VIDEO Energie electrică din Marea Neagră: Premierul Bulgariei propune lui Ciucă un proiect eolian comun

Premierul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, efectuează vineri o vizită de lucru în România. El a fost primit la Palatul Victoria de premierul român, Nicolae Ciucă. Cei doi premieri au convorbiri tete-a-tete, o întrevedere în plen a celor două delegaţii, cu participarea comisarului european pentru Transport, Adina Vălean, precum şi participarea la ceremonia de semnare a acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno – bulgară a punctului internaţional de frontieră Giurgiu – Ruse feribot. La finalul discuţiilor, cei trei oficiali vor susţine o conferinţă de presă comună.

În cursul după-amiezii, Kiril Petkov va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. În contextul vizitei la Bucureşti a delegaţiei bulgare, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, se va întâlni, vineri, la sediul MApN, cu omologul bulgar, Dragomir Zakov. La finalul întrevederii, cei doi miniştri ai Apărării vor susţine declaraţii de presă comune.

https://www.youtube.com/watch?v=nKhQawib7oc

Bulgaria va propune vineri României să dezvolte în comun un proiect eolian offshore în Marea Neagră, anunță publicația bulgară Mediapool, care îl citează pe ministrul Mediului, Borislav Sandov. Acesta va avea vineri o vizită în România, alături de premierul Kiril Petkov, ocazie cu care se vor întâlni cu premierul Nicolae Ciucă și o delegație de miniștri români.

Ministrul bulgar al Mediului, care deține și postul de vicepremier, a anunțat că investitori din Danemarca și Germania sunt interesate să participe la astfel de proiecte. Oficialul bulgar a spus că un obstacol în calea realizării unui astfel de proiect e faptul că Bulgaria nu are o legislație adecvată pentru proiectele eoliene offshore. O situație similară e întâlnită însă și în cazul României. Ministrul bulgar al Mediului a menționat că una dintre zonele cu mare potențial de producție a energiei electrice offshore este Șabla, aflată aproape de frontiera maritimă cu România.

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe premierul bulgar, Kiril Petkov. Cei doi şefi de Executiv au semnat acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno-bulgară a punctului internaţional al frontierei Giurgiu-Ruse feribot. Un alt subiect al discuţiei a vizat situaţia din Ucraina. Premierul bulgar a fost primit şi de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„O bucurie să asist la semnarea acordului privind PTF Giurgiu-Ruse cu omologul şi prietenul meu, premierul Bulgariei, KirilPetkov şi să discutăm despre cooperarea noastră bilaterală în diverse domenii, inclusiv transport, energie şi situaţia din Ucraina”, a scris premierul Ciucă, pe Twitter.

https://www.youtube.com/watch?v=vVg34co_EA4

Premierul a mai transmis faptul că întâlnirea cu omologul său bulgar a fost o bună ocazie să reia dialogul asupra mai multor teme de interes.

Un punct important al discuţiei îl reprezintă colaborarea noastră în domeniul transporturilor, care a beneficiat de contribuţia doamnei comisar european pentru transporturi, Adina Vălean. Concretizăm această cooperare prin rezultate de care să beneficieze cetăţenii noştri. Acordul semnat astăzi la Bucureşti în domeniul transporturilor va permite deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei romano-bulgară la Giurgiu-Ruse”, a scris Ciucă.

Premierul bulgar s-a întâlnit, vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Vizita sa a fost decalată cu câteva ore faţă de programul iniţial. Premierul bulgar s-a aflat în Ucraina, joi. Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi au participat la ceremonia de semnare a acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno-bulgară a punctului internaţional al frontierei Giurgiu-Ruse feribot. La Guvern va avea loc întrevederea în plen a celor două delegaţii, cu participarea comisarului european pentru Transport, Adina Vălean, urmată de o conferinţă de presă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *