VIDEO Dorin Popescu, analist geopolitic: „Visul lui Petru cel Mare la Marea Neagră este parte a viziunii Rusiei de a menține controlul politic și militar direct în regiune”

Avem un armistițiu la Marea Neagră între Statele Unite și Federația Rusă? Au fost tensiuni serioase în ultimele luni, Rusia și-a umflat mușchii militari, Europa a avut o oarecare reacție, NATO a intervenit mai vehement, iar spiritele s-au calmat.

Între timp, avem o decizie a CSAT, prin care România s-a angajat să urmărească cu atenție evoluțiile ulterioare, un Summit B9 la București cu un angajament serios geopolitic, un fel de cordon anti Rusia de la Marea Baltică până în apropiere de Bosfor și Dardanele și un Consiliu European de marți, la care a participat și președintele Klaus Iohannis și unde s-a stabilit o strategie specială pentru relația cu Rusia.

Dorin Popescu (50 de ani) este analist politic, eseist, doctor în litere, fost diplomat la Ambasada României la Moscova, Consulatul General al României la Cernăuți și Ambasada României la Sarajevo. Pe plan local, în august 2017, a fondat la Constanța Asociația Casa Mării Negre, organizând mai multe forumuri geopolitice și, în prezent, este coordonatorul Strategiei Culturale a Primăriei Constanța. Dorin Popescu consideră că toate tensiunile regionale nu au fost închise nici la B9, nici ieri la Consiliul European, ci lucrurile se vor tranșa la Geneva, unde se vor întâlni președinții Joe Biden și Vladimir Putin. De asemenea, potrivit lui Dorin Popescu, România – deși s-a remarcat pe plan geopolitic în ultima perioadă – este departe de a fi un lider regional, acest rol fiind asumat de Polonia.

De asemenea, Dorin Popescu a analizat și alegerile anticipate din Republica Moldova, unde speră că singura șansă a acestei entități statale este un procent de 60% în Parlament a forțelor pro-europene și unioniste. Despre acestea și multe altele, Dorin Popescu ne-a relatat în cadrul unui interviu:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.