VIDEO Doi ani de la dispariția profesorului Gheorghe Dumitrașcu. Lansare de carte a Laviniei Dumitrașcu: „O dovadă de mulțumire a sufletelor noastre față de frații noștri turci și tătari”

Joi, 17 ianuarie, s-au împlinit doi ani de la trecerea în neființă a istoricului constănțean Gheorghe Dumitrașcu. Ca omagiu adus în memoria cărturarului și omului politic, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, au lansat două volume.

CITEȘTE ȘI:

Evenimentul a avut loc joi la sediul MINAC, sala gazdă devenind neîncăpătoare. Printre alții, au participat subprefectul Șenol Ali, dar și mai mulți istorici locali, profesori ș.a.m.d.

minac

Primul volum, intitulat „Raporturi între românii – turcii și tătarii din România. Dinspre sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-lea” aparține profesorului Gheorghe Dumitrașcu și fiicei acestuia, Lavinia Dumitrașcu, muzeograf al MINAC, fiind „o dovadă de mulțumire a sufletelor noastre față de frații noștri turci și tătari”. Cel de-al doilea volum, intitulat Dobrogea și Marea Unire la Centenar” este dedicat, evident, Centenarului și Dobrogei la 140 de ani de la revenirea sa la Țară, fiind realizat la sfârșitul anului trecut, în urma unei sesiuni de comunicări științifice naționale organizate de ICEM Tulcea. Volumul este coordonat tot de Lavinia Dumitrașcu, alături de dr. Ligia Dima, director al Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.

În deschiderea evenimentului, subprefectul Șenol Ali a solicitat un scurt moment de reculegere în memoria profesorului Gheorghe Dumitrașcu.

reculegere minac

Vizibil emoționată, Lavinia Dumitrașcu cu greu și-a putut stăpâni lacrimile și a vorbit pe scurt despre tatăl său.

„Pentru cei care se vor gândi la criteriul politic, Colegiul „Mircea cel Bătrân”, Universitatea „Andrei Șaguna”, multe dintre posturile TV și de radio care există i se datorează și i se datorează și Guvernului care era atunci în momentul în care tata a obținut aprobările pentru fiecare dintre ele. Este adevărat că de-a lungul activității sale a beneficiat de colegi, de prieteni, îi amintesc pe domnul profesor Adrian Rădulescu, pe un alt domn profesor al meu și al multora dintre noi, Tahsin Gemil, care a făcut un institute de turcologie la Cluj și nu la Constanța. Aici este și vina noastră, a românilor! (…) Se spune despre noi și mie nu îmi place sintagma, dar este cu totul adevărată: model interetnic dobrogean! Asta suntem! Iar, tata, să știți că la Nisipariul lui a fost mai prieten cu turcii și tătarii decât cu românii. Și se băteau în replică „românii lui Ștefan cel Mare” la școala din Nisipari cu musulmanii, pentru că așa învățaseră ei la școală, tata i-a apărat pe „otomani” și s-a ales cu un semn la ochi, o cicatrice cu care a murit…”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

dumitrascu minac

„Să nu aveți idoli, ci doar modele!”

Directorul general al MINAC, Sorin Marcel Colesniuc, a precizat că profesorul Gheorghe Dumitrașcu a fost pentru el un adevărat model.

„Bine ați venit la primul eveniment al Muzeului din acest an! Cu siguranță vor urma și altele în perioada următoare. Pe Lavinia am cunoscut-o în urmă cu 32 de ani, într-o tabără școlară, apoi l-am cunoscut și pe domnul profesor Gheorghe Dumitrașcu, un om care a devenit un model pentru mine. Spuneam în urmă cu vreo lună, la Tulcea, când lansam celălalt volum pe care îl lansăm și astăzi, Gheorghe Dumitrașcu a fost un model pentru mine, ba chiar încercam să spun că este un idol și el ne-a ținut un curs la care ne-a spus că nu trebuie să avem idoli în viață, ci doar modele. Și am spus în pauza care a urmat că el este un model de om și profesor pentru mine”, a spus directorul MINAC.

colesniuc minac 1

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *