VIDEO Consiliul Concurenței își anunță, la Constanța, sprijinul pentru mediul local de afaceri

O delegaţie a Consiliului Concurenţei se află  la Constanţa în perioada 21-23 septembrie, prilej cu care se va întâlni cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a dezbate problemele cu care se confruntă aceştia pe plan local.

Joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, s-a întâlnit cu prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu; primarul Constanței, Decebal Făgădău; directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA), Ion Dănuț Jugănaru; dar și cu agenții economici, în ședințe de lucru dedicate mediului de afaceri regional. Totodată, vineri va avea loc întâlnirea delegației Consiliului Concurenței cu mai mulți primari din județ.

Firmele mici nu au bani pentru avocați. Soluția lui Chirițoiu

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, firmele românești, în majoritatea lor mici și mijlocii, nu dispun de resursele consultanței necesare și, astfel, riscă să încalce legislația din necunoștință de cauză.

„Am constatat de-a lungul timpului că este mai greu pentru companiile mici și mijlocii, majoritatea firmelor românești așa, să aibă acces la consultanță juridică, care să le permită să evite încălcările neintenționate. Pot fi situații care, fără voia lor, încalcă legea, se expun la sancțiuni mari. Evident, este un pericol pentru firmele mai mici, care nu au bani să angajeze case de avocatură. Încercăm să suplinim acest domeniu pentru mediul de afaceri, organizând evenimente cum ar fi cel de astăzi, în care prezentăm principalele tipuri de încălcări ale legii, avem cazuri recente în care am sancționat anumite practici, repet: ca să-i ajutăm pe dânșii să evite greșelile făcute de alte companii. De asemenea, profităm de ocazie și ne întâlnim cu administrația publică, în care avem două obiective: unul, este cel de a-i face și pe ei să conștientizeze că acțiunile lor pot să fie o frână în fața concurenței, afectând buna funcționare și noi avem în legea concurenței pârghii și putem corecta genul acesta de neconformare. Nu aplicăm amenzi, dar putem să cerem modificări ale unor acte ale administrației locale. De asemenea, trebuie să știe că dacă doresc să sprijine mediul de afaceri local există posibilitatea legală de a acorda ajutoare de stat. (…) Și doi: ne asigurăm că toate aceste ajutoare date companiilor sunt centralizate într-o bază de date, care are scopul de a împiedica ca o companie să primească prea multe ajutoare”, a spus Chirițoiu.

Făgădău vrea mai mulți patroni și „mai puțină Primărie”

Bucuros de prezența președintelui Consiliului Concurenței la acest eveniment nu doar interesant ci și extrem de util, prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, i-a solicitat sprijinul pentru „a cunoaște cum ne putem dezvolta”.

„Ne-am obișnuit să transmitem primarilor de fiecare dată noutăți legislative, să fim alături de ei, mai ales acum când e vorba de a sprijini investițiile în teritoriu. Eu, ca prefect, nu pot decât să fiu alături de dumneavoastră, mâine vom transmite împreună mesajul către primari. În același timp, vă cerem și sprijinul, pentru că este nevoie să cunoaștem cum ne putem dezvolta. În județul Constanța avem zone libere, suntem și noi întrebați ce facilități oferim posibililor investitori. Mai avem zona portuară, care aplică taxe, care nu trebuie să fie prohibitive, ci în context cu dezvoltarea firească a zonei de care vorbim”, a spus prefectul.

De departe, cel mai entuziasmat de evenimentul organizat de Consiliul Concurenței a fost primarul Decebal Făgădău, care a precizat că pilonul central al zonei este și trebuie să fie antreprenoriatul și, pe viitor, dorește să sprijine „tipuri noi de afaceri pentru tineri”.

„Dacă avem un fundament la nivel administrativ pe mine mă interesează mult mai mult activitatea agenților economici și împreună cu Camera de Comerț avem un parteneriat nu doar scriptic, ci funcțional. Pe viitor, împreună cu Camera, ne gândim cum să sprijinim tipuri noi de afaceri în Constanța, în care tineretul să se regăsească. Evident că orice schemă am gândi trebuie avizată de Consiliul Concurenței. Multe firme constănțene de nivel mic și mediu chiar nu își permit să ajungă la nivelul marilor companii și trebuie consiliate și mulțumesc în numele agenților economici constănțeni că fac acest demers de consiliere permanentă”, a spus Decebal Făgădău.

Conferințele Consiliului Concurenței de la Constanța din aceste zile sunt realizate cu sprijinul Instituției Prefectului din județ, al Consiliului Județean, al Primăriei Municipiului și al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *