VIDEO Convoi de tancuri rusești, spre Kiev: Coloana are 64 de kilometri! Zelenski acuză Rusia că a început să TRAGĂ INTENȚIONAT în CIVILI: „Știu exact ce fac! CRIMĂ de RĂZBOI!”

Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării, transmite BBC, cea mai mare concentrare de trupe fiind la Kiev. În ciuda luptelor acerbe care s-au dus în ultimele zile, soldaţii nu au capturat încă două oraşe cheie – Harkov şi Mariupol. Potrivit oficialilor occidentali, trupele ruseşti nu fac progresele pe care le-au planificat din cauza problemelor logistice şi a rezistenţei acerbe a luptătorilor ucraineni.

Ei folosesc aproape tot ce au în arsenalul lor, de la arme de calibru mic (…) până la rachete aeriene, pentru a încerca să-i încetinească pe ruşi”, a spus un înalt oficial al Pentagonului. Acesta a precizat că SUA nu au văzut încă mişcări specifice după anunţul preşedintelui Putin cu privire la plasarea în alertă a forţei nucleare ruse. De asemenea, Pentagonul nu a văzut încă forţele din Belarus deplasându-se pentru a oferi sprijin ruşilor.  

O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar. Imaginile din satelit realizate de compania Maxar prezintă un convoi militar rusesc la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 64 km. Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer. Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.

convoi tancuri rusesti

Rusia atacă dezlănțuit orașul Harkov, iar imaginile surprinse pe camerele de luat vederi arată inclusiv rachete care au lovit zone în care locuiesc civili. În imagini se vede cum o rachetă distruge o clădire din orașul Harcov, asta în timp ce în zonă se aflau mai mulți civili:

https://www.youtube.com/watch?v=8rzuAfpJMrQ&feature=youtu.be

Armata ucraineană anunţă că a doborât luni mai multe aeronave militare ruseşti, transmite marţi Reuters. În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, scrie ziarul Ukrainskaia Pravda; informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, dar Reuters nu a reuşit să o verifice din surse independente.

Se pare că avioanele ruseşti au fost doborâte în timpul unor atacuri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari din apropiere de Kiev. Tot lângă capitală, apărarea ucraineană a mai doborât un elicopter şi o rachetă de croazieră. Aviaţia ucraineană a tras rachete şi a lansat bombe asupra blindatelor şi infanteriei ruse lângă Kiev şi Jitomir. Au fost lansate bombe în regiunea Cernigov din nord şi în oraşul Berdiansk din sud, aflat în prezent sub controlul Rusiei.

Conform datelor ONU, în invazia rusească din Ucraina au fost ucişi până acum peste 100 de civili; guvernul ucrainean afirmă că bilanţul respectiv este de fapt de peste 150 de morţi. În orașul din sudul Ucrainei, Herson, pe tot parcusul nopții s-au dat bătălii grele, iar jurnaliștii locali raportează faptul că, în acest moment, orașul este înconjurat de trupele rusești.

Orașul este de facto înconjurat, sunt mulți soldați ruși și echipament militar din toate părțile, au pus blocaje rutiere la ieșiri”, a declarat jurnalista Alyona Panina, care se află la Herson, pentru postul de televiziune Ukraine 24. Potrivit acesteia, este deja dificil să se transporte alimente în magazinele orașului, deoarece depozitele sunt situate în afara orașului. Jurnalista a adăugat că locuitorii au încă apă, curent și electricitate, dar rămâne de văzut pentru cât timp.

Primarul orașului Herson susține că ucrainienii încă rezistă, deși rușii se află la granițele orașului.

„La porţile Hersonului, armata rusă a instalat puncte de control. Este dificil de spus cum va evolua situaţia”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Hersonului, Igor Kolihaev, adăugând că „Hersonul este şi rămâne ucrainean”.Hersonul rezistă!“, a declarat el.

Rusia transferă trupe din Extremul Orient mai aproape de Europa

Trupele ruse cu baza în Extremul Orient al Federaţiei Ruse vor desfăşura exerciţii în regiunea Astrahan care se află la frontiera între Europa şi partea asiatică a Rusiei, a anunţat marţi districtul militar estic al acestei ţări, informează Interfax şi Reuters. Trupele vor fi antrenate în deplasări pe distanţe lungi ale unităţilor militare, alături de alte sarcini, a precizat comandamentul districtului.

Forţele militare ruse au lansat joia trecută o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, comasând iniţial circa 100.000 de soldaţi la frontierele sale estice pentru exerciţii.

Zelenski acuză Rusia că a început să tragă intenționat în civili

Într-o alocuţiune ţinută luni seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti. Zelenski a spus că „astăzi (luni – n.r.), forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie. A fost în mod clar o crimă de război”.

Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag”.

Președintele ucrainean a mai spus că „va exista cu siguranţă un tribunal internaţional pentru această crimă”, care „este o încălcare a tuturor convenţiilor”.

Nimeni în lume nu vă va ierta că aţi ucis oameni paşnici din Ucraina”, a mai spus el.

Primarul oraşului Harkov, Igor Terekhov, a precizat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 37 rănite într-o zi, după bombardamente.

Doar azi, 37 de persoane au fost rănite, inclusiv 3 copii. Patru persoane au ieşit din adăposturi pentru apă şi au murit. O familie, doi adulţi şi trei copii au ars de vii într-o maşină. Este oribil”, a spus Terekhov, potrivit biroului ucrainean al BBC. „Oraşul Harkov nu a cunoscut niciodată asemenea distrugeri în istoria recentă”, a afirmat primarul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *