VIDEO Dezbatere istorică: 75 de ani de la luptele pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei. Făgădău: „Cât de mulți dintre civili ar fi dispuși să jure că pun viața lor în apărarea patriei?”

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Constanța, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană” Constanța, Societatea de Științe Istorice din România și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – sucursala Constanța, au organizat, vineri, simpozionul intitulat 75 de ani de la luptele pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei. Participarea ostașilor mării la luptele de la Oarba de Mureș și Carei.

La evenimentul de la Palatul Administrativ au mai participat studenții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sau elevi de la liceul militar de marină, dar și elevi de la liceele civile, alături de mai mulți veterani. Au avut prezentări președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Constanța, col. (r) Remus Macovei; directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Constanța, dr. Costin Scurtu, dar și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Evenimentul, organizat cu prilejul Zilei Armatei Române, a fost deschis de prefectul Constanței, Dan Jeacă și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Jeacă a amintit elevilor și studenților că și el este, la rândul său, militar, fiind astăzi retras în civilie și i-a felicitat aceștia pentru opțiunea de a îmbrăca haina militară:

În cuvântul său de deschidere, printre altele, Decebal Făgădău s-a întrebat: cât de mulți dintre cei civili ar fi dispuși să jure că pun viața lor în apărarea patriei și poporului român?

CITEȘTE ȘI:

După arestarea șefului statului, Ion Antonescu și a viceprim-ministrului și ministru de externe, Mihai Antonescu și proclamația către țară a Regelui Mihai, din 23 august 1944, orele 22:00, parcursul României s-a schimbat iremedial: România a ieșit din alianța cu puterile Axei, a întors armele și s-a alăturat Coaliției Națiunilor Unite în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Ordinul regelui către militari a fost de încetare a luptelor, militarii s-au conformat, însă sovieticii au profitat și au administrat o lovitură grea Armatei Române, arestând peste 150.000 de militari români. Decimată de sovietici, armata română a mai avut de îndeplinit o misiune: eliberarea țării de trupele Axei. Mai întâi, Capitala, apoi Transilvania, inclusiv regiunea de nord-vest a provinciei, cedată în 1940 prin Diktatul de la Viena.

Costin Scurtu a explicat contextul în care România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial:

Despre luptele duse pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei a vorbit Remus Macovei:

După actul de la 23 august, potrivit Convenției de Armistițiu, semnată abia la 12 septembrie, Națiunile Unite recunoșteau drepturile României asupra nord-vestului Transilvaniei, pierdut în vara anului 1940. Alături de armata sovietică, constant neîncrezătoare în capacitatea armatei române, militarii români au eliberat provincia, ultimul oraș eliberat fiind Carei. Ziua Armatei Române este aniversată în fiecare an, încă din 1959, pe 25 octombrie, un omagiu adus acestei zile în care, în 1944, au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Diktatul de la Viena. După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *