Spread the love

Momente emoționante, miercuri, pentru administrația dobrogeană. Consiliul Județean Constanța și Consiliul Județean Tulcea au organizat o ședință solemnă, iar președinții celor două instituții și-au asumat și au semnat Actul de promisiune civică în cinstea împlinirii a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria – Mamă și cu prilejul Centenarului Marii Uniri. La eveniment au participat consilierii din cele două județe, dar și mai mulți parlamentari din Constanța și Tulcea, primari ș.a.m.d.

Ședința a început cu intonarea imnului național, apoi a urmat un moment de evocare a trecutului istoric al străvechii provincii românești.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat că membrii celor două Consilii Județene sunt datori astăzi să pregătească veacul următor.

„Pregătiţi veacul viitor!” – ne îndemna, în urmă cu 140 de ani, marele om politic şi  cărturar, Mihail Kogălniceanu. Să pregătim veacul viitor – Iată o misiune pe care am preluat-o și noi, oamenii politici ai anului 2018! Ce trebuie să lăsăm copiilor noștri? Generațiilor viitoare? Ce trebuie să le spunem copiilor noștri? Cum să-i creștem pentru a sădi în sufletele lor spiritul de unitate, de credință strămoșească dar si mandria de fi parte a unui popor?  Ca părinți cred că trebuie să le spunem că fericirea unui popor, limba care ne dă identitate, datinile și obiceiurile, acel respect față de trecutul neamului, trebuie considerate semne ale eternității noastre! Și România, trebuie să cunoască eternitatea! Și să le mai spunem copiilor noștri  că această generație  a anului centenar 2018, le face promisiunea ca va păstra idealurile generației de aur a României Mari! Iar astăzi, aici, în această ședință solemnă, ne asumăm ca prin faptele noastre viitoare să netezim, celor care vin după noi, drumul spre o Românie unită și modernă”, a spus Țuțuianu.

„Dacă cineva țipă la Tulcea se aude în Constanța și invers!”

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a amintit în discursul său că se impune construirea spitalului regional, o necesitate urgentă pentru cetățenii celor două județe.

„Cu respect vorbim astăzi în fața trecutului, adesea neprietenos, dar care ne-a ținut adesea împreună. Astăzi, este o zi deosebită, o consider un punct de plecare în ceea ce trebuia să se întâmple de mai mult timp. Nu trebuie să ascund faptul că, de-a lungul anilor, au fost discuții pe această întărire a relațiilor dintre județele noastre. Dumnezeu ne-a așezat aici, conviețuim împreună și trebuie să ne dezvoltăm împreună. Este o vorbă care se spune și la Constanța și la Tulcea: dacă cineva țipă la Tulcea se aude în Constanța și invers! Nu avem alt lucrum ai bun de făcut decât să ne unim forțele pentru dezvoltarea noastră, a Dobrogei. Poate mai mult ca oricând este nevoie să punem mână de la mână și aici mă refer la parlamentari, la oamenii politici, la cetățeni, astfel încât oricare ar fi necesitatea pe care o are Tulcea, mă refer aici la investiții, oricare ar fi dorința Constanței, să ne dăm mâna și să ne susținem împreună demersurile pe care trebuie să le facem. O singură voce poate fi mult mai slabă decât două. Întotdeauna, frații se ajută. Este și cazul nostru. Mă bucur că deunăzi au fost discuții despre spitalul regional, este nevoie, este imperios necesar nouă celor din Dobrogea. Dar și pentru alte proiecte pe care le-am promis de-a lungul timpului și pe care le regăsim în actul de promisiune civică. Tot ceea ce facem trebuie să facem împreună!”, a spus Horia Teodorescu.

Capsula timpului, pentru Actul de promisiune civică

Actul de promisiune civică a fost semnat la finalul ședinței, fiind de altfel singurul punct pe ordinea de zi și adoptat în unanimitate.

Acest act presupune sprijin reciproc pentru drumul expres care va lega Tulcea de Constanța și de Brăila și despre care se vorbește de mai mulți ani; construirea podului peste Dunăre, pentru legarea de viitoarea autostradă Brăila – Galați – Buzău; construirea spitalului regional Constanța, modernizarea și dezvoltarea serviciilor oferite de administrația portuară Constanța; modernizarea aeroportului Delta Dunării din Tulcea, modernizarea portului Tulcea și, nu în ultimul rând, crearea brandului Dobrogea, sub egida căreia se vor organiza servicii și evenimente tipic dobrogene.

Pentru un astfel de angajament s-a apelat, evident, la capsula timpului. O copie va rămâne în capsula de la Consiliul Județean Constanța, una la Consiliul Județean Tulcea și a treia la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceste capsule sunt menite să fie scoase peste exact o sută de ani.

Pe 28 septembrie a.c., consilierii județeni constănțeni au adoptat proiectul care prevede ședințe solemne comune ale Consiliului Județean Constanța cu Consiliul Județean Tulcea. Prima a avut loc, miercuri, la Constanța, iar a doua, cea de la Tulcea, va avea loc de Ziua Dobrogei, pe 14 noiembrie.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *