Spread the love

Ne-am obișnuit cu bâlbâielile Instituției Prefectului din Constanța, organizată pe principiul „doi încarcă, trei descarcă”, iar, miercuri, am avut parte de o nouă mostră în acest sens, cu prilejul comandamentului de iarnă solicitat de prefectul Adrian Nicolaescu.

Evident, mass-media nu a fost invitată la eveniment, prefectul considerând că populația nu trebuie informată cu privire la codul portocaliu care ne bate la ușa județului. Sursele TOMIS NEWS au fost din nou la înălțime și am fost singura publicație prezentă la această lamentabilă instrumentare inițiată de prefectul Adrian Nicolaescu. Și a meritat din plin. Deconcentratele colaborează de la prea puțin spre deloc și unii directori s-au și „înțepat” în cadrul ședinței.

Cel care a dat tonul a fost directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Dumitru Marius Coțofan, care a precizat după sinteza meteo că RAJDP nu beneficiază de informări meteo, pentru că… nu are contract!

„Din primele ore ale dimineții va fi transformare în precipitații și în Constanța, apoi un strat de zăpadă de cel puțin 10 cm. Vântul, începând de mâine o să aibă intensificări în tot județul, în special în zona litorală, după care vineri noapte, sâmbătă intensificări de aproape 90 km/oră. Pe mare vor fi valuri semnificative, undeva la 6 metri, în larg de 9 metri. (…) Regia de Drumuri nu are contract cu noi și nu putem să trimitem informări, totuși 800-1000 lei… așa cum este în alte județe, înțeleg că se confruntă cu dificultăți financiare…”, a spus Coțofan.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a participat la ședință a intervenit.

„Dacă aveți o informație neoficială… puteți să spuneți, suntem totuși o instituție oficială aici”, a spus Palaz.

În apărarea sa, directorul RAJDP, Lucian Lungoci (foto dreapta) a precizat că instituția nu se confruntă cu „dificultăți financiare” și a prezentat desfășurarea de logistică pe care o coordonează.

„Avem un buget de peste 4,4 milioane lei domnule director. În fine, sunt 96 de utilaje, funcționale, pregătite, sunt 186 de oameni pregătiți, plus încă o bază de 30 de oameni, șase secții în județ, avem și două șenilate la Băneasa și Topraisar. Am luat azi decizia de a muta frezele de mare capacitate în zona de sud a județului, undeva la Negru Vodă, de la Băneasa coborâm în jos. Eu spun că suntem pregătiți, trebuie să facem un apel prin canalele media: să evităm cât mai mult deplasările fără motivație”, a spus Lungoci.

Incredibil! APMC nu poate să intervină în curtea sa!

La ședința comandamentului a participat și directorul adjunct al APMC, Marian Tănase, a cărui sinceritate a fost debordantă: „nu putem să intervenim!”

„Noi am încercat să facem contracte, dar nu a venit nimeni la licitație. Avem material antiderapant, avem nevoie de ajutor de la autostrăzi pentru podul nou de la Agigea și breteaua de acces în Port, acolo nu putem să facem. (…) Pe 30 decembrie eram la muncă și căutam colaboratori”, a spus Tănase.

Imediat, reprezentantul Drumurilor Naționale a luat foc:

„Dacă facem asta, ne trezim la vară cu Curtea de Conturi și ne ia la puricat că ce am făcut cu banii. Drumurile naționale nu pot închiria utilaje, decât în situații excepționale, prin ordin de prefect! În situații cu totul speciale!”

Nici Lungoci nu s-a lăsat mai prejos: „La județene e exclus, avem toate utilajele activate!”

Pentru a calma spiritele, a intervenit din nou Claudiu Palaz.

„Va trebui să apelați la operatori privați, să nu pățească cum a spus domnul de la Drumurile Naționale să vină Curtea de Conturi sau, dacă domnul prefect are o problemă, să dea ordin expres să intervină pentru deblocarea acestei situații”, a spus Palaz.

Instituții de nebuni: prefectul, pus la zid de Palaz

Tensiunea a crescut din nou când Claudiu Palaz l-a atacat pe prefectul Adrian Nicolaescu, sesizând o neregulă în organizare.

„Nu s-a spus aici… e importantă comunicarea, care văd că a lipsit. Președintele CJC este doar membru, subalternul în grupul tehnic domnului Aurelian Drogeanu de la Secția de Drumuri. Nu poți să creezi un comandament de situații de urgență și să pui un șef de autoritate județeană să fie subalternul unui director de deconcentrate! Nicidecum, niciodată un președinte de CJ să fie în subordine și să acorde suport tehnic… președintele CJC trebuie să fie șeful grupurilor tehnice, prin prisma funcției, să coordoneze serviciile de deconcentrate, președintele CJC care are atribuțiile să înlocuiască prefectul când lipsește este subordonatul unui director de deconcentrate. Nu se menționează acest lucru în legislație, cred că este o eroare, poziția mea era de a merge în contencios administrativ, dar nu e cazul, trebuie să funcționăm. Președintele CJC a sunat de nenumărate ori și nu răspunde nimeni la apel!”, a spus Palaz.

Prefectul Adrian Nicolaescu, vizibil iritat de situație, a acceptat neregula și a precizat că a fost „o eroare” care „va fi îndreptată”. Detalii, mai jos:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *