VIDEO EȘEC al negocierilor cu Rusia și la OSCE. SUA resping „șantajul”, Moscova avertizează că ar putea trimite trupe în Cuba și Venezuela Aurescu! (MAE): „Acum, mingea este în terenul Rusiei”

Statele Unite au transmis joi, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa, că nu vor accepta „şantajul” Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a „sferelor de influenţă”, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

După întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfăşurată la Geneva pe 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie şi încă o întâlnire cu Rusia în cadrul OSCE vineri, s-a ajuns într-un punct mort în încercările Moscovei de a convinge SUA să oprească orice nouă extindere a NATO, mai ales către Ucraina, şi să înceteze activităţile militare în statele flancului estic al Alianţei.

În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre şantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi ameninţările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter. Diplomatul american a cerut toleranţă zero faţă de „sferele de influenţă” sau limitarea libertăţii statelor de a-şi alege alianţele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spaţiul fost sovietic.

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukaşevici, a declarat în timpul reuniunii de vineri că Rusia va acţiona pentru a-şi apăra securitatea naţională, în lipsa unui răspuns pozitiv al Occidentului la cererile ei privind arhitectura de securitate europeană.

Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil şi comportamentul agresiv faţă de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic şi a elimina ameninţările inacceptabile la adresa securităţii noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

În acest timp, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că responsabilii militari ruşi îi vor prezinta preşedintelui Vladimir Putin opţiunile în cazul unei înrăutăţiri a situaţiei legate de Ucraina, aproape de frontiera căreia Rusia are masaţi circa 100.000 de soldaţi, adăugând totuşi că trebuie să se dea o şansă diplomaţiei. Riabkov, care a condus delegaţia rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, a atenţionat în acest context că „situaţia în regiune este periculoasă”. „Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, un mijloc de a opri escalada şi de a începe să reconstruim încrederea, transparenţa şi cooperarea”, a completat ea, în timp ce ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a OSCE, crede că „riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată la fel de mare în ultimii 30 de ani”.

Moscova nu exclude ideea trimiterii de trupe rusești în Cuba și Venezuela, în cazul escaladării tensiunilor dintre Rusia și SUA. Într-o intervenție televizată, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, nu a confirmat dar nici nu a exclus posibilitatea ca Rusia să-și dezvolte o infrastructură militară în aceste două țări, informează ABC News.

Totul depinde de acțiunile SUA”, a spus Riabkov, în cadrul unui interviu acordat postului rusesc RTV1 TV.

Serghei Riabkov a condus delegația rusă la negocierile tensionate dintre SUA și Rusia de la Geneva, desfășurate la începutul acestei săptămâni. Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri. În același timp, adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. De asemenea, Washingtonul a avertizat Moscova că „politica porţilor deschise” a NATO va continua în ciuda solicitărilor ruse.

Concomitent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, la rândul său, că adoptarea de către SUA a unor sancţiuni împotriva lui Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina „depăşeşte o limită” şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Moscova și Washington.

Sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită, aceasta ar echivala cu o rupere a relaţiilor”, a denunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Kremlinul consideră drept „extrem de negativ” pachetul de sancţiuni propus cu o zi în urmă de o serie de democraţi din Senatul SUA.

Un grup de senatori democraţi au prezentat miercuri un nou pachet de sancţiuni care îl vizează inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin şi prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina. Kremlinul califică această propunere o încercare de a pune presiune asupra Moscovei.

Aurescu, despre criza de securitate: „Acum, mingea este în terenul Rusiei”

Posibilitatea adoptării de noi sancţiuni reprezintă contribuţia UE la descurajarea Rusiei de la acţiuni agresive viitoare, a afirmat ministrul de Externe Bogdan Aurescu joi, înainte de întâlnirea informală a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană (Gymnich), care are loc joi şi vineri, la Brest. Potrivit lui Aurescu, după ce garanțiile cerute de Moscova au fost respinse, „mingea este în terenul Rusiei”.

Azi vom discuta şi despre rolul UE privind această situaţie şi despre ce poate face UE pentru a contribui la dezescaladare. UE poate fi unită, iar acesta este cel mai important aspect pe care îl voi sublinia azi şi cred că UE poate avansa planificarea unor noi sancţiuni care să fie adoptate dacă este nevoie, deoarece cred că posibilitatea adoptării de noi sancţiuni reprezintă contribuţia UE la descurajarea Rusiei de la acţiuni agresive viitoare”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.

El a afirmat că „pentru România, cea mai importantă temă de pe agendă este situaţia de securitate din vecinătatea noastră estică şi voi prezenta poziţia ţării mele privind evoluţiile recente”.

În context, Bogdan Aurescu a amintit de întâlnirile SUA-Rusia, de Consiliul NATO-Rusia şi de discuţiile de la OSCE pe această temă.

În timpul acestor întâlniri ne-am exprimat poziţia că arhitectura de securitate din Europa trebuie să fie menţinută şi am respins propunerile avansate de Rusia, considerate inacceptabile şi am reafirmat valorile şi fundamentele NATO. Scopul acestor întâlniri a fost să găsim căi pentru a ajunge la dezescaladare şi pentru a găsi moduri şi mijloace de a îmbunătăţi situaţia de securitate din această regiune şi în Europa ca întreg. Acum, mingea este în terenul Rusiei şi trebuie să vedem care este concluzia părţii ruse după acest dialog, în cadrul acestor întâlniri, din timpul săptămânii”, a mai arătat ministrul.

Totodată, Aurescu a mai spus că în cadrul întâlnirii de la Brest va sublinia şi „nevoia de a susţine rezilienţa Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din vecinătatea estică şi nevoia ca Uniunea Europeană să fie mai implicată în rezolvarea conflictelor prelungite în această zonă”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *