Spread the love

Pe 6 iunie a.c., la Judecătoria Constanța, a fost înregistrat dosarul în care apar Petrescu Teodosie în calitate de reclamant și pr. Ciulei George și Cumpănă Constantin – pârâți.

George Ciulei, slujitorul unei biserici din Cernavodă, victima unui accident provocat de un alt şofer care a murit, este considerat vinovat de şefii lui care nu vor nici o explicație juridică. Permanenţa Consiliului Eparhial, o comisie a Arhiepiscopiei Tomisului, a considerat că preotul se face vinovat de omor fără voie, adică de ucidere din culpă, deşi preotul este parte vătămată! Constantin Cumpănă a relatat îndelung despre caz, ceea ce l-a determinat pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să îl acționeze și pe jurnalist în același dosar!

„Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, urmare a publicării unor articole denigratoare și calomnioase la adresa IPS Teodosie și a Arhiepiscopiei Tomisului, precum și a reacțiilor venite din partea unor credincioși, a decis chemarea în instanță a celor considerați responsabili pentru această situație. (…) Motivația acțiunii rezidă în faptul că, prin folosirea de calomnii și expresii triviale, a fost grav afectată nu atât imaginea personală a IPS Teodosie, acesta având capacitatea de a întoarce și celălalt obraz, cât imaginea Arhiepiscopului Tomisului, implicit a Bisericii Ortodoxe Române, în fața clerului și a credincioșilor ei”, a fost justificarea Arhiepiscopiei Tomisului.

Între timp, pe internet a apărut și o petiție, pentru schimbarea lui IPS Teodosie din funcție. Reacția Arhiepiscopiei a fost cel puțin șocantă și deloc încadrabilă în abordarea unui înalt ierarh:

„IPS Teodosie nu a fost colaborator al Securităţii, având două decizii de necolaborare (2425/28.08.2007 şi 708. 20.12.2007). Probabil că autorul acesteia, jurnalistul Constantin Cumpănă, (securistul cu faţă de revoluţionar) este invidios pe deciziile IPS Teodosie, deoarece Constantin Cumpănă a fost dovedit ca fiind colaborator al Securităţii, prin decizia 1747/30.03.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a explicat Arhiepiscopia.

Joi, la un hotel din Constanța, Constantin Cumpănă a organizat o conferință de presă, menită să clarifice unele detalii din războiul pe care îl poartă cu Teodosie, în special în ceea ce privește colaborarea sa cu Securitatea. Cumpănă a precizat că, la Curtea de Apel, i s-a dat câștig de cauză, a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă ceea ce părea o luptă încheiată s-a transformat într-o răsturnare de proporții. Cumpănă a apelat la Parchetul Militar, care l-a depistat pe ofițerul DSS despre care se spune că l-ar fi recrutat pe jurnalistul constănțean, iar acesta a declarat în scris că nici vorbă de recrutare, angajamente ș.a.m.d. Înainte de 1989, domiciliul lui Constantin Cumpănă figura ca GCI (gazdă – casa de întâlniri), însă ofițerul DSS responsabil nu a reușit, în dosarul său, să schițeze compartimentarea corectă a apartamentului. Mai mult, ofițerul a mai precizat în dosarul său că Cumpănă nu corespunde profilului de recrutare.

IMG_20160804_132240

„Am atacat cu revizuire a unei decizii definitive și irevocabile și, în cele din urmă, ca să mă exprim mai puțin ortodox, am câștigat procesul și am fost declarat ca necolaborator al Securității! Vă fac o mărturisire de suflet: m-am luptat, efectiv, pe calea Justiției cu statul român timp de cinci ani, respectiv din 2008 până în 2013 și nu aș fi vrut ca această stare de lucruri care mi-a adus grave prejudicii, chiar de sănătate. Aș vrea să transpun într-o carte acest caz, pentru că am considerat și consider în continuare că este emblematic pentru faptele reprobabile comise de statul român! (…) Nu am fost informator și mă exprim ca și cum dosarul este autentic, ca să mă fac înțeles, până la urmă dosarul s-a dovedit că este o făcătură, ca să fiu mai plastic, este o plastografie! Numele meu de cod, conform dosarului, era „Majestic” și mulțumesc ofițerului de Securitate că mi-a dat un nume cât de cât un nume plăcut, nu mi-a spus nici „Mache”, nici „Felix”, nici altfel, ceea ce mă „onorează”, dacă îmi permiteți gluma! (…) Raportul privind modul în care a decurs recrutarea și, în final, raportul cu propunerea de abandonare a domiciliului subsemnatului, pentru că, motivează el, eu mă căsătorisem, a apărut un copil și casa, din punctul lui de vedere, nu mai prezenta condiții de conspirativitate. Toate aceste documente sunt specifice muncii de recrutare a unui informator sau colaborator. Sunt respectate întocmai, astfel încât, la prima vedere, dosarul să pară autentic, foarte credibil și de necombătut, ceea ce s-a dovedit un fals grosolan! CNSAS, în 2008, a făcut plângere împotriva mea la Curtea de Apel, mi s-a dat dreptate în prima instanță. În mod firesc, CNSAS a atacat cu recurs și s-a ajuns la ICCJ, care le-a acceptat recursul! S-a produs o inversare de cuvinte, în timp ce Curtea de Apel a spus că nu sunt informator, ICCJ a spus că, în calitate de gazdă – casă de întâlniri, nu eram informator, eram colaborator și așa s-a dat totul peste cap! Acest dosar nu conține nici măcar semnul lăsat de un pix pe o hârtie în ceea ce mă privește!”, a spus Constantin Cumpănă.

IMG_20160804_151844

 

 

IMG_20160804_151919

IMG_20160804_151943

 

„Un preot mi-a plâns, că nu mai suportă presiunile la care este supus”

Jurnalistul Constantin Cumpănă susține că IPS Teodosie, prin acțiunea în instanță, încearcă să îi „închidă gură”, întrucât este deranjat de scrierile sale. Totodată, Cumpănă a mai punctat faptul că nu va renunța la acest război și că va scrie tuturor liderilor ortodocși din lume „din Bulgaria până în China! Știu că nu au ce să facă, bisericile fiind autonome, dar măcar să știe!”

„Unu: vrea să îmi închidă gură! Este o metodă pe care  înaltpreasfântul o aplică împotriva propriilor frați într-ale duhovniciei și sunt exemple numeroase în acest sens… Doi: murdărirea imaginii mele, știindu-se foarte bine că, în Constanța, Constantin Cumpănă este un „dinozaur” al presei locale, curat și deloc ușor de corupt! Dându-se publicității adevărul spus pe jumătate, s-a încercat ceea ce am spus. Mai mult, am fost jignit, fiind calificat „securist cu față de revoluționar”! Securist era cel care lucra în cadrul Securității, informatorii erau ceilalți… (…) Voi continua această stare de contradicție, pe care eu, personal, și spun asta parțial, pentru că în spatele meu sunt o mulțime de oameni loviți, nedreptățiți… zilele trecute am văzut un preot, care m-a impresionat… Plângând, efectiv, nu știa ce să mai facă și cum să se comporte în fața presiunilor la care este supus de înaltpreasfântul, fiind în pericol să își piardă preoția și să rămână pe drumuri, alături de familie, rude, pentru că altceva nu știe să facă, lucru care pe mine mă revoltă! (…) Eu fiind unul mic și neputincios, în luptă și în război cu acest mastodont, care este Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de înaltpreasfinția sa, un om cu puterea funcției, a banilor pe care îi deține și a influențelor pe care le are nu numai în mediul din Constanța, mă voi lupta și eu cu ce pot!”, a mai spus Cumpănă.

„S-a repezit ca găina la muci!”

Potrivit jurnalistului constănțean, Arhiepiscopia Tomisului nu a încercat nici o formă de dialog, întrucât „vrea să îmi facă rău”. Constantin Cumpănă îl consideră vinovat pe IPS Teodosie de complicitate cu persoanele care au adus orașul într-o stare deplorabilă și a enumerat mai multe cazuri în care bisericile sunt amplasate „alandala” prin oraș, printre care cea de la gară, care probabil va fi terminată într-o altă viață sau de cele două de la Casa de Cultură, amplasate una lângă cealaltă.

„Vor continua atacurile împotriva mea! Niciodată nu am fost contactat de vreo persoană din cadrul Arhiepiscopiei, nici măcar nu au avut inspirația deontologică ca înainte de a mă acționa pe mine și pe preotul George Ciulei să ceară un drept la replică ziarului în care pretinde că l-am calomniat! Nu! S-a repezit ca găina la muci să mă acționeze în judecată, deci să-mi facă rău! Eu nu îl dau în judecată, mi-ajunge cât am stat pe holurile sălilor de judecată din 1990 până acum: procesul informatorilor – trei ani, Gregorian Bivolaru – ani de zile, procesul de calomnie cu Revi Moga în care a fost și Radu Mazăre, procese… procese… m-am săturat, la mine acasă vin numai citații și facturi! Nu îl mai dau în judecată, dar mă voi lupta în continuare cu el! (…) Cum e posibil așa ceva? Ditamai ierarhul să dea în judecată un mirean și un frate al său? Pe care el, personal, l-a hirotonit? (…) Aceste filme și articole din presa locală le voi trimite la toți liderii ortodocși ai lumii! Să știe cine este! Păi, care este misiunea lui? Care este calitatea lui misionară în Constanța? A distrus orașul și oamenii! 15 ani și-a bătut joc de acest pământ apostolic! Uitați-vă la el cum arată, cu trena aia pe care și-o plimbă prin tot orașul, se urcă pe mașinile pompierilor, vine din întuneric cu barca marinei militare, cum împarte el oamenilor apă sfințită, de Bobotează, din rezervoarele alea puturoase ale pompierilor? Nimeni nu vede? Nimeni nu controlează? Plătește el acele mașini? Sunt facturi pentru mașinile de pompieri scoase la Bobotează?”, a mai spus Cumpănă.

Bătaie pe… 5.000 lei!

În dosarul de la Judecătoria Constanța, IPS Teodosie solicită pr. Ciulei și lui Constantin Cumpănă și câte 5.000 lei, despre care Arhiepiscopia Tomisului precizează:

„Pretențiile materiale formulate față de cei chemați în instanță sunt simbolice și vor fi integral donate către Centrul de îngrijire a bătrânilor și copiilor din Arhiepiscopia Tomisului”.

Jurnalistul Constantin Cumpănă a comentat în termeni critici și această solicitare a înaltului ierarh.

„Ce să faci, măi Teodosie, cu banii ăștia? Unde să-i dai? Să-ți plătești oamenii din corul „Armonia”? Să contribui la Dorna Arini? Să mai dai la Serviciile care te protejează? Ce să faci cu 5.000 lei de la mine, care am 1.000 lei pensie? Știți cât vehiculează anual prin mânuța lui? Peste un miliard! Ce face cu salariul de profesor universitar? Cu cel de la teologie? Cu cel de arhiepiscop? Peste 20.000 lei! Ați văzut pe înaltpreasfântul dând o bomboană unui copil din banii lui? Ah, că a dat de la Arhiepiscopie, un caiet, un ghiozdan, cinste lui… dar, din banii lui, ce face cu banii? Și vrea de la mine 5.000?”, a concluzionat Constantin Cumpănă.

Nici Arhiepiscopia nu renunță la război!

Pe 13 iulie, instanța a decis: „Anulează cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PETRESCU TEODOSIE în contradictoriu cu pârâţii CIULEI GEORGE şi CUMPĂNĂ CONSTANTIN. Cu drept de cerere de reexaminare pentru reclamant, în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Constanţa”.

Contactați joi de TOMIS NEWS, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului ne-au precizat:

„Am înțeles că acțiunea s-a respins pe un viciu de procedură. Rămâne să vedem mai departe ce spun specialiștii despre situație. Deocamdată, nu avem o poziție publică, până nu vedem motivarea exactă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, pentru TOMIS NEWS.

IMG_20160804_151732

IMG_20160804_151803

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *