VIDEO Diplomat grec, despre ce a văzut în orașul-port Mariupol: „Va fi adăugat pe lista orașelor DISTRUSE complet!”

Un diplomat grec suprins de bombardamentele ruseşti la Mariupol afirmă că devastarea oraşului este similară celor de la Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep, relatează BBC. Manolis Androulakis, consulul general al Greciei la Mariupol, a revenit la Atena după ce a organizat mai multe acţiuni de evacuare a cetăţenilor şi a etnicilor greci.

Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep“, a declarat diplomatul la sosirea la Atena.

El a cerut oamenilor să-şi unească vocile pentru a cere un armistiţiu, o încetare a focului. Androulakis a fost primit ca un erou în Grecia pentru că a stat în Mariupol în timpul bombardamentelor. El a precizat că Mariupol va rămâne în memorie ca un oraş „distrus complet de război”.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski califică bombardarea oraşului Mariupol ca fiind o crimă de război. Androulakis afirmă că în prezent civilii sunt atacaţi orbeşte şi neajutoraţi în Mariupol.

„În 24 de ore, ceea ce mi-a îngreunat şi mai mult eforturile, întreaga infrastructură a fost distrusă, totul a fost bombardat, electricitate, apă, comunicaţii”, a relatat el.

Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschderii unui număr de opt culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe asediate, luni, însă nu şi de la Mariupol, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP. Eforturi vizând trimiterea de furnituri umanitare la Mariupol eşuează în continuare, deplânge ea La mariupol, un oraş considerat strategic, în sud-estul Ucrainei, bombardat de săptămâni de zile şi care se confruntă cu penurii de apă, gaze naturale şi electricitate, autorităţile locale au acuzat armata rusă de bombardarea, duminică, a unei şcoli în care se aflau câteva sute de refugiaţi.

Civili au fost prinşi sub dărâmături, potrivit autorităţilor locale, care nu au prezentat un bilanţ. Forţe ruse care avansează către Kiev dinspre nord-est de află într-un punct mort. O mare parte a forţelor ruse a rămas la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, au anunţat luni serviciile mlitare britanice de spionaj. Un bombardament, la un mall din Kiev, în noaptea de duminică spre luni, s-a soldat cu cel puţin şase morţi.

Mariupol: Bombele cad o dată la 10 minute

Bombe ale armatei ruse cad în orașul Mariupol la fiecare 10 minute, anunță un ofițer al armatei ucrainene, potrivit CNN. Ofițerul anunță că orașul este supus unui bombardament intens din partea armatei rusești. Ofițerul se află în interiorul orașului.

Bombe cad la fiecare 10 minute. Navele de război ale Rusiei bombardează. Ieri, soldații au lovit patru tancuri, mașini blindate și trupe. Avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a spus, pentru CNN, căpitanul Svyatoslav Palamar. Ofițerul a mai spus că el și camarazii săi nu se vor preda în Mariupol.

https://www.youtube.com/watch?v=RMdRZNdtL-U

Ucraina a respins luni apelurile Rusiei de a preda orașul portuar Mariupol, unde locuitorii mai au puțină hrană, apă și energie electrică, într-o criză umanitară care sporește presiunea asupra liderilor europeni de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei, scrie Reuters. Guvernul ucrainean a respins apelurile rusești ca forțele ucrainene din Mariupol să depună armele în schimbul deschiderii unor coridoare umanitare începând de luni, de la ora 10.00, ora Moscovei (07.00 GMT).

„Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor”, a declarat portalul de știri Ukrainska Pravda, care a citat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. „Am informat deja partea rusă despre acest lucru”.

Mariupol a suferit unele dintre cele mai grele bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mulți dintre cei 400.000 de locuitori rămân blocați în timp ce luptele fac ravagii pe străzile din jurul lor. Vereshchuk a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate duminică din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare, mai mult de jumătate din Mariupol. Ea a precizat că guvernul intenționează să trimită luni aproape 50 de autobuze acolo pentru alte evacuări.

Rusia și Ucraina au încheiat acorduri de-a lungul conflictului privind coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor, dar s-au acuzat reciproc de încălcări frecvente ale acestora. Criza de la Mariupol și din alte orașe ucrainene devastate va fi probabil un subiect important în discuțiile dintre liderii Uniunii Europene din această săptămână, care iau în considerare impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier. În cel mai recent apel la ajutor din străinătate, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adresat duminică parlamentului israelian prin legătură video și a pus sub semnul întrebării reticența Israelului de a vinde Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.

Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune… și că puteți cu siguranță să ne ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni”, a declarat Zelenskiy, care este de origine evreiască.

Zelenskiy a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale premierului israelian Naftali Bennett, care a avut numeroase convorbiri cu el și cu președintele rus Vladimir Putin. Consiliul din Mariupol a declarat pe Telegram că mai multe mii de locuitori au fost „deportați” în Rusia în cursul săptămânii trecute. Agențiile de presă rusești au declarat că autobuze au transportat sute de refugiați din Mariupol în Rusia în ultimele zile.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pentru CNN că relatările privind deportările sunt „îngrijorătoare” dacă sunt adevărate, dar a precizat că Washingtonul nu le-a confirmat încă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *