru fiind aruncat în zona parteneriatului public privat, în cazul în care acest spital va fi vreodată realizat.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit lui Marinescu, consiliile județene, deci și cel de la Constanța, se poate debarasa de Guvern și va putea să ia singur în mâini realizarea acestui proiect.

„Maximul (de finanțare – n.r.) poate să fie 85%, proiectele să fie implementate de consiliile județene, pentru că au această dorință, iar bani se găsesc în alte axe unde nu au fost utilizați. Pentru a cheltui banii europeni fără birocrație cred că toate operaționale (în România – n.r.) trebuiesc (sic!) modificate, trebuie informatizate, de la primul anunț al unui proiect până la ultima plată totul trebuie făcut digital, pe internet. Se elimină tot ce înseamnă subiectivism, șpagă, cadouri sau alte lucruri de acest gen. Se poate face acest lucru și atunci veți vedea că se va mări încrederea tuturor entităților eligibile în a utiliza banii europeni. Totul trebuie simplificat, pentru că Uniunea te poate ajuta dacă vrei. Dacă nu, nu are cum. Îți pune la dispoziție mijloacele! Toată această birocrație, toate aceste complicații nu sunt introduse de regulamentele de la Uniune, ci de statele membre”, a spus europarlamentarul Marinescu.

MAI MULTE:

„Corina Crețu și Sorina Pintea au mințit!”

Dacă județul Constanța așteaptă de la Guvern răspunsul care, cel mai probabil, nu va veni niciodată, europarlamentarul Marinescu a explicat de ce s-a ajuns în această situație a circotecii dintre PSD și PRO România, din care nimeni nu mai înțelege nimic.

„Am avut un dialog prin scrisori, pe care și Corina Crețu le-a prezentat la un moment dat la televizor. Corina Crețu și-a schimbat discursul în ultimul an, din momentul în care nu a mai avut loc pe lista PSD, până atunci fusese un suporter înfocat al acestor guvernări; a semnat programul operațional de infrastructură mare a doua zi după ce Ponta a venit din Turcia, după o lună de absență. Programul operațional nu aduce beneficii României, pentru că nu include legătura regiunilor cu Vestul și (Crețu – n.r.) și-a schimbat discursul și a utilizat răspunsurile de la Pintea într-o emisiune, spunând că mint! Au spus în scrisoare că, acum, cofinanțarea este mică și că așteaptă exercițiul financiar viitor, când cofinanțarea va fi mai mare. Minte sau nu știe. Eu cred că nu știe! Propunerea pentru politica de coeziune în acest moment este de 70%, nu de 85% pentru 2021 – 2027, acum e mai mare cofinanțarea, de 85%! A spus că are studiile de fezabilitate făcute, s-a dus la Iași și a spus că numai cel de la Iași este făcut, după aceea am aflat că nici unul din cele trei nu este făcut! La un moment dat, a spus că a trimis cererea pentru finanțare la Comisia Europeană, nici o cerere de finanțare nu e trimisă nici pentru celebrul drum expres Craiova – Pitești, nici pentru podul de la Brăila, nici pentru un proiect nou de infrastructură, unde sunt autostrăzile și căile ferate!”, a mai spus Marinescu.

Întrebat cine poartă o vină mai mare pentru faptul că județul Constanța a fost uitat, europarlamentarul a spus că și ministrul Sănătății, Sorina Pintea și comisarul european Corina Crețu.

„Amândouă, după părerea mea, dar cumva mai mult cei de aici, pentru că până la urmă un comisar nu poate să blocheze niște proiecte pe care le propune un stat membru, trebuie să le dea drumul. S-au complăcut într-o anumită perioadă și apoi au luat-o pe drumuri diferite și doamna Crețu a început să spună adevărul, care este situația reală. (…) Nici o cerere de finanțare nu a fost trimisă la Comisia Europeană și din ce știu eu și cred că știu bine vor fi trimise cel mai devreme în trimestrul III”, a concluzionat europarlamentarul Marinescu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.