VIDEO CRIZĂ a forței de muncă și în 2019, Trif promite la Constanța: „Turismul va deveni pilonul principal al economiei!” Murad vrea angajați din Etiopia și mulțumește PSD: „După 15 ani, nu mai vedem arestați la TV”

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, alături de reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc, respectiv prim-vicepreședintele Nicolae Bucovală și președintele Mohammad Murad, au organizat, miercuri, o conferință de presă a cărei menire a fost de a marca startul sezonului estival 2019.

În general, cei trei și-au mulțumit reciproc, s-au felicitat și nu au ascuns faptul că au existat și momente tensionate și, cel mai probabil, vor mai fi. În altă ordine de idei, aproape jumătate din discursul lui Bogdan Trif a conținut termenul record: record de turiști, de cazări, recorduri pe bandă.

„Și anul acesta voucherele de vacanță o să fie acordate, deci așteptăm fără dar și poate ca un număr de bugetari care beneficiază de aceste vouchere de vacanță să aleagă litoralul. Îi am alături de mine pe reprezentanții FPTR, am avut bineînțeles și dispute, dar avem o colaborare aș spune eu bună. Am discutat și zilele trecute ce măsuri urmează să mai luăm împreună, astfel încât să stimulăm acest sector. Turismul a devenit fără dar și poate o prioritate pentru guvernul României și sperăm să devină pilonul principal al economiei”, a spus ministrul Trif.

Mai diplomat, Nicolae Bucovală a arătat că litoralul românesc este ocupat în această perioadă în proporție de 70%.

„Avem 40.000 de turiști, s-a combinat Paștele cu 1 Mai, astăzi avem iarăși sosiri, Vama Veche este plină, însă problemele litoralului și a Deltei în mare parte s-au rezolvat. După discuțiile cu Ministerul Turismului și Ministerul Finanțelor, dacă ne referim pe zona asta de fiscalitate stăm bine, suntem mulțumiți, chiar foarte mulțumiți pentru ce am obținut. Sigur că mai avem câteva probleme în lucru și aici am mai discutat cu domnul ministru, o să mai discutăm probabil zilele acestea și aici mă refer la o problemă extrem de importantă: lipsa forței de muncă, în mod deosebit pe litoral și, bineînțeles, costul muncii per persoană. Avem câteva soluții, o să le discutăm când se vor face propuneri. Așa cum am găsit înțelegere până acum, chiar dacă ne-am certat, ne-am supărat, e firesc să facem treaba asta și eu cred că domnul ministru nu e supărat pe mine. Fără ceartă, ca și într-o familie, probabil că nu avansăm. Relațiile antagonice duc la dezvoltare. Sper să rezolvăm și această problemă pe care o avem și sper ca sezonul estival 2020 să ne prindă așa cum trebuie: cu fiscalitatea și forța de muncă rezolvate. Să sperăm că și în 2020 se vor da voucherele, că o să ne ajutați (către ministru – n.r.), avem o speranță că ele vor merge mai departe după 2020, 2021 ș.a.m.d.”, a spus Nicolae Bucovală.

Răspunsul ministrului Trif referitor la fiscalitatea din turism:

Murad visează la etiopieni: „Este foarte normal să nu mai dăm mesaje să vină românii înapoi”

Președintele FPTR, Mohammad Murad, și-a reluat vechiul discurs privind rezolvarea crizei locurilor de muncă prin aducerea de personal din țări mai sărace decât țara noastră și a oferit și exemple: Etiopia, unde sunt 20 de milioane de șomeri.

„În ultimii doi ani de zile, chiar trei, putem spune că s-au rezolvat multe din problemele din zona de fiscalitate, sper să nu fie o rezolvare temporară, am obținut vouchere de vacanță, TVA 5%, salariu minim pe economie pentru străini la fel ca și pentru români, deci pe zona de fiscalitate stăm foarte bine și cred că suntem codași în Europa, pentru că plătim cel mai puțin taxe, dar cumulate sunt multe și ne cam încurcă. (…) România pierde cinci miliarde de euro pentru două decizii care trebuie luate urgent! Prima, privind forța de muncă, eu am fost personal plecat după forță de muncă în străinătate și am ajuns într-o țară unde sunt peste 20 de milioane de șomeri, în Etiopia. Costul este mic: 3-400 USD pe lună, dacă gândim și uman este foarte OK să vină, să găsim soluții pentru că au și ei familii, copii, apoi creștem producția. Cerem ministerului și Guvernului să reducem cât se poate de mult birocrația privind întocmirea actelor pentru a-i aduce. Este foarte normal să nu mai dăm mesaje să vină românii înapoi, orice persoană care poate să își asigure un confort mai bun, că e român, că e turc, arab sau francez, se duce la un venit mai mare. Este de înțeles. (…) Taxele pe salarii la noi sunt duble față de Bulgaria, noi plătim 77% cumulat, față de Bulgaria care plătește undeva la 47%”, a spus Murad.

Ulterior, Mohammad Murad a plonjat într-o serie de mulțumiri pentru guvernarea PSD:

Nicolae Bucovală a revenit și i-a solicitat public ministrului Bogdan Trif să găsească înțelegere la Ministerul Educației pentru ca elevii să intre în vacanță mai devreme în această vară:

Bogdan Trif l-a asigurat pe Nicolae Bucovală că va avea o discuție în acest sens cu ministrul Ecaterina Andronescu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.