VIDEO DOCUMENT Liderii coaliției PNL-PSD-UDMR au semnat ACORDUL politic! Cîţu, despre rotaţia premierilor: „Nu există o procedură clară, dar avem Constituţia…”

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România” a fost semnat joi de către liderii PSD, PNL și UDMR înainte de învestirea Guvernului condus de Nicolae Ciucă. Documentul conține douăsprezece puncte și este valabil pe durata mandatului parlamentar, până în 2024. Potrivit acordului politic, Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024. Protocolul a fost semnat joi dimineață de către Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, la Parlament, în biroul liderului PSD, fără ca presa să aibă acces.

Era normal, s-a semnat un acord al coaliţiei de guvernare. Conţinutul l-aţi văzut dumneavoastră zilele trecute, a fost în presă. (…) Este un acord normal”, a declarat Cîţu.

Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a determinat efecte economice și sociale fără precedent. La aceasta s-a adăugat o criză energetică majoră și care se anunță de durată cu implicații economico-sociale grave. Anii succesivi de instabilitate climatică au un efect negativ important în ceea ce privește calitatea vieții. Pentru gestionarea și depășirea acestora este necesară constituirea, fără întârziere, a unei majorități parlamentare solide și învestirea unui guvern susținut de aceasta. Numai astfel se vor putea pune în aplicare, cu celeritate, soluțiile pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă azi România. Având în vedere necesitatea asigurării unei guvernări eficiente și a existenței unei largi susțineri parlamentare în perioada 2021-2024,

Considerând necesară învestirea unui executiv cu puteri depline care să gestioneze provocările generate de pandemia SARS-COV-2 și de criza energetică,

Pentru realizarea obiectivelor de gestionare a crizei, de creștere economică și asigurarea dezvoltării României în interiorul spațiului euroatlantic, s-a încheiat astăzi, 22 noiembrie 2021, prezentul

ACORD POLITIC

între

Partidul Social Democrat (PSD),

Partidul Național Liberal (PNL),

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

și

Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților (GPMN)

1. Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România – coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.

2. Primul candidat la funcția de Prim-Ministru,  din partea PNL,  susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD,  până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

3. Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.

4. Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.

5. Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului.  Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.

6. Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.

7. Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.

8. Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.

9. Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.

10. În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

11. Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

12. Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens.

Prezentul acord politic a fost semnat astăzi 22 noiembrie 2021, la București, în patru exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară.

Ion-Marcel Ciolacu     Florin-Vasile Cîțu     Hunor Kelemen     Varujan Pambuccian

președinte PSD           președinte PNL      președinte UDMR        lider GPMN

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că țara are nevoie în aceste momente grele de un Guvern care să asigure stabilitatea românilor. El dă asigurări că Partidul Național Liberal se va lupta în continuare pentru principiile liberale în noul executiv, chiar dacă sunt acum colegi cu cei de la PSD.

E nevoie de un guvern cât mai repede. Constituția spune foarte clar ce spune în schimbarea unui ministru. Este atribuția premierului. Sper să nu ajungem la această situație. Românii ne-au votat pentru principiile liberale. Și în această coaliție PNL va lupta pentru aceste principii”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu, președintele PNL, respinge ideea unei colaborări întinse pe șapte ani cu PSD. Premierul interimar subliniază că este vorba despre o coaliție de guvernare, nu una electorală, iar colaborarea între liberali și social-democrați va dura doar până în 2024, la următoarele alegeri parlamentare.

Această coaliție este doar o coaliție guvernamentală, până în 2024”, a declarat Florin Cîțu, într-un interviu pentru Euronews România.

Liderul PNL s-a referit și viitoarea rotație a premierilor: „Este o nnoutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat. Cred că e ceva nou și felul în care va funcționa, așa cum vedem lucrurile acum este că pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciucă va trebui să demisioneze – poate chiar cu câteva zile înainte – și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta (n.r. rotația).”

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *