VIDEO Congresul SUA a VALIDAT alegerea lui Biden. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington. Au fost DECESE la protestul pro-Trump

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232. Congresul a validat toate voturile din Colegiul Electoral. Joe Biden are voturile necesare pentru a deveni președinte. Alegerea sa a fost confirmată în ședință comună. Joe Biden are 306 de voturi electorale confirmate în Congresul SUA, în condițiile în care avea nevoie de 270 pentru a deveni președinte. Donald Trump are 232 de voturi confirmate.

Donald Trump a anunțat că va fi asigurat un „transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie către succesorul său, după ce Congresul SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Într-o declarație publicată imediat după decizia Congresului, Trump a spus că aceasta reprezintă „sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială” a SUA, relatează CNN.

Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin, totuși va exista o tranziție pașnică pe 20 ianuarie. (…) Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru reprezintă sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreață„, a spus Trump în comunicatul de presă.

Violențele fără precedent din Washington au provocat stupoare în întreaga lume. Foști președinți americani au taxat în termeni duri aceste violențe. Predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama a scris pe Twitter că acest moment va rămâne ca „unul de uriașă dezonoare și rușine„. Predecesorul lui Donald Trump, fostul președinte Barack Obama a scris pe Twitter: „Istoria ne va aminti pe bună dreptate de violențele de astăzi din Capitoliu, instigate de președinte în exercițiu, care a continuat să susțină minciuni despre rezultatele unor alegeri conforme cu legea, ca de un moment de uriașă dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am păcăli singuri dacă am privi asta ca pe o surpriză„.

Și fostul preşedinte american Bill Clinton a denunţat într-un comunicat un „asalt fără precedent” împotriva instituţiilor americane, după pătrunderea în forţă, miercuri, a partizanilor lui Donald Trump la Capitoliu, potrivit CNN.

Astăzi (miercuri), am fost confruntaţi cu un asalt fără precedent contra Capitoliului, Constituţiei şi ţării noastre. (…) Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut„, a declarat Bill Clinton într-un comunicat.

Fostul președinte american George Bush a reacționat la asaltul asupra Capitoliului: „Astfel sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică. Sunt stupefiat de comportamentul nesăbuit al unora dintre liderii politici după alegeri și de lipsa de respect arătată față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine. Țara noastră este mai importantă decât politica momentului”.

Bilanțul unui război civil: Patru decese, 14 polițiști răniți

Patru oameni au murit în timpul violențelor de la Capitoliu, o femeie împușcată de poliție era veteran de război. Femeia decedată miercuri după a fost împușcată de poliție în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era veteran al războiului din Irak. În total, patru persoane au murit în total în urma violențelor. Astfel, pe lângă femeia împușcată, încă trei persoane – o femeie și doi bărbați – au murit, scrie BBC. Pe de altă parte, cel puțin 14 polițiști au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în ​​mulțime, iar celălalt a fost lovit de un proiectil în față. Ashli Babbitt, femeia decedată după a fost împușcată de agenții de securitate în sediul Congresului SUA, era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump. Ea locuia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie AFP.  Ashli Babbitt a fost printre primii oameni intrați în Capitoliu, când cele două Camere erau încă în ședință și a fost împușcată mortal pentru că a refuzat să se oprească. 4 persoane au murit și peste 52 au fost reținute în urma violențelor din Washington.

Insurgenții pro-Trump care au luat cu asalt clădirea Congresului SUA au atacat și reprezentanții presei aflați în fața Capitoliului din Washington. Ei i-au alungat pe reporteri și au distrus camerele video. În imaginile publicate de NBC se văd mai mulți oameni care calcă în picioare echipamentele jurnaliștilor. Alții au luat pur și simplu obiecte din trusele de presă, iar un bărbat cu o mătură în mână s-a prefăcut că vorbește la microfonul unei echipe de televiziune. Un alt protestatar a turnat lichid dintr-o sticlă peste mai multe cutii cu echipament. Mai multe mass-media ultraconservatoare au minimizat miercuri gravitatea intruziunii susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump în Capitoliul de la Washington, evocând o furie legitimă şi acuzând, fără dovezi, extrema stângă că s-a infiltrat în această mişcare, informează joi AFP.

protest sua5

Începe vânătoarea – FBI cere ajutorul publicului pentru identificarea insurgenților de la Capitoliu. Reacția ONU

FBI cere americanilor să ajute la identificarea persoanelor care au instigat la violență atunci când au vandalizat Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, relatează Wall Street Journal. FBI a anunțat că acceptă informații și fotografii sau înregistrări video cu momentele violențelor din clădire și din zona înconjurătoare. Autoritățile încearcă astfel să stabilească cine a încălcat legile federale. Insurgenții au intrat în Congres în timpul unei manifestații pro-Trump, întrerupând procedurile de validare a alegerii lui Joe Biden ca președinte al SUA. O femeie a fost împușcată mortal de polițiști în interiorul Capitolului și alte trei au murit în timpul protestului.

protest sua2

Dacă ați asistat la acțiuni violente ilegale, vă rugăm să trimiteți orice informații, fotografii sau videoclipuri care ar putea fi relevante la fbi.gov/USCapitol”, a anunțat FBI într-un comunicat. „Scopul nostru este să menținem dreptul constituțional al publicului de a protesta, protejând însă pe toată lumea de violențe și alte activități infracționale”, se mai arată în comunicat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat miercuri seară trist din cauza asaltului asupra Capitoliului din Washington şi a subliniat că, în astfel de cazuri, este fundamental ca liderii să fie foarte clari în a le transmite susţinătorilor lor să evite violenţele, transmite EFE. Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Guterres a reacţionat la evenimentele violente din capitala SUA, unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, au luat cu asalt sediul legislativului american, obligându-l să-şi suspende reuniunea dedicată validării victoriei electorale a preşedintelui ales Joe Biden.

În aceste circumstanţe, este important ca liderii politici să insiste pe lângă susţinătorii lor asupra nevoii de a evita violenţa, precum şi să respecte procesele democratice şi statul de drept”, a insistat secretarul general al ONU.

protest sua3

Senatul SUA a respins joi dimineaţă cu un vot covârşitor obiecţia formulată de aliaţii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump faţă de certificarea rezultatelor din statul Pennsylvania ale alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, transmite Reuters. Măsura a fost respinsă cu 92 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă. După vot, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că nu se aşteaptă la alte obiecţii privind rezultatele colegiilor electorale. Anterior, Congresul Statelor Unite a respins o primă obiecţie la certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA, la câteva ore după intruziunea violentă a susţinătorilor lui Donald Trump în Capitoliu. Astfel, a fost respinsă obiecţia aleşilor republicani privind rezultatele din statul Arizona ale alegerilor prezidenţiale.

Demisii în lanț la Casa Albă, după violențele de la Capitoliu

Doi asistenți de top ai primei doamne Melania Trump au demisionat în urma violențelor de pe Capitol Hill și mai mulți oficiali de rang înalt ai Casei Albe aveau în vedere demisia, inclusiv consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien și adjunctul său, Matthew Pottinger, anunță Reuters. Stephanie Grisham a demisionat din funcția de șef de cabinet al primei doamne după ce susținătorii președintelui Donald Trump au ocupat violent Capitolul într-un efort de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor prezidențiale. Grisham, care a petrecut un an ca secretar de presă la Casa Albă înainte de a deveni șef de cabinet, nu a spus dacă demisia sa vine ca o reacție la violențele din capitală, dar o sursă familiarizată cu decizia sa a spus că manifestațiile au fost un factor declanșator. Și Secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a dat demisia, la fel și secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse. O’Brien se gîndește, de asemenea, să demisioneze, la fel ca și Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate națională, au spus două surse.

În Casa Albă au circulat și informații conform cărora șeful adjunct al staff-ului Chris Liddell ar putea demisiona, a spus o sursă. Casa Albă a refuzat să comenteze. Au fost raportate mai mulți răniți și o femeie a fost ucisă în timp ce susținătorii lui Trump au răspuns apelului președintelui de a protesta împotriva pierderii alegerilor prezidențiale din noiembrie. Trump a susținut în mod repetat și fără temei că alegerile au fost afectate.

protest sua6

Adjunctul consilierului în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Matt Pottinger, a demisionat în urma răspunsului lui Donald Trump la protestele de miercuri ale susţinătorilor lui, a anunţat CNN. Informaţia a fost confrimată de o persoană apropiată lui Pottinger. Pottinger le-a spus membrilor echipei că sunt puţine lucruri pentru el de luat în considerare. CNN a precizat miercuri noapte că mai mulţi dintre principalii consilieri ai lui Trump, inclusiv Robert O’Brien, consilier pe probleme de securitate naţională, şi Chris Liddell, adjunctul şefului de Cabinet, iau în considerare demisia. Stephanie Grisham, şefa de cabinet a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, şi-a prezentat miercuri demisia, în urma protestelor violente de la Capitoliu.

Efectele dezastrului din biroul Capitoliului

Dolarul a a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, joi, după ce democrații au câștigat controlul Senatului SUA, deschizând calea pentru un stimul fiscal mai mare sub conducerea președintelui ales Joe Biden, relatează Reuters. Piețele valutare au fost în mare parte neperturbate de scene de haos din Washington, unde susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt Capitol Hill. Analiștii presupun că Senatul controlat de democrați va influența în mod pozitiv creșterea economică la nivel global dar și evoluția activelor de risc, dar va influența negativ obligațiunile și dolar, deoarece bugetul SUA și deficitele comerciale vor crește în continuare. Indicele dolarului a crescut cu 0,1% până la 89,444 în Asia, dar a rămas aproape de cel mai scăzut nivel peste noapte, de 89,206, nivel nevăzut din martie 2018.

Euro s-a menținut la 1,23260 dolari, după ce a urcat miercuri la 1,2349 dolari pentru prima dată din aprilie 2018. Dolarul a scăzut cu 0,1%, la 103,145 de yeni, după ce a scăzut miercuri la 102,595 miercuri, pentru prima dată din martie. Yuanul a fost stabil, la 6,4596 pe dolar. Bitcoin a marcat joi un nou record, la 37.400 de dolari, extinzând o creștere de peste 800% de la jumătatea lunii martie.

protest sua4
UNITED STATES – JANUARY 6: Trump supporters take over the steps of the Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, as the Congress works to certify the electoral college votes. (Photo By Bill Clark/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)

Incidente violente au avut loc la Washington, unde a fost instituită starea de urgență pentru 15 zile. Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat în faţa Capitoliului şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la violențe. Mai multe filmări cu pagubele lăsate în urmă au apărut pe Twitter. Imaginile publicate pe Twitter arată dezastru lasat în biroul unui parlamentar al Senatului și al personalului său, situat la primul etaj al Capitoliului, chiar lângă una dintre ușile principale. 

Susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump au participat la un miting numit „Opriți furatul!”, după ce au fost chemați de Trump în fața Capitoliului. În clădirea istorică în care funcționează Congresul american urma să aibă loc o ședință formală pentru validarea lui Joe Biden ca președinte al SUA. Capitoliul a devenit un loc al violențelor. Imediat după discurs, o bună parte a manifestanților s-a îndreptat către clădire și au forțat intrarea, reușind să pătrundă în interior.  Abia după ore bune de la izbucnirea violențelor, forțele de ordine au reușit evacuarea tuturor protestatarilor care au pătruns în Congres.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “VIDEO Congresul SUA a VALIDAT alegerea lui Biden. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington. Au fost DECESE la protestul pro-Trump

  • joi, 21 ianuarie 2021 la 02:19
    Permalink

    Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Regards!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.