VIDEO Dezbatere VIITORUL ROMÂNIEI, la Constanța. Europarlamentarul Ivan: „Mă întreabă colegii din Germania: Voi ce vreți?” Cupșa, ambasador IMO: „Dacă rămâneam la nivel individual, nu făceam față concurenței SUA și Chinei”

Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru al Uniunii și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. În acest sens de informare, Marea Lojă Națională din România a continuat, la Constanța, seria de dezbateri, cel mai recent eveniment având loc joi seară, la un hotel din municipiu.

La eveniment au participat diverse personalități locale, iar capul de afiș au fost europarlamentarul Cătălin Ivan, sociologul Mirel Palada sau ambasadorul IMO, directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa. De asemenea, a mai fost prezent și decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Adrian Stoica, care a dat startul dezbaterilor, făcând o paralelă între mentalitatea socială actuală, care ne obligă la niște responsabilități europene și mentalitatea din perioada interbelică, reprezentată de… Ilie Moromete.

„Ilie Moromete a fost pus în fața faptului împlinit să își îndeplinească o obligație față de stat. Majoritatea dintre cei prezenți, sunt sigur, ori ați vizualizat filmul, ori ați citit cartea, știți că pe parcursul derulării acțiunii, Moromete a fost bântuit de acele obligații, cu privire la „fonciire”, acea taxă pe care trebuia să o plătească pentru stat, pentru terenul pe care l-a deținut, urmare a întoarcerii sale din Primul Război Mondial. Moromete a încercat mereu să „tragă în piept” statul și să achite cât mai puțin și pe o perioadă cât mai lungă, obligație care i se cuvenea. Dialogul cu reprezentatul statului reprezintă o referință a unei mentalități generală, existentă în perioada anilor 1930 cu privire la percepția populației din România în ceea ce privește respectarea legii și a reprezentanților acesteia. (…) Oare această mentalitate socială s-a schimbat în rândul populației din România? Suntem pregătiți să apărăm și să contribuim la dezvoltarea valorilor europene? Știm bine cu toții că există Tratatul de la Lisabona, unde există niște valori comune, care trebuiesc (sic!) apărate, trebuiesc (sic!) respectate!”, a spus Adrian Stoica.

Adrian Stoica
Prof. univ. dr. Adrian Stoica

Din perspectiva auditoriului, ar fi fost de anticipat o concurență între europarlamentarul Cătălin Ivan și sociologul Mirel Palada, al doilea întârziind la conferință, ceea ce i-a permis alesului de la Bruxelles să se dezlănțuie într-un discurs antrenant și, pe alocuri, amuzant, piperat cu realități tragice ale experienței românilor în Europa. În concluzie, Ivan a arătat că nu suntem în această construcție pe post de yesmeni, ci suntem obligați să negociem.

„Sclavia modernă! Noi avem în Europa jumătate din populația activă a țării, nu doar cei tineri, dar cei în stare să muncească, capabili să aducă valoare adăugată: jumătate sunt în țară, jumătate sunt în afară! Pe cei de afară i-am uitat! România are cetățeni de două categorii: categoria I, în țară și categoria a II-a, care sunt pierduți din evidența României în momentul în care au trecut granița, nu știe nimeni de ei, unde lucrează, dacă le sunt respectate drepturile, dacă au unde să sune! Logistica consulatelor sunt insuficiente pentru volumul de muncă pe care îl presupune, de exemplu, comunitatea de români din Spania! Românii din Spania învață limba română ca să se poată integra la ei acasă, se fac cursuri de limba română pentru patronii spanioli… Problematica este mult mai complexă… Ne spun italienii că România furnizează sclavi, sună jignitor, nu? Dar știm asta de ani de zile! Sunt rețele întregi de crimă organizată și de trafic de forță de muncă, îi iau pe oameni din satele românești, le promit salarii, omul nu are informații, nu are unde să întrebe, dar este încântat că are salariu de 1.000 EUR sau 2.000 EUR, trec granița, ajung în șantierele din Germania, plantațiile din Spania sau sudul Italiei, sunt închiși în lagăre, cu gard, sârmă ghimpată… Nu au acte la ei, au semnat ceva în limba germană, spaniolă, italiană, nu au nici un drept, iar dacă încep să comenteze sunt aruncați în stradă, fără acte, bani, nimic! (…) Ar trebui să fim mult mai pragmatici, mult mai conștienți că suntem la masa aia nu pentru că ne-a tolerat cineva, ci pentru că suntem egali. Dăm și primim, negociem! Sigur, nu avem aceeași putere de negociere, dar trebuie să ai un punct de vedere, să exiști în dezbaterea europeană!”, a spus Cătălin Ivan.

Catalin Ivan
Europarlamentarul Cătălin Ivan

CITEȘTE ȘI:

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Recomandat ca protector al marinarilor, directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, a amintit că președinția rotativă a României nu poate să aducă beneficii peste noapte, dar poate fi un punct de pornire pentru politica pe termen lung.

„Noi suntem la primul astfel de exercițiu, iar acesta este inestimabil pentru angajații guvernamentali, toți cei care participă în această perioadă. În rest, beneficii palpabile, ele se vând în politica pe termen lung, nu poți în șase luni să vii cu beneficii palpabile”, a spus Ovidiu Cupșa.

Ovidiu Cupsa
Directorul general al CERONAV, ambasadorul IMO, Ovidiu Cupșa

CITEȘTE ȘI:

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Dezbaterile au continuat cu prezentarea lui Mirel Palada, sociologul având în panel o tematică nu doar interesantă, ci și necesară: fake news! Palada a făcut o comparație între informarea de acum trei decenii și cea din prezent, concluzia fiind că românii trebuie să aibă capacitatea să discearnă între informațiile reale și cele false, ultimele reușind, grație tehnologiei actuale, să pătrundă periculos de mult în mentalul colectiv.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *