VIDEO Decizie DEFINITIVĂ: Judecătorii au cel mult 120 de zile pentru a motiva hotărârile odată cu pronunţarea. Stelian Ion: „O decizie FOARTE BUNĂ!”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, propunerea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) în acord cu decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Au votat „pentru” 244 de deputaţi, trei au fost „împotrivă”, iar 40 s-au „abţinut”.

Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor„, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii.

Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei„, menţionează propunerea legislativă.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, (deputat USR PLUS) a declarat la dezbaterile proiectului că este normal ca fiecare om să ştie pentru ce primeşte o soluţie de condamnare sau de achitare, în acelaşi timp cu pronunţarea sau în termen util. De asemenea, a votat și el legea, în calitate de deputat:

Este un moment foarte important, deoarece la momentul elaborării codurilor (…) au fost discuţii de genul celei în care să fie adoptată încă de la acel moment o soluţie care să permită justiţiabilului să afle motivarea odată cu pronunţarea hotărârii judecătoreşti. La momentul acela s-a considerat că este prea devreme pentru sistemul judiciar. CCR ne obligă acum la o asemenea soluţie şi pentru justiţiabili ar trebui să fie o soluţie foarte bună. Este normal să ştii pentru ce primeşti o soluţie de condamnare, pentru că se dă o soluţie de achitare, odată cu pronunţarea, să nu aştepţi foarte multe luni, uneori se aştepta mai mult de un an pentru a se afla motivarea după ce soluţia se dădea. Voi vota şi eu în calitate de deputat această lege„, a spus ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a anunţat că la nivelul Ministerului Justiţiei se va analiza şi oportunitatea modificării Codului de procedură civilă într-un sens asemănător:

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “VIDEO Decizie DEFINITIVĂ: Judecătorii au cel mult 120 de zile pentru a motiva hotărârile odată cu pronunţarea. Stelian Ion: „O decizie FOARTE BUNĂ!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *