Spread the love

Curtea Constituțională a României a analizat joi sesizarea Avocatului Poporului în privința stării de alertă. Judecătorii CCR au analizat două sesizări ale Avocatului Poporului care au legătură cu epidemia de coronavirus și le-au admis pe ambele. Potrivit CCR, este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba Hotărâre de Guvern privind starea de alertă. De asemenea, unele articole legate de amenzi sunt neconstituționale. Instituirea carantinei prin ordin de ministru e neconstituțională, au mai decis judecătorii CCR.

Critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei „noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”, Parlamentul „a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic” ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern.

În altă ordine de idei, Carantina obligatorie prin ordin de ministru e neconstituțională au decis judecătorii CCR și că „trebuie să se intervină rapid cu un proiect de lege care să reglementeze clar condițiile de carantină, izolare și internare obligatorii”. De asemenea, anumite articole legate de amenzi, din Legea 55/2020, au fost declarate neconstituționale. Totodată, CCR a declarat în unanimitate neconstituţională carantina pentru persoanele care vin din străinătate.

Guvernul nu s-a speriat prea tare de deciziile Curții, considerând că sunt doar informații penru presă, întrucât lucrurile erau ușor de anticipat. În ședința de joi seară, Guvernul liberal a arătat că așteaptă motivarea deciziilor și se bazează pe faptul că, printre altele, în baza Legii 55 sunt în vigoare prevederile legate de carantinare.

Deputatul constănțean al PRO România, Mircea Dobre, a organizat vineri o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referiri pe acest subiect, arătând că premierul Ludovic Orban a invocat posibilitatea de menținere a stării de alertă… la nesfârșit:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *